Τρίτη 5 Μαΐου 2015
Εννιά ιστορίες ανθρώπων -θύματα και θύτες- της ναζιστικής κατοχής. Aποτυπωμένες σε 10.000 επιστολικές κάρτες που θα μοιραστούν σε ένα μεγάλο αριθμό καφέ στα Χανιά και στο Αμβούργο. Ο στόχος... να σκεφθούν οι νέες γενιές το ζήτημα της απόκρυψης των θηριωδιών, να αναρωτηθούν, να αναζητήσουν, να αισθανθούν.
Ο Γερμανός αντιφασίστας Κωνσταντίνος Φίσερ (Konstantin Fischer) που ζει εδώ και 23 χρόνια στα Χανιά έφτιαξε τις κάρτες, τις τύπωσε και τις μοίρασε. Στον τόπο που ζει σήμερα (Χανιά), στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε (Αμβούργο).
«Το project μου με τίτλο “I wish I knew more” – "Ich wünschte, ich wüsste mehr" – "Θα 'θελα να ήξερα περισσότερα" – επαναφέρει οδυνηρές μνήμες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Όχι όμως με σκοπό να ρίξω εκ νέου φως στα εγκλήματα των Ναζί καθ' εαυτά – αυτή είναι η δουλειά των ιστορικών. Εμένα με απασχολεί ο ρόλος που παίξανε και συνεχίζουν να παίζουν οι μεταπολεμικές γενιές στη δημόσια απόκρυψη (σχήμα οξύμωρο μεν, όμως γερμανική πραγματικότητα δε) των επιπτώσεων του πολέμου στην μεταπολεμική εποχή μέχρι και σήμερα» λέει ο Κωνσταντίνος. Η ιδέα για την κατασκευή και το μοίρασμα χιλιάδων καρτών του ήλθε μια μέρα διαβάζοντας εφημερίδα.
ΑΠΟΡΙΕΣ
«Διάβαζα τα «Χ.Ν.» και γυρίζοντας τις σελίδες είδα τη φωτογραφία της κ. Μέρκελ και του Βεστερβέλε (γερμανός υπουργός) και ένα κείμενο ότι δεν δικαιούται η Ελλάδα αποζημιώσεις. Κάτι απαράδεκτο για μένα. Αποφάσισα λοιπόν να δημιουργήσω 9 καρτ-ποστάλ με κείμενα που σχετίζονται με το θέμα αυτό και να τις τοποθετήσω σε σημεία όπου συχνάζουν νέοι, σε καφετέριες των Χανίων και του Αμβούργου. Τα κείμενα, όπως κι ο τίτλος του project, είναι πολύ προσωπικά επειδή θέλω να απομακρυνθώ όσο το δυνατόν περισσότερο από την δικαιολογία που κυριάρχησε μετά τον πόλεμο στην συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών :“Δεν ξέραμε τίποτα για όλα αυτά...”. Υπάρχει, τέλος, και μια δέκατη, άδεια κάρτα, την οποία καλείται ο κάθε ένας να συμπληρώσει ο ίδιος. Κι αυτό, επειδή παραμένουν πολλές απορίες. Απορίες που πηγάζουν από το γεγονός ότι η σιωπή κυριαρχούσε τόσο στις οικογένειες των θυμάτων όσο και στις οικογένειες των εγκληματιών. Απορίες σχετικά με το πώς δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη για τα γερμανικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα και γενικότερα για τα εγκλήματα των Ναζί σε όλη την Ευρώπη, αλλά και απορίες με το πώς αποδέχονται νέοι Έλληνες, Γερμανοί κι άλλοι Ευρωπαίοι τόσα χρόνια μια κατάσταση ατιμωρησίας που υπονομεύει τα θεμέλια του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών σχέσεων» εξηγεί ο Κωνσταντίνος.
Η αντιφασιστική του δράση είναι γνωστή στην κοινωνία των Χανίων ήταν αυτός και ένας Αυστριακός πολίτης που πριν από 15 χρόνια είχαν αναζητήσει δεκάδες επιζώντες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης στα Χανιά και τους βοήθησαν προκειμένου να υπογράψουν τις αιτήσεις για χορήγηση αποζημίωσης για τα όσα δεινά υπέστησαν όταν το Αυστριακό κράτος αναγνωρίζοντας (ως τμήμα της ναζιστικής Γερμανίας) την ευθύνη ενέκρινε ένα σημαντικό ποσό χρημάτων.
Για τα κείμενα που συνοδεύουν τις κάρτες και είναι στα ελληνικά, τα γερμανικά, τα αγγλικά ο Κωνσταντίνος εργάστηκε σκληρά και έκανε μια πολυετή έρευνα. Άνθρωπος με τεράστιες ευαισθησίες ενοχλείται από την απόκρυψη των εγκλημάτων και τα όσα ακολούθησαν όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζει ότι όποιος πάρει στα χέρια τους τις κάρτες θα τις στείλει ενώ όλες οι κάρτες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.konstantin-fischer-hania.com.
Για τον Κώστα το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν είναι, δεν ήταν ποτέ μόνο υλικό.
«Ό,τι και αν απληρώσει, αν πληρώσει η Γερμανία, κανείς άνθρωπος δεν θα γυρίσει πίσω. Αλλά θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη έστω και μετά από 70 χρόνια» εξηγεί ο ίδιος.
«Μεγαλώσαμε στη σιωπή»
«Και η δική μου η γενιά η μεταπολεμική μεγαλώσαμε στη σιωπή. Οι γονείς μας μεγάλωσαν μέσα στον πόλεμο που τους τραυμάτισε ψυχικά πάρα πολύ. Η μητέρα μου τώρα που είναι στα 80 έτη της έχει αρχίσει να επεξεργάζεται πάλι αυτήν την εποχή. Αυτό που δεν είχα καταλάβει και το αντιλήφθηκα στην έρευνα μου είναι ότι και στις οικογένειες των θυμάτων δεν υπήρχε συζήτηση. Δεν γίνονταν κουβέντα για τα όσα έγιναν μέσα στις οικογένειες και αυτή η σιωπή προκάλεσε άλλα προβλήματα.»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου