Τρίτη 29 Ιουλίου 2014
ΣΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Επιτακτική ανάγκη δακοκτονίας
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 29 Ιουλίου 2014 10:02 πμ - Σχολιάστε
Οι αυξημένες θερμοκρασίες και οι “μίνι καύσωνες” έχουν κρατήσει ακόμα “χαμηλά” τους πληθυσμούς του δάκου στα Χανιά. Παράλληλα έχουν περιορίσει τη δακοπροσβολή στην περιοχή του Αποκόρωνα που ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ο ψεκασμός! Αν όμως δεν αρχίσει μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο ο ψεκασμός στον Αποκόρωνα, τότε από τη μια ο κίνδυνος της δακοπροσβολής είναι μεγάλος και από την άλλη υπάρχει και ο φόβος των ολικών καλύψεων από μεριάς ορισμένων παραγωγών με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ποιότητα του ελαιολάδου!
Οπως λένε τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Χανίων, η δακοκτονία σε επίπεδο Νομού εξελίσσεται ομαλά.
«Εχει γίνει ο πρώτος ψεκασμός στον Νομό με εξαίρεση των Αποκόρωνα. Η πορεία των ψεκασμών πηγαίνει πολύ καλά και ήδη έχει ξεκινήσει σε μια περιοχή της Κισάμου ο δεύτερος ψεκασμός γιατί έκρινε ο επόπτης ότι θα πρέπει να ψεκάσει για δεύτερη φορά. Στον υπόλοιπο Νομό επειδή παίρνουμε στοιχεία ανά πενθήμερο από τις δακοσυλλήψεις βλέπουμε ότι έχουμε μείωση του δακοπληθυσμού. Είπαμε να καθυστερήσουμε τον δεύτερο ψεκασμό, ώστε, αν γίνει και ένας δεύτερος καύσωνας μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, να μειωθεί ο πληθυσμός του ώστε να παρατείνουμε τους ψεκασμούς που αναλογούν στον Νομό για το φθινόπωρο που πιθανόν να υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη ώστε να γλυτώσουμε την παραγωγή», δηλώνει ο γεωπόνος κ. Π. Βογιατζάκης.
Οπως τόνισε ο κ. Βογιατζάκης, ο δεύτερος ψεκασμός μπορεί να γίνει στα τέλη αυτής της εβδομάδας -αρχές της επόμενης, ενώ σε περιοχές που οι δακοπαγίδες δείχνουν μεγάλους πληθυσμούς οι ψεκασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρότι για φέτος προβλέπονται μόλις 10 γεωπόνοι αντί για 26 παλιότερα, ενώ και ο αριθμός των παγιδοθετών είναι αισθητά μικρότερος. Και όλα αυτά στον Νομό Χανίων όπου θεωρείται ο υπ’ αριθμόν 1 Νομός της χώρας στην παρουσία δάκου.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Αναφορικά με την κατάσταση στον Αποκόρωνα τονίζεται πως ακόμα δεν έχει γίνει ψεκασμός καθώς αρχικά δεν υπήρξε καμία συμμετοχή στους διαγωνισμούς. Από την άλλη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου να ενισχύσει οικονομικά την Αναπτυξιακή του Δήμου ώστε να αναλάβει τη δακοκτονία απαιτεί μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες ιδιαίτερα χρονοβόρες. «Δεν μπορεί να φταίει η Περιφέρεια, όταν έγιναν δύο διαγωνισμοί άγονοι, στους οποίους δεν μετείχε η Αναπτυξιακή του Δήμου Αποκορώνου που μέχρι σήμερα ήταν ο εργολάβος της δακοκτονίας», δηλώνει η κα Μ. Μυλωνάκη, υπεύθυνη γεωπόνος, για τη δακοκτονία σε όλο τον Νομό.
«Εγιναν δύο διαγωνισμοί ο πρώτος τον Απρίλη και ήταν άγονος όταν σε όλες τις άλλες περιοχές έγινε κανονικά. Το ίδιο άγονος ήταν και ο δεύτερος διαγωνισμός. Η Π.Ε. Χανίων προσέφυγε στο Δικαστήριο της διαπραγμάτευσης. Επρεπε όμως πρώτα να δοθεί η έγκριση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Συμβάσεων, που όμως δεν το ενέκρινε. Το πρώτο που κάναμε ήταν να στείλουμε έγγραφο στο Υπουργείο και να ζητάμε να προσληφθούν άτομα -όπως γίνονταν και παλιά η δακοκτονία όταν δεν υπήρχαν οι εργολάβοι. Ζητήσαμε 300 άτομα. Δεν ξέρουμε πόσους θα εγκρίνει το Υπουργείου ίσως 30 – 40. Θα πρόκειται για εργατοτεχνίτες που θα πληρώνονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο δουλεύει και το Λασίθι σε ένα τμήμα του και το Ρέθυμνο. Αναμένουμε το έγγραφο του Υπουργείου που θα μας εγκρίνει τον αριθμό των προσλήψεων. Μόλις πάρουμε το χαρτί σε 10 – 15 ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία και ξεκινά η δακοκτονία στον Αποκόρωνα», λένε τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Ο γεωπόνος επόπτης για τον Αποκόρωνα κ. Α. Γαλάνης τονίζει πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν δείχνει ότι υπάρχει δακοπροσβολή. «Εχω γυρίσει όλο τον Αποκόρωνα. Υπάρχει μια προσβολή όχι από δάκο, αλλά από ριχίτι, ειδικά στην περιοχή της Γεωργιούπολης. Δακοπροσβολή στη λιανολιά δεν έχουμε βρει μέχρι τώρα. Εχουμε βρει μόνο σε κάποιες χοντροελιές. Πιστεύω ότι μέχρι σήμερα είμαστε εξασφαλισμένοι κατά 90% ότι για 10 – 15 ημέρες δεν θα έχουμε προσβολή του καρπού από τον δάκο», λέει.
Ερωτηθείς για το αν έχουν εντοπιστεί εκτεταμένοι ψεκασμοί από μεριάς των παραγωγών από τη στιγμή που δεν γίνονται οι συλλογικοί ψεκασμοί ο κ. Γαλάνης δηλώνει ότι δεν έχουν εντοπιστεί τέτοιες πρακτικές. «Μιλάω με παραγωγούς και τους λέω ότι τους συμφέρει περισσότερο ο δολωματικός ψεκασμός και από άποψη ποιότητας φυσικά, αλλά και κόστους και αποτελεσματικότητας», τονίζει.
Οχι στις ολικές καλύψεις
Οι γεωπόνοι καλούν τους παραγωγούς σε όλο τον Νομό και ειδικά στον Αποκόρωνα, όπου δεν έχει γίνει ο πρώτος ψεκασμός να μην προχωρήσουν σε ολικές καλύψεις.
«Μην κάνετε άσκοπες καλύψεις. Ειδικά το φθινόπωρο που σκοτώνουν τα ωφέλιμα και παρασιτικά για τον δάκο έντομα. Γιατί οι καλύψεις σκοτώνουν τα πάντα. Πρέπει να κρατηθεί η ποιότητα των Π.Ο.Π. Αποκόρωνα, Π.Ο.Π. Κολυμπάρι και τον Π.Γ.Ε. που απαγορεύονται οι καλύψεις. Επίσης οι παραγωγοί να μην βάζουν φάρμακα που είναι λιποδιαλυτά. Ενας σωστός δολωματικός ψεκασμός κάθε 20 ημέρες με μια δοσολογία των 150 ml ανά δέντρο φέρνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αν γίνει αυτό θα σώσουμε την παραγωγή. Αν μια περιοχή το φθινόπωρο είναι δακοπροσβλημένη και υπάρχει εστία δάκου ο παραγωγός ας κάνει και 1 – 2 δολωματικούς ψεκασμούς από μόνος του για να σώσει την παραγωγή του», επισημαίνει ο κ. Βογιατζάκης.
Γράψτε
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/epitaktiki-anagki-dakoktonias/#ixzz38s3gIEFG
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου