Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

ΣΠΟΡΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ



ΤΟΠΙΚΑ
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Αυξημένο ενδιαφέρον για παραδοσιακούς σπόρους
26.04.2010

Αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον για την εύρεση, διατήρηση και διαιώνιση παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων, που τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της συντριπτικής επικράτησης των υβριδικών, αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της εξαφάνισης. Αυτό φάνηκε και χθες στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η “Πρωτοβουλία πολιτών για τη διατήρηση των ντόπιων σπόρων”.
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης αποδείχθηκε πολύ μικρή να φιλοξενήσει τον κόσμο που βρέθηκε στον χώρο προκειμένου να ενημερωθεί για τις παλιές ποικιλίες, να γνωρίσει πώς και με ποιους τρόπους κάνει τη συγκέντρωση και διατήρηση των σπόρων και ποια είναι τα οφέλη για τον παραγωγό και τον καταναλωτή.
Σε “τεχνικά” ζητήματα για τη συγκέντρωση και διατήρηση σπόρων στάθηκε ο κ. Γιάννης Δασκαλάκης, βιοκαλλιεργητής. “Είναι πολύ εύκολο για τον καθένα να κρατήσει σπόρους. Αρκεί να του αρέσει και να το κάνει με όρεξη γιατί ο κόσμος τους θέλει αλλά περιμένει να τους βρει κάπου αλλού. Τους θέλει έτοιμους. Πρέπει να μάθει ο ίδιος να κρατάει σπόρο, να τον διατηρήσει και να τον μεταφυτέψει”, ανέφερε. Ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων καθώς κάτι τέτοιο αποτρέπει την εξάρτηση από τις μεγάλες εταιρείες που μονοπωλούν την εμπορία τους και προωθούν συγκεκριμένες ποικιλίες που τους αποφέρουν μεγάλα κέρδη. Οι κ. Παυλάκης και Καλλιτεράκης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στα μεταλλαγμένα και την προσπάθεια επιβολής τους.
Για την πρωτοβουλία των πολιτών ο κ. Mιχάλης Πατσουράκης σημείωσε πως “κάνουμε μια προσπάθεια να μαζέψουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες που χρόνο με τον χρόνο εξαφανίζονται. Εχουμε μαζέψει έναν αριθμό ποικιλιών και στόχος μας είναι η αναπαραγωγή, η διάδοση και η διαφύλαξή τους και στο μέτρο του δυνατού να μπορέσει ο καθένας, επαγγελματίας ή ερασιτέχνης, να χρησιμοποιήσει τις ποικιλίες αυτές”.
Ο κ. Πατσουράκης τόνισε τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας από τη χρησιμοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών αλλά και τα οφέλη για τον καταναλωτή καθώς “οι τοπικές ποικιλίες είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο δικό μας περιβάλλον και στο έδαφος”.
Τα μέλη της συλλογικότητας πραγματοποιούν εξορμήσεις στην ύπαιθρο για την αναζήτηση ξεχασμένων ποικιλιών σπόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου