Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015
ΣΕ ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑΛΟ
Προβληματικό στο αρδευτικό δίκτυο
Ανάγκη αποκατάστασης των χαλασμένων αγωγών
BANESΠερισσότερες από 150 βλάβες στο αρδευτικό του δίκτυο αντιμετώπισε φέτος ο Τ.Ο.Ε.Β. Σταλού, Αγίας Μαρίνας και Πλατανιά. Την ώρα που έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού, αγρότες και επαγγελματίες του τουρισμού βρίσκονται αντιμέτωποι με συνεχείς διακοπές, ενώ οι απώλειες είναι 300 – 500 κυβ. σε κάθε διαρροή.
FIWTAKHSSWLHNESΟ πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β. κ. Γιάννης Φιωτάκης εξηγεί το πρόβλημα που επικεντρώνεται στον πρωτεύοντα αγωγό μήκους 1.000 μέτρων και σε δύο δευτερεύοντες 500 μέτρων. Απ’ αυτούς ποτίζονται 9.000 στρέμματα και 2.000 χρήστες παίρνουν νερό.
«Εμείς ζητάμε ένα ποσό περίπου 100.000 ευρώ για να αντικατασταθούν αυτά τα 1.500 μέτρα των αγωγών. Πρόκειται για αγωγούς που μπήκαν το 1984, επειδή όμως η κατασκευάστρια εταιρεία χρεοκόπησε δεν τελείωσε την εργασία με αποτέλεσμα να μη γίνει καλή δουλειά και τώρα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα κυρίως στο τμήμα της Αγίας Μαρίνας και του Σταλού» τονίζει.
Οπως υποστηρίζει ο ίδιος «ο Ο.Α.Κ. μάς χρεώνει το νερό, την ίδια στιγμή που όμως δεν λαμβάνει υπόψη του τα χρήματα που δίνουμε εμείς για την αποκατάσταση των ζημιών. Του δώσαμε στοιχεία με τιμολόγια πριν από 6 μήνες και ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση. Στην τιμή που μας χρεώνει ο Ο.Α.Κ. περιλαμβάνεται η ενέργεια που απαιτείται για την άντληση του νερού και οι επισκευές στο δίκτυο. Δεν πρέπει να αφαιρέσει ο Ο.Α.Κ. τα χρήματα που δίνουμε εμείς για την επισκευή του, αφού την έχουμε αναλάβει εξ ολοκλήρου;».
ΑΠΩΛΕΙΑ ΝΕΡΟΥ
Κάνουμε μία μικρή περιήγηση από τα μέρη που περνά ο αγωγός. Σε ένα τμήμα στην Αγία Μαρίνα διακρίνουμε 4 σημεία -σε απόσταση 30 μέτρων- ότι υπήρξε διαρροή νερού και χρειάστηκε να σκαφτεί ο δρόμος και να επιδιορθωθεί η ζημιά. Σε άλλο σημείο κάτοικος τονίζει πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο αγωγός παρουσίασε διαρροές 10 φορές, ενώ στο τμήμα που πάει προς τον Σταλό ο υδρονομέας της περιοχής επισημαίνει ότι αναφέρθηκαν και επιδιορθώθηκαν πάνω από 6 διαρροές!
«Οι απώλειες νερού είναι μεγάλες. Σε κάθε διαρροή που μόνο φέτος πρέπει να είχαμε πάνω από 150, χάνονται από 300 μέχρι 500 κυβικά. Το συνεργείο δεν μπορεί επί τόπου να κάνει την επισκευή χρειάζεται να περάσουν 2 – 3 ημέρες, τις οποίες η περιοχή μένει χωρίς νερό. Για να επανέλθει ο αγωγός στην κανονική του ροή χρειάζεται να περάσουν 12 ώρες. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της ζημιάς για εμάς, για τους παραγωγούς και για τα ξενοδοχεία που θέλουν το νερό για τους κήπους τους. Φέτος δεν υπήρξε μέρα που να μην είχαμε ζημιά, που να μην χρειάστηκε μέσα στη νύκτα να ψάξουμε συνεργεία, που να μην είχαμε παράπονα. Δεν αντέχουμε άλλο πρέπει κάτι να γίνει» εξηγεί ο πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β.
Με 100 μέτρα σωλήνων που πήρε από τον Ο.Α.Κ. και άλλα 250 μέτρα που αγόρασε ο ίδιος ο Τ.Ο.Ε.Β. κάνει προσπάθεια για να προχωρήσει στην αντικατάσταση ενός μέρους του δικτύου, αλλά δεν αρκεί. «Το κόστος των 100.000 ευρώ δεν είναι μεγάλο για την Περιφέρεια, τον Δήμο. Εμείς ζητάμε να βοηθήσουν, ώστε να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση» καταλήγει ο κ. Φιωτάκης.
ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ Τ.Ο.Ε.Β.
Από τη μεριά του Ο.Α.Κ. ο διευθυντής υδραυλικών έργων κ. Μάρκος Πατρελάκης επισημαίνει πως την ευθύνη της συντήρησης και αντικατάστασης των αρδευτικών δικτύων την έχουν οι Τ.Ο.Ε.Β. και στη συγκεκριμένη περίπτωση του Σταλού, Αγ. Μαρίνας, Πλατανιά.
«Πράγματι υπάρχουν δίκτυα αρδευτικά που έχουν πρόβλημα, γιατί κατασκευάστηκαν πριν από 30 χρόνια. Αλλά τη συντήρηση την κάνει ο Τ.Ο.Ε.Β. Eκανε χάρη ο ΟΑΔΥΚ παλαιότερα και βοηθούσε τον Τ.Ο.Ε.Β. στη συντήρηση. Για τα δημόσια έργα που γίνονται και είναι συγχρηματοδοτούμενα, η Ε.Ε. δεν δίνει χρήματα, αφού εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα συντηρούμε. Ο Τ.Ο.Ε.Β. έπρεπε να κάνει διαχείριση, ώστε στο ταμείο του να μένουν χρήματα για συντήρηση. Oταν το αφήνεις το δίκτυο για τόσα χρόνια στο έλεος του θεού τότε φτάνει στο σημείο χρειάζεται ανακατασκευή. Αυτό δεν μπορεί να το ζητά από τους άλλους ο Τ.Ο.Ε.Β. θα έπρεπε να είχε κάνει την κατάλληλη διαχείριση, ώστε να μπορεί ο ίδιος να χρηματοδοτήσει την αντικατάστασή του» λέει ο κ. Πατρελάκης.
Από το πρόγραμμα “Μπαλτατζής”
Το θέμα ετέθη στον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκη στον οποίο έχει γνωστοποιηθεί το πρόβλημα από τον Τ.Ο.Ε.Β. Σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη η Περιφέρεια δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας τον Τ.Ο.Ε.Β. καθώς ο τελευταίος είναι ανεξάρτητος Οργανισμός. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με σύμβαση μέσω του Δήμου, ωστόσο και πάλι η Περιφέρεια δεν έχει δικούς της πόρους να χρηματοδοτήσει μια τέτοια δράση. Ενα έργο άρδευσης όπως αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “Μπαλτατζής” και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν οι ενδιαφερόμενοι
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/provlimatiko-ardeftiko-diktio/#ixzz3rreN2hAf
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου