Τρίτη 21 Ιουλίου 2015
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ
Ανάγκη φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών
32lymperakhsΑυτό επισημαίνει, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων Πέτρος Λυμπεράκης. «Εχουμε 280 περιοχές Natura στην Ελλάδα· θα μπορούσαμε να έχουμε 280 Φορείς Διαχείρισης; Προφανώς όχι. Σήμερα οι 28 Φορείς καλύπτουν 80 περιοχές. Μία πρώτη άποψη είναι οι υφιστάμενοι Φορείς να αναλάβουν περιοχές που είναι κοντά τους γεωγραφικά και διαχειριστικά Π.χ. ο Φορέας των Λευκών Ορέων θα μπορούσε να διαχειριστεί Ασφένδου, Καλλικράτη, Αγιο Δίκαιο (περιοχή Κισάμου), φαράγγι Θερίσου, Σούγια – Λισσός. Πρακτικά ίδιες δραστηριότητες υπάρχουν, τα ίδια είδη σε μεγάλο βαθμό», τονίζει ο κ. Λυμπεράκης.
Αναφορικά με ευαίσθητες περιοχές, όπως ο Μπάλος και το Λαφονήσι, ο κ. Λυμπεράκης εκτιμά πως θα μπορούσαν εκεί να συσταθούν τοπικοί Φορείς. «Ο Μπάλος έχει εθνική σημασία και όχι μόνο τοπική. Από τι στιγμή που για τη νήσο της Χρυσής έχουμε προτείνει να γίνει τοπικός Φορέας Διαχείρισης που θα έχει την αυτονομία του και θα διαχειρίζεται την προστατευόμενη περιοχή, κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει για τον Μπάλο και το Λαφονήσι. Σε επίπεδο Κρήτης η άποψή μου είναι ότι θα μπορούσαν να γίνουν 2 ή και 3 Φορείς Διαχείρισης και και κάποιοι τοπικοί, αλλά αυτό είναι ένα κομμάτι της συζήτησης που είναι σε εξέλιξη. Πάντως τις προστατευόμενες περιοχές δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να λειτουργούν όπως σήμερα».
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ Ε.Π.Μ. ΓΙΑ ΛΕΥΚΑ ΟΡΗ – ΛΑΦΟΝΗΣΙ
Αναφορικά με την πορεία έγκρισης των δύο Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών των Λευκών Ορέων και του Λαφονησίου που εκκρεμούν εδώ και χρόνια και ειδικά η δεύτερη παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένη -για προφανείς λόγους- σε κάποιο ντουλάπι του Υπουργείου Περιβάλλοντος ο κ. Λυμπεράκης εκτιμά πως ήρθε η ώρα να προχωρήσει η διαδικασία τους ώστε να γίνουν νόμοι του κράτους.
«Η Ε.Π.Μ. των Λευκών Ορέων είναι έτοιμη και μένει να πάει προς έγκριση για να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα, η Ε.Π.Μ. του Λαφονησιού θέλει μισή μέρα δουλειά για να γίνει μια προσαρμογή της στον νόμο 3937 για τη βιοποικιλότητα. Η Ε.Π.Μ. είναι ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ένας τρόπος προσέγγισης μιας περιοχής και είναι απαραίτητες για την προστασία τους και τη σωστή διαχείρισή τους», τονίζει ο πρόεδρος του Φορέα.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/anagki-foreon-diachirisis-prostatevomenon-periochon/#ixzz3gYBfCiWb
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου