Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΕΡΕΥΝΑ

AΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Φεύγουν οι ξένοι



Αντίστροφη πορεία, λόγω οικονομικής κρίσης, αυθαίρετης οικοδόμησης και επιβάρυνσης του φυσικού περιβάλλοντος, ακολουθούν πολλοί ξένοι -Αγγλοι και Γερμανοί κυρίως- που την τελευταία δεκαετία είχαν επιλέξει την περιοχή του Αποκόρωνα ως μόνιμη κατοικία τους κτίζοντας ή αγοράζοντας σπίτια. Η οικοδομική έξαρση των τελευταίων ετών έχει “παγώσει” για τα καλά και δεν είναι λίγοι οι ξένοι που φεύγουν, βλέποντας τα χωριά που είχαν επιλέξει να μείνουν να μετατρέπονται σε προάστια μεγαλουπόλεων της πατρίδας τους και να επικρατεί μια ανεξέλεγκτη δόμηση.

“Στην Πλάκα Αποκορώνου διαμένουν περίπου 200 ντόπιοι και 200 αλλοδαποί. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως όλο και περισσότεροι ξένοι πουλάνε τα σπίτια που είχαν αγοράσει και επιστρέφουν στην πατρίδα τους ή μετακομίζουν σε άλλο μέρος”, αναφέρει ο κ. Νικήτας Παΐζης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πλάκας. Η αιτία της φυγής αυτής των ξένων σύμφωνα με τον κ. Παΐζη είναι “η οικονομική κρίση, καθώς η ισοτιμία λίρας - ευρώ δεν τους ευνοεί. Επίσης το κόστος ζωής που έχει αυξηθεί εδώ τα τελευταία χρόνια και το οποίο προβληματίζει τους ανθρώπους αυτούς γιατί οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι. Ενα άλλο θέμα είναι το άναρχο κτίσιμο που μετέτρεψε πολλά χωριά σε μικρές πόλεις. Αυτοί που φεύγουν είναι κυρίως αυτοί που αγόρασαν πρώτα σπίτια και οικόπεδα στην περιοχή όταν ήταν ακόμα παρθένα”.
Πολλοί Αγγλοι και Γερμανοί φέρονται δυσαρεστημένοι από την ποιότητα κατασκευής πολλών σπιτιών που αγόρασαν έτοιμα, καθώς με την πάροδο του χρόνου παρουσίασαν προβλήματα.
ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ
Μια δεκαετία μόνιμης διαμονής στην Πλάκα του Δήμου Βάμου συμπληρώνει το ζευγάρι Τόνι και Κάρολ Λέιν από την Αγγλία. “Αποφασίσαμε να μετακομίσουμε μόνιμα στα Χανιά και συγκεκριμένα στην Πλάκα του Δήμου Βάμου το 1999. Πουλήσαμε το σπίτι μας στην Αγγλία, βγήκαμε στη σύνταξη και ξεκινήσαμε να κτίζουμε. Ξέραμε τα ελληνικά νησιά, την Αστυπάλαια, τη Σύμη, τη Χάλκη και στην αρχή σκεφθήκαμε να μείνουμε εκεί. Αλλά επειδή τον χειμώνα δεν υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες και υπάρχει προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη επιλέξαμε τελικά την Κρήτη που τα συνδυάζει όλα. Αγοράσαμε πρώτα τη γη στην Πλάκα Αποκορώνου με θέα το Κρητικό πέλαγος και τον κόλπο της Σούδας στο βάθος. Σε ένα χρόνο είχαμε κτίσει το νέο μας σπίτι”, αναφέρουν.

ΧΑΛΑΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ
Η βασική αιτία της μετακόμισής τους “οι ρυθμοί της ζωής. Στην Αγγλία ήταν πολλοί γρήγοροι οι ρυθμοί ζωής, ενώ αντίθετα εδώ στην Ελλάδα είναι πιο χαλαροί”. Το ζευγάρι επισημαίνει πως στην αρχή της διαμονής του στην Κρήτη πριν από 10 χρόνια τους είχε κάνει εντύπωση το χαμηλό κόστος ζωής. “Με τον ερχομό του ευρώ όλα άλλαξαν, οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα και τείνουν να πλησιάσουν αυτές της Αγγλίας. Στην Πλάκα ζουν περίπου 50% ξένοι, 50% ντόπιοι. Μετά από εμάς ήλθε πολλοί συμπατριώτες μου και άλλοι από τη Γερμανία κυρίως. Τώρα όμως υπάρχουν πολλοί ξένοι που βλέπουν ότι το μικρό χωριό τείνει να μοιάσει με την πόλη τους στην Αγγλία για αυτό και θέλουν να φύγουν για άλλο μέρος και ψάχνουν να πουλήσουν τα σπίτια τους. Ακόμα και εμείς σκεφτόμαστε να πάμε σε ένα πιο ορεινό χωριό με περισσότερους ντόπιους. Πολλά από τα σπίτια των ξένων χρησιμοποιούνται μόνο το καλοκαίρι ως εξοχικά. Τότε νομίζεις ότι στο χωριό έχει γίνει μια μικρή εισβολή. Σε εμάς αρέσει η ζωή εδώ στην περιοχή. Πηγαίνουμε σε πανηγύρια, έχουμε μάθει Κρητικούς και Ελληνικούς χορούς, κάνουμε παρέα με άλλους Αγγλους αλλά και ντόπιους. Οι σχέσεις μας είναι καλές με τον κόσμο εδώ γύρω και προσπαθούμε και εμείς να μάθουμε και ελληνικά. Οταν τα παιδιά μας, οι φίλοι μας έμαθαν για την απόφαση μας να μετακομίσουμε μας είπαν ότι είναι εξαιρετική επιλογή. Ακόμα και οι γονείς της Κάρολ που είναι μεγάλης ηλικίας, μπορεί να λυπήθηκαν που φύγαμε αλλά μας είπαν «εμπρός κάντε αυτό που θέλετε»”.
Η... ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ
Αυτό που το ζευγάρι επιθυμεί να δει να αλλάζει στον τόπο που πλέον έχει επιλέξει για να ζήσει είναι η... οικοδόμηση. “Οταν χτίσαμε εδώ το σπίτι μας πριν από 9 χρόνια υπήρχαν ελάχιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια κτίζεται το ένα μετά το άλλο, τα περισσότερα όλο τσιμέντο χωρίς να αφήνουν χώρο για έναν μικρό κήπο, για πράσινο. Αυτό είναι πολύ άσχημο. Είναι χωριό και σίγουρα τα σπίτια θα είναι το ένα δίπλα στον άλλο αλλά όχι και αυτή η κατάσταση. Δεν ξέρω γιατί οι τοπικές αρχές δεν κάνουν τίποτα πάνω σε αυτό. Σίγουρα ίσως να είναι καλό για τους κατασκευαστές, τους προμηθευτές όχι όμως για την ποιότητα ζωής”, αναφέρει η Κάρολ, ενώ ο Τόνι συμπληρώνει πως: “Αυτό που σίγουρα μας άρεσε εδώ ήταν η ασφάλεια. Η σύζυγος μου μπορούσε να περπατήσει μόνη τη νύκτα στους δρόμους του χωριού χωρίς να φοβάται κάτι που δεν έκανε στην Αγγλία, ενώ και στην αρχή ήμασταν μέσα στο σπίτι και είχαμε τα κλειδιά πάνω στην πόρτα. Τώρα τελευταία βέβαια η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο στην αρχή αλλά πάντα καλύτερη σε σύγκριση με την Αγγλία. Επίσης αρκετά καλή είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο Νοσοκομείο και στο Κέντρο Υγείας Βάμου. Αυτό επίσης που μου αρέσει είναι ότι είναι ότι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ καλές. Μπορεί να κάνεις μια μικροεπισκευή σε συνεργείο και ο ιδιοκτήτης να σου πει δεν χρωστάς τίποτα όλα εντάξει. Στην Αγγλία αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο”.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ;
Oσο για το τι λείπει από το ζευγάρι των Λέιν από την πατρίδα τους “σίγουρα η οικογένεια αν και συχνά έρχονται εδώ ή πάμε εμείς εκεί. Μετά είναι κάποια πράγματα όπως προϊόντα που έχουμε στην Αγγλία και δεν βρίσκουμε εδώ. Εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη επιλογή αλλά είναι πραγματικά κάτι που δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τώρα με τόσους Αγγλους στην περιοχή έγινε και ένα μίνι μάρκετ με προϊόντα από την πατρίδα μας έτσι και το μικροπροβληματάκι αυτό ξεπεράσθηκε”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου