Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Oταν τα… φίδια κατέβηκαν στα χιόνια

Τα σκι του γερμανικού στρατού και οι αντιδράσεις των Κρητικών από τα ίχνη τους

plymakhsmeskiΣτρατιωτικά “σκι” κειμήλια της γερμανικής κατοχής έχει στη συλλογή του ο ορειβάτης και άριστος γνώστης των Λευκών Ορέων Αντώνης Πλυμάκης. Το σημαντικό αυτό κειμήλιο που παρά τα χρόνια που έχουν περάσει είναι σε σχετικά καλή κατάσταση είναι αντικείμενο παρατήρησης από τους φίλους των “σπορ” του βουνού όταν επισκέπτονται το σπίτι του κ. Πλυμάκη.
στρατιωτικά σκι που κατασκευάστηκαν πριν από 75χρόνια
στρατιωτικά σκι που κατασκευάστηκαν πριν από 75χρόνια
«Oταν τα πήρα τα σκι αυτά, ο κόσμος στην συντριπτική του πλειοψηφία δεν τα είχε δει ούτε στο σινεμά. Ήταν άγνωστο πράγμα» μας εξηγεί ο κ. Αντώνης δείχνοντάς μας τις λεπτομέρειες και τον τρόπο κατασκευής των σκι.
«Ήταν 1956 και είχε ακούσει κάποιος μια συζήτηση μας ότι θα ήταν καλό να έχουμε σκι αφού έχει χιόνια και στην Κρήτη. Μας αποκάλυψε λοιπόν πως ένας γείτονάς του που τότε έμενε στο Κουμ Καπί είχε ένα ζευγάρι από την εποχή της Γερμανικής κατοχής. Πήγα λοιπόν συμφωνήσαμε να τα αγοράσω και τα πήρα στην τιμή των 100 δρχ. Δεν ήξερε ούτε τι ήταν, οι Γερμανοί του είχαν επιτάξει το σπίτι και φεύγοντας του είχαν αφήσει αυτά τα πράγματα που και ο ίδιος σκεφτόταν να τα χρησιμοποιήσει για προσάναμα στη… φωτιά» θυμάται.
«ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΚΙΑ»
Με τα γερμανικά σκι για… εφόδιο ο κ. Πλυμάκης με τον φίλο του και επίσης γνωστό φυσιολάτρη Τάκη Χουλιόπουλο ξεκίνησαν προσπάθειες να μάθουν να κινούνται στο χιόνι με τα σκι. «Ημασταν αυτοδίδακτοι. Όπως, όπως ξεκινήσαμε στην αρχή… μετά κάτι μάθαμε. Το ιδανικότερο σημείο ήταν τα Ασκύφου αλλά πηγαίναμε και στον Ομαλό. Τότε βέβαια όταν έπεφτε χιόνι δεν ήταν τα μηχανήματα να ανοίγουν τους δρόμους σε μια μέρα. Εμεναν 10 μέρες αποκλεισμένα τα Ασκύφου και άλλες 20 μέρες ο Ομαλός. Μας έβλεπαν τότε τα κοπελάκια στα Σφακιά να φτάνουμε με τα σκι στους ώμους και έλεγαν “Ερχονται τα Σκιά!”».
Αλλο ένα περιστατικό που δεν θα ξεχάσει ο κ. Πλυμάκης ήταν ο… τρόμος που προκαλούσαν σε κόσμο που δεν γνώριζε τα ίχνη των σκι πάνω στο χιόνι.
«ΦΙΔΙΑ»
«Είχαμε πάει για σκι στα Κεραμειά και μετά κατεβήκαμε στο καφενείο του Νικολουδάκη στους Κάμπους. Ερχεται μετά από λίγο ξεγλωσισμένος ένας άνθρωπος από ψηλά… “ίντα διαόλοι κατεβήκανε από το βουνό…φίδια;” . Πού να ξέρει τι ίχνη άφηναν τα σκι, νόμιζε πραγματικά ότι ήταν κάτι εξωπραματικό, φίδια στο χιόνι!».
Εκτός από τα σκι στην κατοχή του κ. Αντώνη δύο μπαστούνια από μπαμπού!


ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΙ
Οταν τα χρόνια πέρασαν και οι αυτοδίδακτοι σκιέρ οργανώθηκαν καλύτερα, πήραν και καλύτερο εξοπλισμό άρχισαν να διοργανώνουν ένα τύπο αγώνων, όχι σοβαρών, αλλά περισσότερο για να δίνουν ένα πιο επίσημο τόνο στις προσπάθειές τους.
«Είχαμε προαναγγείλει ότι θα κάναμε κάτι αγώνες σκι τότε, το είχαν γράψει και οι τοπικές εφημερίδες. Τελικά όμως εκείνη την ημέρα παρότι πήγαμε στην περιοχή, οι αγώνες δεν έγιναν γιατί είχαμε μεγάλη κακοκαιρία. Οταν το βράδυ πίσω στα Χανιά πήγα να ακούσω τις ειδήσεις στον τοπικό σταθμό τότε της ΕΡΤ, καταλαβαίνεις πώς ένιωσα όταν άκουσα την εκφωνήτρια να λέει πως «με μεγάλη επιτυχία και παρουσία πλήθους θεατών έγιναν οι αγώνες σκι στα Λευκά Ορη!… Ποιοι αγώνες και ποια επιτυχία αφού δεν είχαν γίνει!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου