Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου 2019

Ερευνητικές γεωτρήσεις για την κατολίσθηση στον Σταλό

Μηχανικοί ξεκίνησαν ελέγχους για να προχωρήσει η μελέτη πλήρους αποκατάστασης

Τρεις διερευνητικές γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στα πρανή του Σταλού προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της κατολίσθησης και να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις, ενώ ανάλογη γεώτρηση θα γίνει και στον λόφο που βρίσκεται πάνω από την οδό Μαλινδρέτου.
Για το σκοπό αυτό χθες το μεσημέρι τους χώρους αυτούς επισκέφθηκαν μηχανικοί εταιρείας που όρισε το Υπουργείο Υποδομών, διοικητικοί του ΟΑΚ και μηχανικοί του Δήμου Χανίων (οδός Μαλινδρέτου.)
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ. Φ. Καζάσης, που μαζί με το μέλος του Δ.Σ. κ. Β. Λιβάνιο συνόδευσαν τους μηχανικούς επισήμανε πως «θα γίνουν τρεις διερευνητικές γεωτρήσεις, δύο στο βόρειο πρανές και μια στο νότιο. Σε συνδυασμό με την τοπογραφική αποτύπωση που κάνει η Περιφέρεια θα έχουμε όλα τα τα δεδομένα πολύ σύντομα  για το είδος της επέμβασης που θα πρέπει να γίνει ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. Ο λόγος της δικής μας εμπλοκής ως ΟΑΚ είναι επειδή έχουμε αναλάβει τη μελέτη της οδικής ασφάλειας του ΟΑΚ και παρότι -και αυτό το ξεκαθαρίζω- δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα στο θέμα της συντήρησης του ΒΟΑΚ».
Για τους μηχανικούς της ADT- ΩΜΕΓΑ  ο κ. Ανδρέας Παπαζαχαρίου τόνισε πως ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να γίνει μια πρώτη αυτοψία και να οριστεί που θα γίνουν οι γεωτρήσεις που θα ξεκινήσουν ίσως και τη Δευτέρα. Ερωτηθείς για τους λόγους της κατολίσθησης ο κ. Παπαζαχαρίου από τη μια επισήμανε πως  οι κλήσεις του εδάφους που δόθηκαν κατά την κατασκευή του έργου είναι  σίγουρα απότομες, ενώ συμπλήρωσε πως  «συνέβαλλαν πάρα πολύ οι καιρικές συνθήκες.Οι έντονες βροχοπτώσεις μετά από παρατεταμένη ανομβρία είχαν ως αποτέλεσμα να αποσαθρωθούν τα νότια τμήματα του πρανούς».
ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΛΙΝΔΡΕΤΟΥ
Οι μηχανικοί επισκέφθηκαν συνοδεία μηχανικού του Δήμου Χανίων και την οδό Μαλινδρέτου και το λόφο που επίσης παρουσιάζει μεγάλη καθίζηση στο Σταλό.
«Οι μηχανικοί έκαναν μια αρχική αυτοψία και τη Δευτέρα θα στείλουν μια εκτίμηση του κόστους  της παρέμβασης για να τη δώσουμε   στο δήμαρχο και στον αντιπεριφερειάρχη τον κ . Καλογερή που τη ζήτησε ώστε να  κρίνουν αν θέλουν  να αναθέσουν τη σχετική μελέτη με κατεπείγουσες διαδικασίες. Όπως είδαμε χρειάζεται να γίνει μια γεώτρηση και εκεί καθώς το πρόβλημα είναι μεγάλο. Επειδή από την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε γεωτρύπανο για τα πρανή του ΒΟΑΚ θα γίνει μια γεώτρηση και σε αυτό το σημείο για να δούμε την κατάσταση του εδάφους» είπε ο κ. Καζάσης.
Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι αυτού του δρόμου έχουν εκφράσει την έντονη αγανάκτησή τους με δημόσια παρέμβαση, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμό του δρόμου.


Θα ανοίξει ένα ρεύμα στον Β.Ο.Α.Κ.;
Την ίδια ώρα τα μηχανήματα του εργολάβου της Περιφέρειας εργάζονταν εντατικά και χθες για την απομάκρυνση των χωμάτων από το ΒΟΑΚ. Υπολογίζεται ότι είχαν απομακρυνθεί περισσότερα από τα μισά μέχρι χθες το απόγευμα, ωστόσο επειδή οι κατολισθήσεις συνεχίζονταν οι εργασίες γίνονταν με μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα μπορεί να δοθεί προς κυκλοφορία το ένα τουλάχιστον ρεύμα του ΒΟΑΚ -αν δεν υπάρξει και νέα κατολίσθηση ή αν οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δείξουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κατάπτωση του εδάφους- όπως πρότειναν στην έκθεση τους και οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου