Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΣΕΦ Η κρητική κουζίνα πάει... Λουξεμβούργο Δημοσιεύθηκε στις: 21-05-2012
Τα μυστικά της κρητικής κουζίνας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Γάλλοι, Λουξεμβούργιοι, Γερμανοί, αλλά και Ελληνες του εξωτερικού, στο πλαίσιο σεμιναρίου που οργάνωσε ο Σύλλογος Κρητών Λουξεμβούργου. Για το σεμινάριο βρέθηκαν προσκεκλημένοι του Συλλόγου οι Χανιώτες σεφ Ιωάννα Παντελάκη, μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και ο Κώστας Κατσανεβάκης, μάγειρας και μέλος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας. «Για τρεις ημέρες δείξαμε σε Ελληνες του εξωτερικού και ξένους πώς μαγειρεύουμε κρητικά φαγητά, πώς χρησιμοποιούμε τα προϊόντα του τόπου μας. Ανοίξαμε φύλλα, κάναμε ξεροτήγανα, δείξαμε πώς χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο, φτιάξαμε καλιτσούνια, επίσης τους μάθαμε να φτιάχνουν τυρί και μυζήθρα. Ολα αυτά μπροστά στα μάτια τους με τη δική τους συμμετοχή», δηλώνει η κα Παντελάκη. Η φιλοξενία των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν μοναδική και κατά τη διάρκεια του τριήμερου σεμιναρίου, αλλά και στη συνέχεια. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Beggen στην πόλη του Λουξεμβούργου. Οι δύο Χανιώτες μάγειρες τόνισαν στους μετέχοντες στο σεμινάριο πως «για όλα αυτά τα τόσο ωραία εδέσματα είναι αναγκαία η πρώτη ύλη να είναι από την Κρήτη. Εξάλλου πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν τα έχουν στα μέρη τους. Η αλήθεια είναι ότι ενθουσιάστηκαν από τα φαγητά, τη νοστιμιά τους και τις ιδιαίτερες γεύσεις τους. Επίσης έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα προϊόντα που είναι υγιεινά και που είναι πάρα πολλά στην Κρήτη», λέει η κα Παντελάκη. Μεταξύ άλλων παρασκευάστηκαν και καταναλώθηκαν φαγητά και προϊόντα όπως χοχλιοί μπουμπουριστοί, στάκα με αβγά, μυζήθρα, αβγοκαλάμαρα, λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια, μπουρέκι, γαμοπίλαφο, καλτσουνάκια, μυζηθροπιτάκια, ξεροτήγανα, μαραθόπιτες, στιφάδο, χταπόδι με ελιές, κολοκυθοκεφτέδες, ασκρόλυμποι, αγόγλωσσοι, σταμναγκάθι και άλλα εδέσματα, αλμυρά και γλυκά. Ολες οι πρώτες ύλες μεταφέρθηκαν από τους σεφ από τα Χανιά στο Λουξεμβούργο, ενώ τα έξοδα της μεταφοράς και της φιλοξενίας καλύφθηκαν από τον Σύλλογο των Κρητικών. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εταιρεία 'Terra Creta' για το ελαιόλαδο που μας πρόσφερε, όπως επίσης το κατάστημα 'Ξαθερια' και την εταιρεία 'Πατεράκης' που επίσης μας έδωσαν τοπικά προϊόντα δικά τους», καταλήγει η κα Παντελάκη. Εκδήλωση σήμερα από τον Δήμο Χανίων Εκδήλωση, με θέμα: «Κρητική Διατροφή: απλός, υγιεινός και οικονομικός τρόπος διατροφής για τα παιδιά», διοργανώνει το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Χανίων στο Νεώριο του Μόρο, σήμεραστις 6 μ.μ.. Με ανακοίνωσή του καλεί τις Κρητικές εταιρείες με παραδοσιακά προϊόντα, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής του Δήμου Χανίων στο τηλ. 28213 41696 – υπεύθυνη Ειρήνη Κορκίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου