Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

ΕΦΕΤΕΙΟ



Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης πήρε την πρωτοβουλία της υλοποίησης του σχεδιασμού αποσυμφόρησης των Εφετείων αγνοώντας τις πιθανολογούμενες αντιδράσεις
Στην ίδρυση τεσσάρων νέων περιφερειακών Εφετείων- σε Μυτιλήνη, Ηράκλειο Κρήτης, Αγρίνιο και Χαλκίδα- που επί σειρά ετών εμποδίζεται από τους τοπικούς παράγοντες «ανταγωνιστικών» περιοχών, προχωρεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης με την κατάθεση ισάριθμων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με στόχο ν΄ αρχίσει η λειτουργία των νέων Εφετείων στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους δηλαδή, ο κ. Καστανίδης πήρε την πρωτοβουλία της υλοποίησης του σχεδιασμού αποσυμφόρησης των Εφετείων στα οποία υπάγονται οι εν λόγω περιοχές, αγνοώντας τις πιθανολογούμενες αντιδράσεις. Το ζήτημα άλλωστε της ίδρυσης νέων Εφετείων, που θα κοστίσει 320.000 ευρώ, έχει τεθεί προ πολλών ετών, ενώ τον Μάρτιο του 2008 η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία άναψε το πράσινο φως για την ίδρυση και των τεσσάρων Εφετείων, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη.

Η εκδήλωση έντονων αντιδράσεων όμως κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο η πρόθεση του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην ίδρυση νέων Εφετείων, αναστέλλει την υλοποίηση του σχεδιασμού. Σημειώνεται ότι για την ίδρυση Εφετείου στο Αγρίνιο έχουν εκδηλωθεί αντιδράσεις από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πατρών, όπου εκδικάζονται έως τώρα οι υποθέσεις αρμοδιότητας Εφετείου για την Αιτωλοακαρνανία, ενώ οι φορείς του Μεσολογγίου έχουν επανειλημμένα διεκδικήσει την έδρα του νέου Εφετείου για την πόλη τους, προβάλλοντας ως επιχείρημα τη μεγάλη ιστορία της. Μάλιστα στο Μεσολόγγι ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, μπροστά στην προοπτική της ίδρυσης του Εφετείου στο Αγρίνιο. «Αν χρειάζεται δεύτερη εφετειακή έδρα στη Δυτική Ελλάδα, τότε πρέπει να γίνει στο Μεσολόγγι. Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση να γίνει στο Αγρίνιο», είπε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου κ. Κ. Ράπτης και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει σύσκεψη των φορέων του Μεσολογγίου προκειμένου να καθορισθεί η στάση τους και να αποφασίσουν τον τρόπο των κινητοποιήσεών τους. Οι πιο άγριες μάχες πάντως έχουν ξεσπάσει στην Κρήτη, όπου οι φορείς του Ηρακλείου διεκδικούν την έδρα του δεύτερου Εφετείου για την πόλη τους, την ώρα που οι φορείς των Χανίων, όπου λειτουργεί Εφετείο, αντιδρούν στην ίδρυση δεύτερου Εφετείου στην Περιφέρεια της Κρήτης.

Η ίδρυση ωστόσο Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη αναμένεται να ανακουφίσει τους κατοίκους της Λέσβου και της Χίου, οι οποίοι σήμερα ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα, προκειμένου να μεταβούν στη Σύρο, όπου υπάγονται οι υποθέσεις αρμοδιότητας των αντίστοιχων Πρωτοδικείων.

ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Στόχος είναι να αρχίσει η λειτουργία των νέων Εφετείων στις 16 Σεπτεμβρίου 2010, με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους


Τριήμερη αποχή δικηγόρων για το Φορολογικό

ΤΡΙΗΜΕΡΗ αποχή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, θα πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι όλης της χώρας, σύμφωνα με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής που είχε αρχίσει με αφορμή την ανακοίνωση για την επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, θεωρώντας χρέος της «να προστατεύσει με κάθε τρόπο τον θεσμικό ρόλο του δικηγόρου και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συστηματικά αμφισβητείται και υπονομεύεται».


«Θα παραιτηθούμε όλοι»

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ στον Νομό Χανίων έχει προκαλέσει η αποστολή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο. Ηδη το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη με αποκλειστικό θέμα το Εφετείο. Οι φορείς των Χανίων (βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχοι, πολιτευτές) έχουν υπογράψει «πρωτόκολλο τιμής» για παραίτηση από τα αξιώματά τους αν δημιουργηθεί έδρα Εφετείου στο Ηράκλειο. Οπως υποστηρίζουν, στο Ηράκλειο δημιουργείται ένας νέου τύπου "αθηναϊκός υδροκεφαλισμός" όπου συγκεντρώνονται όλες οι υπηρεσίες εις βάρος της ισόρροπης ανάπτυξης του νησιού. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Δημήτρης Ποντικάκης δήλωσε πως εάν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για τη δημιουργία Εφετείου στο Ηράκλειο, θα ζητήσει να γίνουν πράξη οι παραιτήσεις για τις οποίες έχουν δεσμευθεί οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και οι φορείς των Χανίων.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δικηγόροι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε διάσπαση του Εφετείου Κρήτης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην οριστική κατάργηση του Εφετείου στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου