Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ
Γευσιγνωσία με ελαιόλαδο
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 26 Αυγούστου 2014 9:30 πμ (ενημερώθηκε: 25 Αυγ 7:13 μμ) - Σχολιάστε
Το ελαιόλαδο, πέρα από το τραπέζι, πρέπει να μπει περισσότερο στη ζωή μας. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της γευσιγνωσίας φαγητών και γλυκών με πρώτη και βασική ύλη το ελαιόλαδο που ολοκλήρωσε το διήμερο της “Γιορτής Ελιάς και Λαδιού” στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι. Οι πέντε σεφ και ειδικοί της γαστρονομίας που αποτελούσαν και την κριτική επιτροπή της γευσιγνωσίας αναφέρθηκαν στη σημασία της σωστής χρησιμοποίησης του ελαιολάδου στην κουζίνα και στην καθημερινότητά μας. «Το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό μας προϊόν και η χρήση του στην κουζίνα μας είναι αυτή που της δίνει ιδιαιτερότητες», ανέφερε ο γνωστός σεφ και παρουσιαστής Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ η Ν. Δαρειώτη, διευθύντρια στο περιοδικό “Αλάτι και Πιπέρι”, υπογράμμισε πως «το ελαιόλαδο είναι η ίδια η Ελλάδα. Μαζί με το αμπέλι είναι αυτά που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Γ. Μακρής.
«Πρέπει το ελαιόλαδο να βρει τη θέση που του αρμόζει. Στην κουζίνα μας και όχι μόνο. Είναι ο πράσινος χρυσός και σε όλη την υφήλιο το ζητάνε και δεν το βρίσκουν», τόνισε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και σεφ του Μ.Α.Ι.Χ. κ. Γιάννης Αποστολάκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Δικτύου «να προωθήσουμε την κρητική κουζίνα και ιδιαίτερα το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι μια υπερ-τροφή από μόνο του και πρέπει να το καταλάβουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι». Τέλος ο Γ. Κατσιφαράκης, σεφ της Ο.Α.Κ., απευθυνόμενος σε όλες τις νοικοκυρές, επεσήμανε την ανάγκη «να πάψουν να χρησιμοποιούν κρέμα γάλακτος. Δεν έχει θέση στην κρητική παραδοσιακή κουζίνα». ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ Οι διαγωνιζόμενοι κρίθηκαν για την υγιεινή παρασκευή του φαγητού, τη νοστιμιά και την εμφάνισή του. Τα βραβεία πήραν για την κατηγορία του φαγητού οι: • Πρώτο βραβείο η Σοφία Κατσουλάκη για το μπουρέκι της. • Δεύτερο Βραβείο η Ευαγγελία Πετρουλάκη – Κολομβάκη για τα κρεμμυδοκαλίτσουνά της. • Τρίτο βραβείο η Μαρία Αντωνογιαννάκη για το πιάτο της με κουκιά με λουκάνικα πικάντικα. Στα γλυκά τα βραβεία πήραν: • Το πρώτο βραβείο η Ευτυχία Γεραιουδάκη για τα ξεροτήγανά της. • Δεύτερο βραβείο ο Γιώργος Κουκουτσάκης για τα αρωματικά παξιμάδια. • Τρίτο βραβείο η Ελένη Μαραγκάκη για την αγουρομελένια της.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/gefsignosia-eleolado/#ixzz3BVepfJ6W
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου