Κυριακή 17 Μαΐου 2015
ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
Παρουσιάστηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο
09Για επιχειρησιακό σχέδιο που θα έχει στόχο «την αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην ιστορία του Δήμου» έκανε λόγο η Δημοτική Αρχή χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στάθηκε στο ότι το επιχειρησιακό σχέδιο ήταν προϊόν διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες και έχουν συμπεριληφθεί σ’ αυτό «προτάσεις, παρατηρήσεις και τ’ όραμα της Δημοτικής Αρχής για τον Δήμο Χανίων. Ενας πολύτιμος οδηγός που χαράζει τους άξονες της πολιτικής μας και που πραγματικά είμαστε υπερήφανοι, που καταφέραμε να το καταρτίσουμε σε αυτούς τους χρόνους και με αυτήν την πληρότητα. Το σχέδιο θα ανανεώνεται κάθε χρόνο ανάλογα με τις εξελίξεις».
Ο δήμαρχος επεσήμανε πως η λογική του σχεδίου βασίζεται στην «ανάπτυξη με ευημερία» και εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου «πολιτισμός, παιδεία, φυσικό και δομημένο περιβάλλον, μνημεία».
Για την παράταξη του κ. Σκουλάκη ο κ. Δ. Λειψάκης τόνισε πως στο σχέδιο υπάρχουν και προτάσεις για έργα και παρεμβάσεις από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και πως «οράματα έχουν διατυπωθεί πολλές φορές το ζήτημα είναι πώς θα γίνουν πράξη».
«Ο δήμαρχος μίλησε για κορυφαία στιγμή και για πολύ σημαντικό θέμα που όμως συζητιέται ανάμεσα σε άλλα… 56 θέματα. Αυτό χαρακτηρίζει την προοπτική και τη νοοτροπία της Δημοτικής Αρχής» ανέφερε ο κ. Α. Παπαδογιάννης, δηλώνοντας πως έμεινε εντυπωσιασμένος από την αρτιότητα της δουλειάς του Γραφείου Προγραμματισμού του Δήμου Χανίων γιατί «τεχνοκρατικά είναι άριστο» άφησε όμως αιχμές σε βάρος της Δημοτικής Αρχής ότι «απουσιάζει το όραμα, ο σχεδιασμός και η στρατηγική».
«Είναι προφανές ότι έχει γίνει διάλογος και σοβαρή επιστημονική δουλειά. Είναι ένα εργαλείο το επιχειρησιακό σχέδιο, αλλά η δική μας επιφύλαξη είναι η εξής: Πόσα επιχειρησιακά σχέδια έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα και τι έχει υλοποιηθεί;» υπογράμμισε ο Γ. Σαρρής επισημαίνοντας πως κορυφαίες στιγμές για έναν Δήμο είναι οι καθημερινές παρεμβάσεις που έχουν στόχο την άμεση βελτίωση της ζωής του πολίτη.
Από τη μεριά του ο Ν. Παπαντωνάκης τόνισε πως «στα πολλά χρόνια που μετέχω στο Δ.Σ. κανένας προϋπολογισμός, κανένα τεχνικό πρόγραμμα, κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν υλοποιήθηκε. Και το βλέπουν αυτό οι δημότες στην καθημερινότητά τους. Ακριβοπληρωμένες μελέτες μένουν στα συρτάρια και ελάχιστα πράγματα προχωρούν». Ο κ. Παπαντωνάκης σημείωσε ότι τεχνοκρατικά ο επιχειρησιακός σχεδιασμός μπορεί να είναι καλά, όμως, «δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».
«Ανάπτυξη με μνημόνια, χωρίς την εξασφάλιση χρηματοδότησης δεν μπορεί να υπάρξει. Σε συνθήκες άγριας λιτότητας όσο άρτιο και να είναι ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί» δήλωσε ο Σ. Ρίζος σημειώνοντας πως το σχέδιο δεν προβλέπει νέες σχολικές μονάδες, κοινωνικές Δομές και δεν ορίζει με ποιο προσωπικό -από τη στιγμή που δεν υπάρχει- θα μπορέσει να υλοποιηθεί.
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ
Πεδίο αντιπαράθεσης έγινε το θέμα του Χωροταξικού ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και τον κ. Παπαδογιάννη. Ο κ. Παπαδογιάννης κατηγόρησε τον κ. Βάμβουκα για πλήρη έλλειψη προετοιμασίας για το Χωροταξικό και για θλιβερή παρουσία του Δήμου στην πρόσφατη παρουσίασή του που έγινε απ’ τους μελετητές. Απαντώντας ο κ. Βάμβουκας τον κατηγόρησε για “λαϊκισμό” και σημείωσε πως ο Δήμος πήγε με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις στην παρουσίαση.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛ. ΦΑΡΟΥ
Το θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και η ενεργοποίηση της σχετικής επιτροπής του Δήμου έβαλε ο κ. Σαρρής, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Τσαπάκος και Καραγιαννάκης ρώτησαν για την απόσυρση του δημοτικού υπαλλήλου που λειτουργούσε τους θερινούς μήνες τις πρωινές ώρες στο Μουσείο του Γαλανόλευκου Φάρου. Απαντώντας ο κ. Βάμβουκας ανέφερε πως οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες για τον Δήμο και ο συγκεκριμένος υπάλληλος έπρεπε να μετακινηθεί στο Ακρωτήρι για την επιτήρηση των αθλητικών χώρων εκεί. Ο δήμαρχος σημείωσε πως μόλις μπορέσει να πάρει προσωπικό με πεντάμηνα προγράμματα, ο Δήμος τότε θα μπορέσει να διαθέσει για το Μουσείο ένα άτομο.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/anaptixi-me-sevasmo-sto-perivallon/#ixzz3aO90gMo5
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου