Κυριακή 18 Απριλίου 2010

9ο ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ
“Αναγκαία η πάλη κατά της ακροδεξιάς”
17.04.2010


“Αναγκαία είναι σήμερα η πάλη ενάντια στην ακροδεξιά γιατί είναι πάλη ενάντια στο σύστημα της αδικίας”.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινοβραδυνή συζήτηση με θέμα “Απαντήσεις στην εποχή της κρίσης. Νέα εθνικιστικά ρεύματα ή νέα απελευθερωτικά κινήματα” στο πλαίσιο του 9ου Αντιπολεμικού Διημέρου που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Γαλλική Σχολή στη Χαλέπα.
“Είμαστε σε μια περίοδο που πολύ βασικά πράγματα που συγκροτούσαν την ελληνική κοινωνία αλλάζουν”, ανέφερε το μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών κ. Αντώνης Δραγανίγος συμπληρώνοντας, πως “έχουμε την κοινωνία να βαδίζει στη φτώχεια, τον ανταγωνισμό, την εξατομίκευση και τη διάλυση κάθε συλλογικότητας και από την άλλη μεριά πολιτικές θέσεις, όπως ότι η ΕΕ μπορεί να μας λύσει προβλήματα μπαίνουν σε κρίση και διακυβεύονται αποφασιστικά. Με βάση αυτές τις συνθήκες οι παλιές πολιτικές απόψεις και τα πολιτικά ρεύματα θα μπουν και αυτά σε κρίση. Το ερώτημα για μας θα είναι αν θα υπάρξει μια διέξοδος προς αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, υπερασπίζοντας κοινωνικά - δημοκρατικά δικαιώματα, ελευθερίες του κόσμου της δουλειάς σε ρήξη με τις κυρίαρχες τάξεις και τα κόμματά της ή θα έχουμε μια πλήρη κατάπνιξη των κοινωνικών δικαιωμάτων σε ένα περιβάλλον που βοηθάει την ανάπτυξη της ακροδεξιάς. Η πάλη κατά της ακροδεξιάς είναι και πάλη ενάντια στο σύστημα”.
Ο κ. Δραγανίγος αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ταυτιστεί η ακροδεξιά ιδεολογία και βία με τον εργατικό ακτιβισμό και τη δράση. “Στο ιδεολογικό οπλοστάσιο των κυρίαρχων τάσεων είναι να δείξουν ότι υπάρχουν κάποιες αντιδημοκρατικές ακροδεξιές δυνάμεις από τη μια πλευρά και κάποιες αριστερίστικές ομάδες στο άλλο άκρο και στη μέση το κράτος και η σιωπηρή πλειοψηφία που αντιμετωπίζει και τους δύο αρνητικά. Προσπαθούν να συκοφαντήσουν τα εργατικά κινήματα προκειμένου να αποφύγουν οποιαδήποτε δύναμη ανατροπής από τα κάτω. Εχουμε υπόψιν τον κίνδυνο αυτό και το αντιμετωπίζουμε με όρους μαζικού λαϊκού κινήματος απευθυνόμενοι δηλαδή στην εργατική πλειοψηφία και όχι σε κάποια μικρή ομάδα” ανέφερε.
Από τη μεριά του o ιστορικός Δημήτρης Κουσουρής, που πριν από 12 χρόνια είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης από νεοναζιστική ομάδα -ο αρχηγός της οποίας επονομαζόμενος και “Περίανδρος” καταδικάσθηκε- τόνισε πως η σημερινή κρίση οδηγεί σε μια ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας που μπορεί να είναι θετική και ανατρεπτική από τη μια αλλά και ακροδεξιά βίαιη που θα οδηγεί σε ένα εργασιακό μεσαίωνα.
Σε θέματα που αφορούν την αντιπολεμική και διεθνιστική δράση αναφέρθηκε ο Ν. Χαραλαμπόπουλος. Ακολούθησαν τοποθετήσεις και συζήτηση με τον κόσμο.
Στον χώρο της εκδήλωσης λειτουργούν περίπτερα για θέματα όπως εκπαίδευση, εργασία, κρίση, πολιτισμός, περιβάλλον, πόλεμος, δημοκρατικά δικαιώματα, ελεύθερο λογισμικό κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου