Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Κακή χρονιά για το ελαιόλαδο λόγω δάκου και άλλων παραγόντων

1 γενική
» Συστάσεις για άμεση συγκομιδή του καρπού
Πολύ πάνω από τις τρεις γραμμές και εμφανώς υποβαθμισμένη σε ποιότητα και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, είναι η παραγωγή ελαιολάδου στα Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη. Αυτό επιβεβαιώνουν και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Χανίων, που αριθμεί 90 περίπου μέλη.
Ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης
Ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης
Mιλώντας στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Χαιρετάκης δηλώνει τον προβληματισμό του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
«Η φετινή παραγωγή αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα τόσο στο θέμα της οξύτητας όσο και των οργανοληπτικών στοιχειών του ελαιόλαδου» τονίζει ο κ. Χαιρετάκης τονίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν για Νοέμβρη μήνα δεν βοηθούν καθόλου στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος. «Πέρα από τον δάκο υπάρχει και το γλοιοσπόριο ένας μύκητας που εκμεταλλευόμενος την προσβολή του δάκου μπαίνει στον καρπό και τον σαπίζει. Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη συνέβαλλαν ώστε να έχουμε έξαρση του γλοιοσπορίου. Για φέτος δυστυχώς έχει χαθεί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Τώρα αν έχουμε ισχυρές βροχές ή δυνατούς ανέμους το 50% του ελαιόκαρπου που είναι ήδη τραυματισμένος από το δάκο θα πέσει» λέει ο κ. Χαιρετάκης. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ελαιουργείων θεωρεί ότι η φετινή χρονιά έχει χαθεί τόσο για τον παραγωγό όσο και για τα ελαιοτριβεία. «Η δική μας επιχείριση είναι η μοναδική που πληρώνεται με είδος, με λάδι δηλαδή του παραγωγού. Όταν έχει πέσει τόσο πολύ η ποιότητα, πέφτει και η τιμή με αποτέλεσμα και εμείς να έχουμε χάσει περισσότερο από το 50% του εισοδήματος μας. Η χρονιά είχε ξεκινήσει πολύ καλά,είχαν γίνει σεμινάρια, είχε γίνει προσπάθεια για το θέμα των ψεκασμών και μέχρι τις 20 Οκτωβρίου δεν υπήρχε πρόβλημα. Μετά είχαμε έξαρση του δάκου και του γλοιοσπορίου. Ακούγονται διάφορα πχ. Για το αν είχαν παραληφθεί τα φυτοφάρμακα, για το αν έγινε σωστά ο δολωματικός ψεκασμός κα. Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία αυτό θα το ελέγξουν οι αρμόδιοι. Το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Εμείς καλούμε την πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα και τους φορείς να στηρίξουν. Ο δήμαρχος Πλατανιά ο κ. Μαλανδράκης ασχολήθηκε με το θέμα και έκανε μια σημαντική παρέμβαση. Ο δήμαρχος Κισσάμου ο κ. Μυλωνάκης είχε μια συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Πολύ σωστά έγινε αυτή η συνάντηση αλλά από αυτά που διάβασα στις ανακοινώσεις δεν είδα να δεσμεύεται κάπου ο ο υπουργός ούτε είδα να απαντάει στην ερώτηση για το θέμα του ελαιολάδου του βουλευτή Ηρακλείου του κ. Βαρδάκη. Σε κάθε περίπτωση εμείς καλούμε όλους τους φορείς να ενεργοποιηθούν γιατί αν η φετινή κατάσταση επαναληφθεί και του χρόνου θα δούμε τα ελαιουργεία να κλείνουν το ένα μετά το άλλο και επίσης να συμβάλλουν ώστε να δοθούν αποζημιώσεις για τη ζημιά στους παραγωγούς και στα ελαιουργεία».
ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Αναφορικά με το τι μπορούν να κάνουν οι παραγωγοί έστω και τώρα για να κρατήσουν όπως μπορούν την ποιότητα του ελαιολάδου τους ο ερευνητής του Ινστιτούτου Ελιάς κ. Γιώργος Κουμπούρης λέει σε δήλωση του στα “Χ.Ν.” : «Σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές του Νομού Χανίων παρατηρείται έντονη καρπόπτωση που συχνά φτάνει έως και την πλήρη απώλεια της παραγωγής. Επίσης, τα στοιχεία για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου δεν είναι καλά, καθώς η οξύτητά του είναι υψηλή και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τις 8 γραμμές, συνεπώς το ελαιόλαδο δεν είναι έξτρα παρθένο. Προτείνουμε στους παραγωγούς να επισκεφθούν τους ελαιώνες τους άμεσα για να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προγραμματίσουν τη συγκομιδή νωρίτερα από άλλες χρονιές γιατί με βάση τα παραπάνω στοιχεία αλλά και μετρήσεις ελαιοπεριεκτικότητας που έχουμε κάνει στο Ινστιτούτο, η χρονιά είναι πρώιμη. Καθυστέρηση στην συγκομιδή μπορεί να οδηγήσει σε ποιοτική υποβάθμιση και μεγάλη ή πλήρη απώλεια της παραγωγής, λόγω δακοπροσβολής και καρπόπτωσης.»
Η εικόνα της παραγωγής το 2018
• Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 19.687 τόνοι
• Παρθένο ελαιόλαδο 1.351 τόνοι
• “Λαμπάντε” 447 τόνοι
Η σχέση ποιότητας – τιμής
• Τρεις γραμμές από 2.40 έως 2.50
• 1 βαθμός από 1.80 έως 2 ευρώ
• 1,3 από 1,60 έως 1,70
• 2 βαθμών από 1,20 έως 1,30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου