Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016
ΜΙΑ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ
Οι περιστεράδες των Χανίων (video)
Συνομιλούν μαζί τους, τα πετάνε στον αέρα και τα παρατηρούν να φεύγουν ψηλά, τα φροντίζουν να μην τους λείπει τίποτα, τα προστατεύουν. Πάνω από 15 είναι οι Χανιώτες που έχουν ένα μεγάλο αριθμό περιστεριών στην κατοχή τους. Περιστέρια είτε διακοσμητικά, είτε ταχυδρομικά, είτε τα ντόπια Ελληνικά τις “βούτες”… Το “χόμπι” τους δεν το αλλάζουν με τίποτα, ίσα-ίσα ηρεμούν και διασκεδάζουν με αυτό. Γνωρίζοντάς τους, είχαμε και εμείς την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί τους το δικό τους πάθος.
Από την πρώτη στιγμή που είδα περιστέρια ενθουσιάστηκα. Αρχικά με τα διακοσμητικά, έπειτα τα περιστέρια ταχυδρόμους και τις “βούτες”. Πλέον τα αναπαράγω κιόλας» λέει ο Γιώργος Γκόγκας.
Σε ένα χώρο στο Βαμβακόπουλο συντηρεί με πολλή αγάπη και φροντίδα εκατοντάδες περιστέρια. Λίγα διακοσμητικά και περιστέρια ταχυδρόμους, πολλές “βούτες”. Οι βούτες είναι από τα περιστέρια που πάνε πολύ ψηλά, εκατοντάδες μέτρα (μέχρι και 2.000 μέτρα) και στη συνέχεια κατεβαίνουν με “κατακόρυφες” βουτιές. «Λένε ότι μια καλή βούτα μπορεί να κατέβει από τα 2.000 μέτρα σε 7 δευτερόλεπτα! Τώρα βέβαια με τη ζέστη είναι δύσκολο, χρειάζονται αεράκι» μας λέει ο συνομιλητής μας.
Τον ρωτάμε τι του προσφέρει η ενασχόλησή του αυτή. «Λεφτά πάντως όχι» λέει γελώντας και συνεχίζει «το καλό για τους περιστεράδες είναι πως δεν θα πάνε στο καφενείο να καθίσουν με τις ώρες. Θα πάνε στα περιστέρια τους, θα τα ταΐσουν, θα τους δώσουν νερό, θα τα πετάξουν και θα τα παρατηρούν. Αυτό το πράγμα εμάς μας ηρεμεί, μας χαλαρώνει» είναι η απάντησή του.
ΣΧΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Ο τρόπος επικοινωνίας του Γιώργου με τα περιστέρια του είναι εντυπωσιακός. Μερικά σφυρίγματα και ορισμένες κινήσεις με τα χέρι αρκούν ώστε τα περιστέρια του να φύγουν ψηλά ή να κατέβουν πιο κάτω, να μπαίνουν ή να φεύγουν από τον περιστερώνα!
«Είχα δώσει ένα θηλυκό 5 μηνών σε κάποιον στον Πλατανιά. Μέχρι να γίνει 5 μηνών δεν το είχα βγάλει ποτέ έξω από τον περιστερώνα. Αυτός κάποια στιγμή το άφησε να πετάξει και αυτό γύρισε εδώ. Επιστρέφω ένα πρωί και το βλέπω στην αυλή μπροστά στον περιστερώνα! Πώς γύρισε, πώς προσανατολίστηκε, πώς έφτασε σε εμένα αφού ποτέ δεν το είχα πετάξει; Είναι να απορείς, αλλά έτσι είναι τα ταχυδρομικά περιστέρια. Εχουν καταπληκτική αίσθηση του προσανατολισμού» θυμάται.
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΕΡΑΚΙ !
Στον περιστερώνα του έχει περίπου 400 περιστέρια και ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι τα γεράκια. «Θα πρέπει να υπολογίσεις ότι για τα περιστέρια που πετάνε όπως “οι βούτες”, τα ταχυδρομικά, θα χάσεις πολλά από τα γεράκια. Αυτό είναι δεδομένο» μας αναφέρει ο Γιώργος. Παράλληλα μας αφηγείται μια σειρά από περιστατικά. «Εβλεπα τις “βούτες” μου να βρίσκονται σε ύψος 300 μέτρα και από τα βουνά να κατεβαίνει το γεράκι, πετρίτης ήταν. Να έχει βάλει στόχο ένα συγκριμένο και να πέφτει πάνω του και να το αρπάζει! Αλλες πάλι φορές το γεράκι πάει είτε με τον ήλιο πίσω του να για να μην εντοπίζεται, είτε από κάτω από τα περιστέρια που πετάνε έτσι ώστε να τα αναγκάσει να φύγουν ψηλά πολύ και στη συνέχεια στη βουτιά που θα κάνουν για να του ξεφύγουν να προλάβει ένα από αυτά καθώς είναι απίστευτα γρήγορο. Τι κάνεις σε αυτές τις στιγμές; Απλά παρακολουθείς δεν έχεις και πολλές επιλογές» καταλήγει ο Γιώργος.
Φανατικός περιστεράς και ο Θοδωρής Αράποφ ζει εδώ και 20 χρόνια στα Χανιά και συγκεκριμένα στον Ταυρωνίτη, ασχολείται κυρίως με τα περιστέρια ράτσας.
Τον ενδιαφέρει τα ζευγάρια να είναι “καθαρόαιμα” και αυτό είναι κάτι που το φροντίζει πάρα πολύ. «Το ύψος, το χρώμα των ματιών, τα φτερά είναι πράγματα που κοιτάω πάρα πολύ. Αν από ένα ζευγάρι δεν έχω τα πουλιά που θέλω, τα δίνω σε άλλους και αλλάζω το ζευγάρι για να πετύχω με την επόμενη αναπαραγωγή καλύτερο αποτέλεσμα» λέει.
Ο ίδιος ξεκίνησε με 1-2 ζευγάρια, έφτασε στα 40 μέχρι που μία γάτα μπήκε στον περιστερώνα του και τα έπνιξε όλα εκτός από ένα ζευγάρι. Ξεκίνησε όμως και πάλι και τώρα διαθέτει έναν ικανό αριθμό περιστεριών. Πέρα από τα γεράκια, τα περιστέρια πλήττονται από τις ασθένειες και τα μικρόβια (δεν υπάρχουν και στα Χανιά εξειδικευμένοι πτηνίατροι).
Ο Θοδωρής προτιμά τα περιστέρια Καυκάσου με τα φτερά στα πόδια και τα Νικολάγιεφ. Για να αποκτήσει έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στο εξωτερικό.
«Ο ψαράς μπορεί να πάει για ψάρεμα και να γυρίσει άδειος και να στεναχωρηθεί. Ο περιστεράς θα στεναχωρηθεί αν χάσει κάποιο περιστέρι, αν του φάει κάποιο από αυτά το γεράκι, αν πεθάνει κάποιο από ασθένειες» τονίζει.
Οσο για τους δικούς του ανθρώπους, η σύζυγός του καταλαβαίνει το χόμπι του αλλά είναι και φορές που του διαμαρτύρεται ότι αφιερώνει περισσότερο χρόνο στον περιστερώνα από ό,τι στο σπίτι.
PrevNext
ΜΙΧΑΛΗΣ ΞΑΝΘΟΥΔΑΚΗΣ: «Μία κοινωνία σε μικρογραφία ο περιστερώνας»
«Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ασχολούμαι με τα περιστέρια. Από το χωριό μου το Βαρύπετρο μικρό παιδί η αγαπημένη μου ενασχόληση ήταν τα ζώα και ειδικά τα πτηνά» μας εξηγεί ο κ. Μιχάλης Ξανθουδάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Μαράθι Ακρωτηρίου. Ο ίδιος διαθέτει ένα μεγάλο περιστερώνα σε ένα δικό του χώρο. Η ειδικότητα του είναι τα… διακοσμητικά περιστέρια πολλά από τα οποία τα είχε αγοράσει από τη Γερμανία πριν από χρόνια. Μια εποχή έφτασε να διαθέτει και 1000 ακόμα, τώρα αρκετά λιγότερα. «Πλέον επειδή δεν έχω πολύ χρόνο, τρέχω όλη μέρα με το μαγαζί μου, πολλά τα δίνω αριστερά και δεξιά σε ανθρώπους που ξέρω ότι θα τα φροντίσουν. Εξάλλου είναι πολλές οι απώλειες και από τα γεράκια, από ασθένειες και από κυνηγούς στα περιστέρια-ταχυδρόμους» μας τονίζει καθώς τον ακολουθούμε ένα απόγευμα.
Με ένα κουβά ρίχνει καλαμπόκι στις ταΐστρες. Τα περιστέρια, πραγματικά εντυπωσιακά, καπουτσίνοι, βιέννα, μαλτέζ κ.ά. δεν πλησιάζουν. «Δεν σε γνωρίζουν γι’ αυτό. Διαφορετικά θα ήταν όλα πάνω μου» λέει. Τα περιστέρια θέλουν καθαριότητα, καλό τάισμα και αρκετή φροντίδα. O κ. Μιχάλης έχει αποκτήσει αρκετή γνώση πάνω σε αυτά από την εμπειρία του αλλά έχει διαβάσει και πολύ. «Τι χρειάζεται για να ασχοληθείς με τα περιστέρια; Ορεξη και χρόνο. Από το πρώτο έχω, από το δεύτερο πλέον όχι.
Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να τα παρακολουθείς. Βλέπεις να φεύγει ένα από την φωλιά του και να πηγαίνει ένα άλλο και να του παίρνει το φτερό του! Το ζευγάρωμα το κάνουν όπως το κάνουν και δύο ερωτευμένοι άνθρωποι. Στην κοινωνία των περιστεριών βλέπεις μία διαφορετική μικρογραφία της δικής μας κοινωνίας με τα θετικά και τα αρνητικά της» καταλήγει ο συνομιλητής μας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου