Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΕΙΔΙΚΩΝ:
Επικίνδυνη η τσικουδιά σε πλαστικό μπουκάλι
Εξαρση εμπορίας λόγω ανεπαρκών ελέγχων
PET-Bottles-JarsΑπαγορευτική είναι η πώληση τσικουδιάς σε πλαστικό καθώς η κατανάλωσή της εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Αυτό επισημαίνει το Γραφείο Χημικών Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους στα Χανιά καθώς τελευταία παρατηρείται μία έξαρση στην πώληση του “εθνικού ποτού” της Κρήτης τόσο σε υπαίθριες αγορές όσο και σε καταστήματα.
Την ίδια στιγμή οι αναγκαίοι έλεγχοι και οι κατασχέσεις που θα έπρεπε να γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν “παγώσει” ελλείψει προσωπικού καθώς χαρακτηριστικά υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος του Γενικού Χημείου του Κράτους για Χανιά και Ρέθυμνο!
markakhs«Αποτρέπουμε τον καταναλωτή να αγοράζει αλκοολούχα ποτά σε πλαστικό. Πέρα του ότι είναι παράνομο, είναι και επικίνδυνο για την υγεία του» λέει στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιάννης Μαρκάκης, προϊστάμενος του Γραφείου Χημικών Υπηρεσιών του Χημείου του Κράτους στα Χανιά.
«Η τσικουδιά παράγεται από τους μικρούς παραγωγούς, τα γνωστά ρακοκάζανα και τα αποσταγματοποιία, τα εργοστάσια δηλαδή που κάνουν καλύτερη απόσταξη και είναι ελεγχόμενα σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής. Η τσικουδιά των αποσταγματοποιίων, επειδή πληρώνουν τον μισό φόρο των αλκοολούχων ποτών μπορεί να εμφιαλώνεται. Αυτή των καζανιών απαγορεύεται να εμφιαλώνεται και αυτός είναι ένας νόμος που ισχύει εδώ και 80 – 90 χρόνια. Αυτά που βλέπετε σε λαϊκές, μαγαζιά είναι παράνομα. Δεν μπορεί η παραγωγή μικρών αποσταγματοποιών να εμφιαλώνεται. Μπορεί να πουλιέται χύμα. Χύμα σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι να μπαίνει σε γυάλινο μπουκάλι παρουσία του πελάτη. Να μη γίνει καμία τυποποίηση, να μην κλείσει το μπουκάλι και προφανώς να μην μπει σε πλαστικό» τονίζει ο κ. Μαρκάκης.
Οι λόγοι που δεν επιτρέπονται αλκοολούχα ποτά και ειδικά η τσικουδιά να πουλιέται σε μπουκάλι είναι δύο σύμφωνα με τον χημικό.
• Για να εκλείψει ο κίνδυνος από τοξικές ουσίες που ενδεχομένως έχουν τα πλαστικά και εύκολα μεταφέρονται στα οινοπνευματώδη ποτά, ενώ στο σκέτο νερό δεν μεταφέρονται. Τέτοιες ουσίες είναι οι φθαλικοί εστέρες (πλαστικοποιητές) που είναι ομάδα χημικών ουσιών που χρησιμοποιεί η βιομηχανία για να κάνει το πλαστικό πιο εύκαμπτο, ώστε να μη λυγίζει και να μη σπάει. Είναι καρκινογόνες ουσίες και εύκολα πηγαίνουν από το πλαστικό στο τρόφιμο, ειδικά αν είναι οινόπνευμα ή λάδι. Στη βιομηχανία του πλαστικού χρησιμοποιούνται πάνω από 20.000 χημικές ουσίες και δεν μπορεί να ξέρουμε τι απ’ αυτά μπορεί να περάσει στο αλκοολούχο ποτό. Επίσης και το φαινόμενο της γήρανσης του πλαστικού. Ενα μπουκάλι ή ένα βαρέλι πλαστικό όσο περισσότερο παλιώνει χαλάει η δομή του και απελευθερώνονται κάποιες απ’ τις ουσίες που έχουν μπει σε αυτό από τη βιομηχανία για να το κάνουν σκληρό ή εύκαμπτο. Και αυτά σιγά – σιγά περνούν στο τρόφιμο.
• Ενας άλλος λόγος είναι ότι μέσα στο πλαστικό μπουκάλι το ποτό “ξεφτιλίζεται”, χάνει την αξία του. Οπως και η τσικουδιά που πρέπει να πουλιέται σε ανοξείδωτο, γυάλινο ή ξύλινο μπουκάλι/ συσκευασία.
Δυστυχώς εξαιτίας της υποστελέχωσης το Γενικό Χημείο του Κράτους έπαψε να λειτουργεί ως αυτόνομη Υπηρεσία και πλέον υπάρχει μόνο Γραφείο Χημικών Υπηρεσιών με μόλις έναν χημικό! Αυτή η υποστελέχωση φαίνεται και στο ζήτημα των ελέγχων. «Θα έπρεπε να είχε συσταθεί μεικτό συνεργείο για ελέγχους, ώστε να πάμε και να κατάσχουμε τα μπουκάλια που πουλιούνται με τσικουδιά είτε σε μαγαζιά είτε σε λαϊκές. Ομως τώρα μόνο το Τελωνείο στην πράξη έχει τη δυνατότητα για ελέγχους και εμείς μπορούμε να τους υποστηρίξουμε μόνον εργαστηριακά και να επιβάλουμε πρόστιμα σε περίπτωση που βρεθούν προβληματικοί χημικές παράμετροι π.χ. αν η τσικουδιά έχει κάτω από 35% οινόπνευμα το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ» καταλήγει ο κ. Μαρκάκης.
Η φορολόγηση της τσικουδιάς
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να “ανοίξει” και πάλι το ζήτημα της φορολόγησης της τσικουδιάς καθώς κάτι τέτοιο ζητείται επιτακτικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θέλουν να αυστηροποιηθεί η διαδικασία πώλησης, αλλά και να φορολογηθεί η τσικουδιά όπως όλα τα ποτά.
Η τσικουδιά των αποσταγματοποιών φορολογείται με το μισό του φόρου κατανάλωσης και η τσικουδιά των καζανιών με πολύ μικρό ποσό. Τώρα ζητούν να έχει όλο τον φόρο κατανάλωσης όπως η βότκα ή το ουίσκι. Για το ούζο δεν έγινε αυτό, γιατί ως χώρα το είχαμε κατοχυρώσει το θέμα πριν από 30 χρόνια, ενώ για την τσικουδιά νόμιζαν ότι το είχαν κατοχυρώσει, αλλά έκαναν λάθος» τονίζει ο χημικός.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/epikindini-i-tsikoudia-se-plastiko-boukali/#ixzz3rrcf3w6Q
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου