Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016
ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΓΡΟΤΩΝ
Σημάδια σύγκλισης
Σε καλό κλίμα η συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων με τον πρωθυπουργό - Παρουσιάστηκαν προτάσεις για ασφαλιστικό και φορολογικό
14-15Σε καλό κλίμα ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των αγροτών. Σε δηλώσεις τους οι αγρότες μίλησαν για ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε, είπαν ότι παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των δύο πλευρών και πως τώρα θα επιστρέψουν στα μπλόκα τους προκειμένου οι γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις για την πορεία από εδώ και πέρα.
«Εγινε ουσιαστικός διάλογος με τον πρωθυπουργό. Του παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, το ίδιο έκανε κι εκείνος και για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό και για το κόστος παραγωγής», δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, ο οποίος εκπροσωπεί, όπως ανέφερε, τα 39 μπλόκα που έστειλαν επιστολή στο Μαξίμου στις 10 Φεβρουαρίου. Είπε ότι αυτό που θα κάνουν τώρα είναι να επιστρέψουν στα μπλόκα τους, να κάνουν τις γενικές συνελεύσεις τους για να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία του αγώνα, όπως συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν τους ικανοποίησαν οι προτάσεις της κυβέρνησης, παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στις γενικές συνελεύσεις. «Μετά τις γενικές συνελεύσεις» απάντησε.
Εκπροσωπώντας τα ανεξάρτητα μπλόκα Πελοποννήσου, όπως είπε, ο Τσιοτίνας Αθανάσιος, δήλωσε ότι «έγινε ένας διάλογος επί των προτάσεών μας με τον πρωθυπουργό, πήραμε τις προτάσεις της κυβέρνησης, συζητήσαμε όλα τα θέματα που είχαμε δώσει εμείς και μεταβαίνουμε στα μπλόκα μας για τις γενικές συνελεύσεις».
Στο ερώτημα εάν τους ικανοποιούν οι προτάσεις της κυβέρνησης είπε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο καθένας συνάδελφός τους που είναι στα μπλόκα τους, ενώ για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι ή πιο απαισιόδοξοι μετά τη συνάντηση, είπε ότι «πρέπει να τα ζυγιάσουμε όλα παρέα».
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και Αναστάσιος Πετρόπουλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Επιπλέον, παρίσταντο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, Σταύρος Αραχωβίτης.
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Καλή βάση για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από τους αγρότες.
Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης «ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». «Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες, αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολλή προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματά σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό».
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση εκφράζουν κυβερνητικές πηγές για τη συνάντηση. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των αγροτών στη συνάντηση συγκροτούσε πλειοψηφία και επισημαίνουν ότι η συνάντηση διεξήχθη σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι οι αγρότες δεν είχαν καθαρή εικόνα για το πώς λειτουργούν τα φορολογικά μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και είδαν ότι είχαν μια διαφορετική εικόνα επ’ αυτού.
Μεταξύ των μέτρων προστασίας που παρουσίασε η κυβέρνηση στους αγρότες, οι ίδιες πηγές τονίζουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16% (εσαεί) αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
Υπενθύμιζαν ακόμη ότι η κυβέρνηση ήταν αρνητική για τη συμμετοχή στη διαδικασία διαλόγου στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο για έναν άνθρωπο, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν τοποθετημένος στην Ελληνική Βιομηχανίας Ζάχαρης και προσερχόταν τώρα ως συνδικαλιστής. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν ότι δεν είχε κατατεθεί αίτημα από την Ενωση Νέων Αγροτών και ότι όμως ευχαρίστως θα οριστεί συνάντηση μέσω και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
ΟΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ
«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε χθες ο διάλογος με τον πρωθυπουργό δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Αλεξανδρείας Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.
«Από μόνο το γεγονός ότι δεν δέχτηκε την αποσύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά και το ότι επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής της κυβέρνησης με τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησής μας, θέσαμε επί τάπητος στον πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων και θεμάτων και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση, στο πλαίσιο των αιτημάτων που καταθέσαμε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Το μόνο που μας είπε είναι ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει και θα εξαγγείλει» ανέφερε ο κ. Μεσσαλάς.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΑΝ
«Η κυβέρνηση επεδίωκε και επιδιώκει τον απευθείας διάλογο με τους αγρότες. Η συνάντηση είναι ένα ιδιαίτερα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου.
«Τα μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που παρουσιάσαμε στη σημερινή συνάντηση, αφορούν το σύνολο των αγροτών και των δραστηριοτήτων τους, με ισχυρή έμφαση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανέφερε ειδικότερα ότι τα μέτρα αυτά είναι:
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1. Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών έως το 2021.
2. Κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
3. Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
4. Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
5. Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών.
6. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των παραπάνω προτάσεων επί του ασφαλιστικού και του φορολογικού, η συνολική επιβάρυνση για τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, θα είναι μικρότερη από τη σημερινή.
Επίσης η κυβέρνηση παρουσίασε μια ακόμα σειρά μέτρων που στοχεύουν στην στήριξη της αγροτικής παραγωγής. Τα μέτρα αυτά είναι:
7. Ορισμός του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και ένταξη στο Μητρώο Αγροτών, με αυστηρό προσδιορισμό που προβλέπει δύο βασικές προϋποθέσεις: ασφάλιση στον ΟΓΑ και εισόδημα προερχόμενο τουλάχιστον κατά 51% από αγροτικές δραστηριότητες.
8. Ρύθμιση χρεών στη ΔΕΗ με τουλάχιστον 36 δόσεις, για όλα τα παλιά και νέα χρέη, χωρίς προκαταβολή.
9. Στήριξη για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την μείωση του κόστους παραγωγής.
10. Αμεση καταβολή ποσού των συνδεδεμένων ενισχύσεων και αποζημιώσεων των παραγωγών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα για το ρωσικό εμπάργκο.
11. Ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων. Σε ετήσια βάση, οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα ξεκινούν από τον Νοέμβριο και θα ολοκληρώνονται μέχρι τα τέλη Μαρτίου του επόμενου έτους, εκτός από το 10% που αφορά την εξόφληση και θα καταβάλλεται τον Ιούνιο. Δέσμευση για συντομότερη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α.
12. Στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή, αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Στήριξη επενδυτικών σχεδίων πρώτης εγκατάστασης με επιδότηση έως 22.000 ευρώ. Στήριξη εκκίνησης μη γεωργικής δραστηριότητας με επιδότηση από 11.000 έως 20.000 ευρώ.
13. Επιτάχυνση στης επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, καθώς και όλων των οφειλών του δημοσίου, όπως ο Φ.Π.Α. και ο φόρος πετρελαίου.
14. Κάρτα του αγρότη, για χρηματοδότηση των αγροτικών εργασιών, σε ετήσια βάση, με εγγύηση τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η εξασφάλιση ρευστότητας με το χαμηλότερο δυνατό επιτόκιο και η μείωση του κόστους κατά τουλάχιστον 10%, ιδιαίτερα στον τομέα των εφοδίων. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κάρτας και για τους αγρότες που έχουν ανοιχτά δάνεια.
15. Έλεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ. Φραγμός στην διακίνηση προϊόντων με ανεξέλεγκτη έκδοση τιμολογίων αγοράς και στις απαράδεκτες -πολλές φορές επτάμηνες και οκτάμηνες- καθυστερήσεις πληρωμών.
16. Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
17. ‘Αμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού. Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης, συνεταιρισμούς, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών. Δομές αυστηρού ελέγχου για να αποφευχθούν νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος που δυσφήμισαν τον συνεταιριστικό θεσμό.
18. Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα, με την συμμετοχή των εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου.
19. Ίδρυση Φορέα Αξιοποίησης της δημόσιας αγροτικής γης και παραχώρησή της προς αξιοποίηση σε νέους αγρότες και συνεταιρισμούς,
20. Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
21. Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα, για την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής.
22. Ειδικό σχέδιο για ην στήριξη της κτηνοτροφίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής, την διατροφική επάρκεια. Τη συγκράτηση του πληθυσμού στην ύπαιθρο και τη συμπληρωματική απασχόληση ιδιαιτέρα των κατοίκων των ορεινών περιοχών.
23. Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την αειφορική διαχείρισή τους.
24. Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές.
25. Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού με στόχο την διατήρηση, αναπαραγωγής, εμπορίας και προώθησης του εγχώριου γενετικού υλικού.
«Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει την απόφασή της να στηρίξει με κάθε διαθέσιμο μέσον τον αγροτικό τομέα, στον οποίο αποδίδει καθοριστική σημασία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώξαμε -και αποδείξαμε ότι το εννοούμε- ο διάλογος με τους εκπροσώπους των αγροτών, παρά την δύσκολη συγκυρία, να είναι παραγωγικός, ειλικρινής και αποτελεσματικός», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Αγρότες Χανίων: «Οι εξαγγελίες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα»
Για κυβερνητικές εξαγγελίες που σε κανέναν βαθμό δεν ικανοποιούν και δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των αγροτών μίλησαν στα “Χ.Ν.” εκπρόσωποί τους από τα Χανιά. Μετά τη λήξη της συνάντησης Τσίπρα με αγρότες από 52 μπλόκα και τις ανακοινώσεις αναφορικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης ζητήσαμε την άποψη του πρώην προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ κ. Γ. Γωνιωτάκη: «Οι εξαγγελίες είναι ένα γενικό προεκλογικό ποίημα» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Γωνιωτάκη συμπληρώνοντας πως «μετά την πρώτη ανάγνωση θεωρώ ότι οδηγούν τους αγρότες σε αργό θάνατο. Δεν μένει αυτόνομο το ταμείο του ΟΓΑ και το 27,5% της ασφαλιστικής εισφοράς γίνεται 23,5%. Πολλές δε από τις εξαγγελίες ισχύουν σήμερα όπως το εργόσημο, η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η στήριξη νέων αγροτών, τα βιβλία εσόδων – εξόδων, η υλοποίηση προγραμμάτων για προώθηση αγρ. προϊόντων».
Αναφορικά με επιδοτήσεις που δίνονταν από τέλος Οκτώβρη μέχρι τέλος Δεκέμβρη, «τώρα δρομολογείται να δίνονται τον Νοέμβρη και να ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του επόμενου έτους», ενώ για τους συνεταιρισμούς «πρέπει να πούμε πια έλεος ο κάθε υπουργός να μας αλλάζει τον νόμο περί συνεταιρισμών».
Ο κ. Γωνιωτάκης τοποθετήθηκε αρνητικά στο ζήτημα της παραχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες καθώς όπως ανέφερε η ίδρυση φορέα για τη διαχείριση της δημόσιας γης και την παραχώρησή της σε αγρότες «είναι ένα αγροτικό Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. στην ουσία από το οποίο περιουσίες θα αλλάξουν χέρια μέσα σε μια νύχτα αντί πινακίου φακής». Τέλος ο κ. Γωνιωτάκης τοποθετήθηκε αρνητικά στην αναγνώριση ως αγρότη εκείνου που έχει το 51% των πόρων του από αγροτικές εργασίες καθώς, όπως τόνισε, «αυτό σημαίνει τον θάνατο του μικρομεσαίου αγρότη. Ο μπακάλης, ο κουρέας, ο καφετζής του χωριού που θεωρούνταν αγρότης παύει να θεωρείται αγρότης και αυτό είναι καταστροφικό. Σε αυτό το σημείο συμφωνώ με τον Μπούτα».
«Τα 25 ασφαλιστικά μέτρα στην ουσία είναι ένα «θα» που επαναλαμβάνεται από κάθε κυβέρνηση. Από αυτά που ζητούσαμε δέχθηκε το 51% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, κάτι που ήταν δεδομένο έτσι και αλλιώς, αυτό για τους μετανάστες και τα εργόσημα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί και περιλαμβάνονται σε αυτό και αυτοί που δεν έχουν χαρτιά, για το ασφαλιστικό η μετάθεση για δύο χρόνια της διαδικασίας και η επιλογή της ασφάλισης θα μπορούμε να μιλήσουμε μόνο αν δούμε τα νούμερα» ανέφερε ο πρόεδρος του Α.Σ. Σελίνου κ. Γιάννης Βαρδουλάκης
Η άποψη του κ. Βαρδουλάκη είναι πως «ο πρωθυπουργός δεν έκανε την υπέρβαση, δεν έκανε μια θαρραλέα κίνηση που να δίνει λύσεις στο πρόβλημα των αγροτών. Και το πρόβλημα των αγροτών είναι πως δεν μπορούν να πληρώνουν το 60 – 70% του εισοδήματός τους για την ασφάλιση και τη φορολογία. Μακάρι να βγάζαμε αρκετά χρήματα για να μπορούσαμε, αλλά δεν γίνεται. Για έναν μέσο και φτωχό αγρότη αυτά τα μέτρα δεν τον βοηθούν».
ΣΤΑ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΦΙΑ
Χθες το απόγευμα στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών υπήρξε ενημέρωση από τον Μανούσο Σταυριανουδάκη που είχε βρεθεί στην πανελλαδική συνάντηση των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας. Οπως επισημάνθηκε «οι αγρότες εκεί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Το κλίμα που επικράτησε στη Λάρισα είναι πολύ μαχητικό και μαζικό για να μην κάνουμε πίσω. Οτι αν υποχωρήσουμε από τα αιτήματα για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος της παραγωγής, θα καταστραφούμε. Και ειδικά αυτό το “κατά κύριο επάγγελμα αγρότες” θα διαλυθούν χιλιάδες μικροαγρότες, θα χάσουν την περιουσία και τα δικαιώματά τους» ανέφερε ο κ. Σ. Τσουρουνάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/simadia-sigklisis/#ixzz42WZvRS5I
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου