Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015
Στην κουζίνα… του Μίνωα (video)
Μαγειρικές τεχνικές της Αρχαιότητας παρουσιάστηκαν σε συμπόσια γαστρονομίας στα Καράνου
Σκεύη που χρησιμοποιούνταν στη Μινωική Κρήτη και στην Αρχαία Ελλάδα, τρόποι παρασκευής φαγητού οι οποίοι παραπέμπουν σε άλλες εποχές παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3ου συμποσίου Ελληνικής Γαστρονομίας, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στα Καράνου του Δήμου Πλατανιά.
Χθες έγινε μία επίδειξη αρχαίου μαγειρέματος στο πλαίσιο της πειραματικής αρχαιολογίας. Ψησταριές πήλινες της Αρχαϊκής περιόδου, τσικάλια τρίποδα, όπως αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες, αλλά και φούρνοι που ανάγονται στη Βυζαντινή περίοδο στήθηκαν και μαγείρεψαν προς τέρψη όσων βρέθηκαν στο μαγευτικό ορεινό χωριό.
«Κάνουμε μία δράση πειραματικής αρχαιολογίας καθώς δεν μπορούμε να αναπαράγουμε πλήρως τον τρόπο μαγειρέματος διαφόρων περιόδων. Εχουμε χρησιμοποιήσει σκεύη και αντίγραφα για να μαγειρέψουμε κρέας, φακή και δύο είδη ψωμιών» ανέφερε η κα Μαριάννα Καβρουλάκη πειραματική αρχαιολόγος, ερευνήτρια ιστορίας της γαστρονομίας και διοργανώτρια των συμποσίων. Η ίδια τόνισε πως αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι εύχρηστος σήμερα «απλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους πήλινους φούρνους και το πώς θα εξασφαλίσουμε την καλύτερη θερμοκρασία».
Κοντά στην κα Μαρκουλάκη και η κα Jerolyn Morrison καθηγήτρια αρχαιολογίας που μαγειρεύει σε πήλινα σκεύη σε ξενοδοχεία στο Λασίθι, ενώ παράλληλα κάνει και εκπαιδευτικά σεμινάρια που απευθύνονται σε μαθητές. «Βρέθηκα στην Κρήτη εδώ και χρόνια για να μάθω περισσότερα πράγματα για τη Μινωική εποχή. Εχω καταφέρει να φτιάξω μερικά σκεύη, όπως αυτά που χρησιμοποιούσαν οι Μινωίτες και για μένα είναι σημαντικό ότι οι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει τη δουλειά μου».
ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Μαγειρικές παραδόσεις, ο ρόλος των γυναικών σε οικιακές ή σε επαγγελματικές κουζίνες, οι κοινωνικοί και ταξικοί διαχωρισμοί μέσα στην κουζίνα, οι ταξικοί αγώνες, ο ρόλος της γυναίκας στη μαγειρική ποίηση ήταν θέματα που αναλύθηκαν από επιστήμονες στις εργασίες της πρώτης ημέρας στο 3ο Συμπόσιο Ελληνικής Γαστρονομίας.
Η κα Καβρουλάκη τόνισε ότι «ένα συμπόσιο που γίνεται εκτός αστικών περιοχών έχει αυξημένο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, γιατί αυτοί προσπαθούν με κάποιον τρόπο να δημιουργήσουν ιδέες στους κατοίκους, ώστε να αποκτήσουν ξανά μία επαφή με τη γαστρονομική τους παράδοση που χάνεται ακόμα και στα χωριά. Ειδικά οι νεότερες γυναίκες έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος της μνήμης και έτσι μέσα από το συμπόσιο προκύπτουν νέες ιδέες και πρακτικές, ώστε αυτές να προχωρήσουν τη γαστρονομική τους παράδοση και στο μέλλον. Γιατί το να μένουμε στο παρελθόν δεν σημαίνει τίποτα».
Μία εκ των εισηγητών η αρχαιολόγος Alexandra Neagh στην ομιλία της με τίτλο: “Οι γυναίκες ως εξαιρετικές μαγείρισσες στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία” τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αν και το μαγείρεμα θεωρήθηκε ως βασική εκδήλωση της γυναίκας στον ιδιωτικό χώρο, η εργασία των αρρένων εξασκείται στον δημόσιο χώρο, παρ’ότι ελάχιστα έχουν αναφερθεί οι λειτουργίες αυτές στον λογοτεχνικό λόγο, δηλαδή όσον αφορά την κουζίνα των Αρχαίων Ελλήνων. Συνεπώς το ερώτημα κατά πόσο ήταν παρούσες οι γυναίκες στα “συμπόσια” ή στα ιδιωτικά γεύματα έχει πολυσυζητηθεί στον χώρο του διαλόγου για το φύλο, από ερευνητές, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι οι γυναίκες δεν έτρωγαν μαζί με τους άντρες, αν και αυτές μαγείρευαν τα γεύματα».
Η αρχαιολόγος, της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαρία Λένη στην ομιλία της με τίτλο “Χώροι εστίασης και παρασκευής της τροφής σε αθηναϊκές οικίες του 19ου και 20ού αιώνα: Ταξικές αναπαραστάσεις και κοινωνικοί συμβολισμοί” αναφέρθηκε στην αλλαγή της κοινωνικής θέσης της γυναίκας και του ρόλου μέσα στο σπίτι, που αυτό επετεύχθη λόγω της εξέλιξης της χωροθέτησης της κουζίνας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Η κα Λένη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι κοινωνικές μεταβολές και η επανεκτίμηση του ρόλου της γυναικείας εργασίας στην καμπή του 20ού αιώνα αντικατοπτρίζεται στην αρχιτεκτονική εξέλιξη των αθηναϊκών οικιών. Η μελέτη των αρχιτεκτονημάτων προσφέρει πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τον διαχωρισμό των οικιακών χώρων και εργασιών. Συμπληρώνοντας το έμφυλο πρόσημο η διάκριση έχει ταξικό χαρακτήρα. Η διάταξη και η χωροθέτηση των δωματίων όπως είναι ο χώρος εστίασης ή η κουζίνα συμφωνούν με την κοινωνική θέση όσων εργάζονται ή και διαμένουν σε αυτά. Η κουζίνα από το πίσω μέρος προς τη συγχώνευση με το σαλόνι, δηλαδή την απομόνωση της ιδιωτικότητας στην ενοποίηση με τον δημόσιο χώρο του σπιτιού, άλλαξε την κοινωνική θέση της γυναίκας και του ρόλου της μέσα στο σπίτι».
Το συμπόσιο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και η ΙΛΑΕΚ.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/stin-kouzina-tou-minoa/#ixzz3h6uvE1tv
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου