Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

Δρομολόγηση απαλλοτριώσεων στην παλιά Πόλη





Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑ
Ενα μεγάλο αριθμό απαλλοτριώσεων σε εκτάσεις και κτίσματα αλλά και την πραγματοποίση εργασιών σε ήδη απαλλοτριωμένους χώρους προγραμματίζει η Εφορία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων για την παλιά πόλη των Χανίων και όχι μόνο. Στόχος της Εφορίας είναι η αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ (Δ΄ΚΠΣ) προκειμένου και να ξεκινήσουν έργα σε χώρους που έχουν έλθει στην κατοχή του δημόσιου εδώ και μερικά χρόνια αλλά και να γίνουν μια σειρά από απαλλοτριώσεις σε σημεία όπου υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία και ευρήματα.
"Η υπόθεση των απαλλοτριώσεων για την ανάδειξη βυζαντινών και βενετσιάνικων μνημείων στο Νομό Χανίων έχει προχωρήσει αρκετά και βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές απαλλοτριώσεις. Οι μεγαλύτερες απαλλοτριώσεις απαιτούνται στο χώρο των οχυρώσεων της παλιάς πόλης των Χανίων όπου δυστυχώς τις προηγούμενες δεκαετίες και ειδικά στα τέλη του 19ου αιώνα δεν υπήρξε μέριμνα ώστε ο χώρος αυτός να διατηρήσει ένα δημόσιο χαρακτήρα και έτσι σήμερα είμαστε στη δύσκολη θέση το Υπουργείο Πολιτισμού να πρέπει να διαθέσει τεράστια ποσά για να απαλλοτριώσει χώρους που κανονικά άνοικαν στο δημόσιο" αναφέρει ο προιστάμενος της Εφορίας κ. Μιχάλης Ανδριανάκης.
Ειδικότερα αυτή τη στιγμή με βάση τον προγραμματισμό της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων:
- Αναμένονται χρηματοδοτήσεις για να προχωρήσει η ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου μέχρι και την οδό Σκαλίδη.
- Εκκρεμεί η ανάδειξη τμημάτων της ανατολικής τάφρου στην περιοχή του προμαχώνα Santa Lucia που επίσης έχουν απαλλοτριωθεί.
- Εχουν δρομολογηθεί μια σειρά απαλλοτριώσεων στο βυζαντινό τείχος στην όδο Σήφακα όπου η Εφορία προχωράει σε κατεδαφίσεις κτισμάτων. Η ανάδειξη του συγκεκριμένου τείχους θεωρείται πολύ σημαντική από τους αρχαιολόγους.
- Αναζητούνται πόροι, με πιο πιθανή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για την πλήρη ανακασκευή Ενετικού κτηρίου στην οδό Ζαμπελίου αλλά και του Χαμάμ που υπάρχει στο συγκεκριμένο δρόμο.
- Εχουν γίνει δύο μεγάλες απαλλοτριώσεις στο Φραγκοκάστελο για να προστατευτεί ο χώρος καθώς οι καταπατήσεις είναι εκτεταμένες στη συγκεκριμένη περιοχή και στόχος της Εφορίας είναι η περαιτέρω ανάδειξη του μνημείου.
" Αυτή τη στιγμή μετά τις σημαντικές χρηματοδοτήσεις που είχαμε απο το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του Υπουργείου στο παρελθόν εξαρτιώμαστε από τη ροή των χρηματοδοτήσεων προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων μας. Αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε να ανοίξει το ΕΣΠΑ ώστε να εκμεταλευτούμε τους πόρους του" καταλήγει ο κ. Ανδριανάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου