Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ


ΜΕΙΩΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Σε λογαριασμούς και τράπεζες ο 13ος μισθός
Τις επόμενες
ημέρες
αναμένεται
κορύφωση
της κίνησης
στα εμπορικά
καταστήματα

Των ΕΛΕΝΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ - ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ

Σε λογαριασμούς και χρέη φαίνεται πως θα εξαντληθεί ο 13ος μισθός
των καταναλωτών και στα Χανιά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι περισσότεροι Χανιώτες, με τους οποίους συνομίλησαν χθες το πρωί τα “Χ.Ν.”, στο κέντρο της πόλης, τόνισαν πως με την είσπραξη
του δώρου των Χριστουγέννων θα καλύψουν μέρος των χρεών τους και ο 13ος μισθός θα κατευθυνθεί σε λογαριασμούς και σε τράπεζες για την πληρωμή οφειλών
από δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Πάντως μέχρι στιγμής ούτε το συνεχές ωράριο, το οποίο ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο αλλά ούτε και η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων στις 20 Δεκεμβρίου, φαίνονται αρκετά για να δελεάσουν τους καταναλωτές ώστε να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους.
“Οι τιμές στα καταστήματα ένδυσης μου φάνηκαν λίγο ακριβές σε σχέση με την ποιότητά τους. Γενικότερα, περίμενα λόγω του ανταγωνισμού να είναι πιο χαμηλές”, ανέφερε η κα Διαμάντω.
“Δεν έχω κάνει μέχρι στιγμής όλες τις αγορές, όμως οι περισσότερες θα είναι για τα μικρά παιδιά”, είπε η κα Ευτυχία.
“Δεν έχω προλάβει ακόμα να αγοράσω κάτι. Οι τιμές μου φαίνονται λίγο ακριβές κυρίως στα ρούχα”, ανέφερε η κα Αργυρώ.
“Αυτές τις γιορτές θα κάνουμε τις τελείως απαραίτητες αγορές διότι λόγω οικονομικής κρίσης δεν περισσεύουν χρήματα. Δεν έχουμε επισκεφτεί ακόμα τα τοπικά καταστήματα. Θα περιμένουμε τις τελευταίες ημέρες των γιορτών, να πάμε με την οικογένεια”, τόνισε ο κ. Χριστόφορος.
“Λόγω της οικονομικής κρίσης όχι ο τρίτος αλλά ο εκατοστός τρίτος μισθός δεν φτάνει. Δεν έχω κατέβει ακόμα για αγορές, διότι άμα δεν έχεις λεφτά όλα σου φαίνονται ακριβά. Και δεν νομίζω να αγοράσω κάτι περισσότερo από τα απαραίτητα για το σπίτι και φυσικά για τα παιδιά”, επεσήμανε η κα Έφη.
“Έκανα αγορές αλλά... λίγα πράγματα. Νομίζω πως δεν θα ψωνίσουμε φέτος, θα περιοριστούμε με τα περυσινά. Οι τιμές στα χριστουγεννιάτικα είδη γενικά είναι καλές αλλά τα εμπορικά καταστήματα ρουχισμού πρέπει να προσέξουν περισσότερo και να χαμηλώσουν λίγο τις τιμές τους τώρα με την οικονομική κρίση”, ανέφερε η κα Κατερίνα.
“Οι τιμές στη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι καλές. Νομίζω πως παρέμειναν ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια, ίσως και λίγο πιο φτηνά. Πιστεύω ότι κάνοντας λίγη οικονομία ο13ος μισθός θα φτάσει”, σημείωσε η κα Γκρέτα.
“Αγόρασα πολύ λίγα πράγματα φέτος. Οι τιμές μου φάνηκαν πολύ ακριβές σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στα είδη διατροφής. Δεν νομίζω ο 13ος μισθός να φτάσει”, είπε η κα Βαλάντω.
“Δεν αγόρασα τίποτα ακόμα. Οι τιμές είναι καλές, εμείς δεν έχουμε λεφτά. Ο 13ος μισθός δεν φτάνει με τίποτα γιατί οι λογαριασμοί που «τρέχουν» είναι πολύ μεγάλοι. Όλο το δώρο των Χριστουγέννων πηγαίνει στους λογαριασμούς. Πληρώνουμε πρώτα για να μην χρωστάμε και τα ψώνια μένουν τελευταία”, μας είπε χαρακτηριστικά η κα Ελισσάβετ.
“Δεν έχω προλάβει να επισκεφθώ τα καταστήματα και να δω πως κυμαίνονται οι τιμές. Δεν θα αγοράσω τίποτα, θα προτιμήσω να δώσω τα χρήματα στα παιδιά για να τα κάνουν εκείνα ό,τι θέλουν”, ανέφερε η κα Ματίλντα.
“Κάναμε αγορές φέτος αλλά όχι πολλά πράγματα κυρίως δώρα για τα παιδιά και για την οικογένεια. Οι τιμές μου φάνηκαν ακριβές. Όσο για τον 13ο μισθό εγώ δεν πρόλαβα να τον δω... έχει πετάξει κιόλας σε λογαριασμούς και άλλες υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν”, τόνισε η κα Σίσσυ.
“Πότε έφτασε ο 13ος μισθός για να φτάσει τώρα; Οι τιμές μου φάνηκαν ίδιες με πέρυσι. Φέτος μάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης οι ντόπιοι επιχειρηματίες φοβήθηκαν να κάνουν περαιτέρω αυξήσεις. Σκοπεύω να κάνω αγορές αλλά αργότερα”, επεσήμανε ο κ. Νίκος.
“Όχι, δεν έχω κάνει ψώνια και μάλλον δεν πρόκειται να κάνω. Φέτος είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν νομίζω να φτάσει ο 13ος μισθός”, είπε η κα Δέσποινα.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα των Χανίων. Ήδη η αγορά έχει αρχίσει να “ζεσταίνεται” εν όψει των Χριστουγέννων, με τους καταναλωτές ωστόσο να προβαίνουν σε αγορές, αφού πρώτα έχουν προβεί σε έλεγχο των τιμών. “Στα τοπικά εμπορικά καταστήματα υπάρχει μεγάλη γκάμα και κυρίως ποιότητα προϊόντων”, ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης.
“Η αγορά κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η κίνηση αυξάνεται όσο πλησιάζουμε τα Χριστούγεννα. Οι τιμές στα τοπικά καταστήματα όλων των κλάδων είναι πολύ καλές, πλήρως ανταγωνιστικές. Υπάρχουν πολλά καταστήματα ένδυσης και άλλες επιχειρήσεις που εδώ και τρεις μήνες προχωρούν σταδιακά σε δεκαήμερα προσφορών”, επεσήμανε ο κ. Μαργαρώνης.
Και πρόσθεσε ότι: “Η αγορά ένδυσης στα Χανιά δεν είναι ακριβή, παρά το γεγονός ότι οι έμποροι πληρώνουν πολύ ακριβά ενοίκια λόγω της υπεραξίας των ακινήτων αλλά και του κόστους μετάβασης από τον τόπο που προμηθεύονται τα προϊόντα τους.
Στα τοπικά καταστήματα ένδυσης υπάρχει μεγάλη γκάμα και κυρίως ποιότητα προϊόντων. Τα προϊόντα που πωλούνται είναι unique, μοναδικά, διαφορετικά και εξειδικευμένα. Επισης υπάρχει προσωπική και άμεση εξυπηρέτηση του καταναλωτή καθώς και ευελιξία σε καλύτερες τιμές στο ταμείο. Καλούμε όλους τους Χανιώτες να στηρίξουν την τοπική αγορά έτσι ώστε τα χρήματα να παραμένουν στον τόπο μας και να ανακυκλώνονται σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων”.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Στα περυσινά επίπεδα με πτωτικές τάσεις θα κυμανθούν οι τιμές του γιορτινού τραπεζιού φέτος στα Χανιά. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς κ. Γιώργος Τραχαλάκης “η Δημοτική Αγορά έχει εκλεκτά προϊόντα σε επάρκεια και ποιότητα. Οι τιμές στα προϊόντα παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και σε ορισμένα πιο χαμηλά κατά 5%. Πιστεύω ότι η κίνηση που βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι Χανιώτες καταναλωτές πρέπει να προτιμούν τις ντόπιες αγορές και την τοπική κατανάλωση κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου που θα συνεισφέρει στη μετέπειτα αναθέρμανση της αγοράς”.

ΧΟΙΡΙΔΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ: Από 8 - 8,50 ευρώ.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ: 4 - 5,80 ευρώ.
ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ: 8 - 8,50 ευρώ.
ΑΡΝΙ: 8,90 - 9,90 ευρώ.

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ : 10 ευρώ το κιλό.
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ: 10 ευρώ το κιλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου