Τρίτη 14 Ιουλίου 2015
ΑΠΟ ΧΑΝΙΩΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟ
Ελαιόλαδο – “χρυσάφι”
LADIAANDROYLAKHSΣτην τιμή των 25 ευρώ τα 500 ml έχει καταφέρει να πουλάει στο εξωτερικό αλλά και σε καταστήματα delicatessen Χανιώτης παραγωγός ελαιολάδου! Μάλιστα το ελαιόλαδο είναι τσουνατόλαδο από την περιοχή του Αγριλέ στο Σέλινο, το οποίο όμως παράγεται κάτω από πολύ αυστηρές ποιοτικά συνθήκες.
Ο Ευτύχης Ανδρουλάκης έχει τυποποιήσει 4 τόνους ελαιόλαδο φέτος με την επωνυμία “Pamako” μετά από χρόνια προσπαθειών, έρευνας και μελέτης. Τον συναντάμε στο τυποποιητήριο του στα Χανιά, ένα μικρό αλλά φιλόξενο και πολύ καλά οργανωμένο χώρο.
«Πίστευα ότι το λάδι από τη τσουνάτη μπορεί να καταφέρει περισσότερα πράγματα από ό,τι η κορωνέικη (λιανολιά), γιατί είναι ιδιαίτερο, ξεχωριστό και δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο» μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης που χρειάσθηκε να παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια πάνω στο ελαιόλαδο, να κάνει χιλιάδες γευσιγνωσίες, να δει από κοντά όλες τις τελευταίες εξελίξεις, να πάρει στα χέρια του μελέτες για το ελαιόλαδο.
«Η αλήθεια είναι ότι σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σύγκριση με Ιταλούς και Ισπανούς. Και αυτό ενώ την ίδια στιγμή λόγω των εδαφοκλιματολογικών συνθηκών από το λάδι που παράγουμε το 80% είναι έξτρα παρθένο, έναντι μόλις 20% της Ισπανίας που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα» λέει ο συνομιλητής μας.
ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ ΑΠΟ ΔΕΝΤΡΑ 100 ΕΤΩΝ
Τι κάνει όμως τόσο ιδιαίτερο το ελαιόλαδο που παράγει και συσκευάζει ώστε να πουλιέται σε τόσο υψηλή τιμή; «Από μια μελέτη που μου είχε δώσει ένας Ιταλός καθηγητής είδα ότι η τσουνάτη μπορεί να βγάλει λάδι πολύ καλής ποιότητας σε πολύ μεγάλο υψόμετρο. Ετσι λοιπόν το λάδι μου, μαζί με ένα συνέταιρο παραγωγό μου, το βγάζω από τσουνάτες που βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 520 μέτρα, από δέντρα ηλικίας 100 ετών και πάνω. Δεν χρησιμοποιώ λιπάσματα, δεν κάνω κανένα ψέκασμα, το βγάζω αυθημερόν στο ελαιουργείο Βιτωράκη στο Ροδοβάνι. Δεν το έχω ακόμα κατοχυρώσει ως βιολογικό γιατί προσπαθώ να κάνω μια κίνηση παραπέρα του βιολογικού. Υπάρχει μια πιστοποίηση που τρέχει τώρα στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και είναι το “οικολογικό”. Ομως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα αυτή η πιστοποίηση, ελπίζω ότι του χρόνου θα μπορώ να το κάνω. Οικολογικό σημαίνει κανένα λίπασμα, ούτε καν βιολογικό, κανένα ψέκασμα, κόψιμο χόρτων και φύτεμα βίκου για αζωτολίπανση» μας απαντάει.
Το λάδι βγαίνει σε δύο κατηγορίες. Ένα 100% τσουνατόλαδο και ένα δεύτερο που περιέχει 60% τσουνατόλαδο και 40 % λάδι από λιανολιά. Το δεύτερο προκειμένου να αξιοποιήσει τα ιδιαίτερα αρώματα του ελαιόλαδου της κορωνέικης.
Το “Pamako” πουλιέται σε πολύ μεγάλη τιμή καθώς είναι πιστοποιημένο ότι διαθέτει φαρμακευτικές ουσίες. «Το Τμήμα Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει πιστοποιήσει τις πολύ υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν τα λιπίδια του αίματος από την οξείδωση και τις πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ουσίες μέσα στο λάδι μας» εξηγεί δείχνοντάς μας τη σχετική πιστοποίηση στην οποία καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι ουσίες που κάνουν ξεχωριστό το συγκεκριμένο ελαιόλαδο.
Παρότι η συσκευασία έχει βγει μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά έχει κερδίσει πολύ θετικά σχόλια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο κ. Ανδρουλάκης τυποποιεί μόνος τους στο δικό του τυποποιητήριο το λάδι του. «Για ένα τυποποιητήριο 70τ.μ. μου πήρε 8 μήνες η γραφειοκρατία και η… χαρτούρα για να μπορέσω να πάρω τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Και το έκανα χωρίς καμία χρηματοδότηση, ενίσχυση, επιδότηση. Πλέον θα το αξιοποιώ για να τυποποιώ και λάδι άλλων παραγωγών» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Πέρα από τη μεγάλη συσκευασία των 500 ml που πουλιέται 25 ευρώ, υπάρχει και η μικρή των 250ml των 19 ευρώ. Οι βλέψεις του ίδιου είναι να διοχετεύσει το προϊόν του κυρίως στο εξωτερικό και αναμένει την εξομάλυνση της πολιτικής κατάστασης προκειμένου να προχωρήσει σε συνεργασίες με εμπόρους.
ΜΠΟΥΚΑΛΙ, ΦΕΛΟΣ, ΑΖΩΤΟ
Ενα προϊόν σε τέτοια τιμή δεν θα μπορούσε παρά να είναι μέσα σε μια άριστη συσκευασία. «Για το μπουκάλι προσπάθησα με οποιοδήποτε τρόπο να το φτιάξω στην Ελλάδα, μίλησα με αρκετές υαλουργίες. Άλλες μου είπαν ότι δεν μπορούσαν άλλες μου έδιναν διπλή τιμή, έτσι δυστυχώς το παρήγγειλα στην Ιταλία. Πρόκειται για ένα μπουκάλι για την κατασκευή του οποίου δεν χρησιμοποιήθηκε μόλυβδος ούτε άλλα χημικά στοιχεία, είναι πιστοποιημένο με ISO ότι είναι ειδικό για ελαιόλαδο. Και ο φελλός είναι από τη Πορτογαλία πιστοποιημένος ότι είναι μόνο για ελαιόλαδο. Και αυτό γιατί το λάδι είναι πολύ ευαίσθητο στην απορρόφηση αρωμάτων από το περιβάλλον του. Τελευταίες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια έδειξαν ότι απορροφάει οσμές που αλλοιώνουν τα αρώματα του. Επίσης επειδή ανάμεσα στο φελλό και στο λάδι, υπάρχει ένα μικρό στρώμα οξυγόνου που επίσης επηρεάζει την ποσότητα του λαδιού. Γι’ αυτό και βάζουμε αέριο άζωτο, άοσμο, αδρανές έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αλλοίωση» εξηγεί ο κ. Ανδρουλάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/eleolado-chrisafi/#ixzz3fsqNapyr
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου