Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΡΑΣΙΟΥ, ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΜΠΕΛΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Στα μονοπάτια του Διονύσου
Mετά από χρόνια… ανομβρίας, ξεριζώματος των καλλιεργειών αμπελιού στην Κρήτη, τελευταία παρουσιάζεται μια μικρή αλλά ελπιδοφόρα άνθιση. Ποιοτικά κρασιά, σύγχρονα και επισκέψιμα οινοποιεία, αγροτουρισμός μαζί με τα παραδοσιακά αποστακτήρια τσικουδιάς δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στην ύπαιθρο των Χανίων.
NOSTOS3Πίνουμε… ποιότητα
Συνομιλώντας με τους ανθρώπους του Οινοποιείου Μανουσάκη στον Βατόλακκο, αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλη προσοχή δίνουν στην “ποιότητα”, όχι ως έννοια αλλά ως καθημερινή πρακτική. Από τη βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών, το μάζεμα των σταφυλιών, την παραγωγή, εμφιάλωση, διακίνηση του κρασιού, από τη λειτουργία του Οινοποιείου στα πρότυπα αγροτουριστικής επιχείρισης.
Αυτό μας το τονίζει και ο Αφσιν Μολαβί, μέλος της οικογένειας Μανουσάκη. Από το οινοποιείο παράγονται 9 διαφορετικά κρασιά σε μια ποσότητα 50.000-60.000 φιαλών.
«Η επιτυχία μας οφείλεται σε δύο λόγους. Οτι δουλεύουμε πολύ σκληρά και δύο ότι λειτουργούμε ως αγρότες. Δεν έχει φύγει από το μυαλό μας ότι η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι με τη φύση. Το 95% των σταφυλιών μας είναι από δικά μας αμπέλια και το υπόλοιπο 5% από αγρότες που ενοικιάζουμε το αμπέλι τους με συμβόλαια» μας εξηγεί ο Αφσίν.
Η οινοποιία Μανουσάκη ήταν από τις πρώτες στην Κρήτη που πειραματίσθηκε με τόσες πολλές ποικιλίες προσαρμόζοντάς τες στις ιδιαιτερότητες του νησιού. «Ο πεθερός μου αποφασίζοντας να ασχοληθεί με την οινοποιία προκειμένου να κάνει κάτι για τον τόπο του, για το χωριό του, έφερε τους πλέον ειδικούς από όλον τον κόσμο στα Χανιά. Του είπαν ποιες ποικιλίες ταιριάζουν ανάλογα με το χώμα, τις κλίσεις, τη βροχή, τους ανέμους και έτσι φύτεψε το πρώτο αμπέλι» τονίζει ο Αφσιν.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η οινοποιία και στο ζήτημα του μάρκετινγκ σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές στο εξωτερικό ενώ στα χαρακτηριστικά της είναι ο σεβασμός στη φύση. «Δεν τυπώνουμε φυλλάδια, χρησιμοποιούμε ανακυκλωμένο χαρτί για τις κούτες μας, και στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές» επισημαίνει ο συνομιλητής μας.
Ρωτάμε τον Αφσιν για το πιο θετικό και το πιο αρνητικό σχόλιο που έχει ακούσει για τα κρασιά παραγωγής της οικογένειας. «Το πιο ωραίο σχόλιο ήταν όταν μας είπαν πως «δεν μπορώ να πιω κάτι άλλο εκτός από το κρασί σας. Αν δεν έχει ένα εστιατόριο το κρασί σας δεν μπορώ να πιω». Είναι κάτι που μας τιμά. Κάτι αρνητικό που έχω ακούσει είναι όταν κάποιος μας ανάφερε ότι «δεν θα πιω το κρασί σας γιατί δεν είναι ντόπια ποικιλία. Δεν σκέφτηκε ότι οι ποικιλίες είναι φυτεμένες εδώ και έχουν τον χαρακτήρα της Κρήτης. Φυσικά έχουμε και την ντόπια ποικιλία το ρωμέικο και μάλιστα το καινούργιο μας προϊόν είναι πραγματικά εξαιρετικό» είναι η απάντησή του.
pateromixelakhs6Η τέχνη της απόσταξης τσικουδιάς
Ακολουθώντας μια παράδοση από την εποχή του προπάππου τους τα αδέλφια Πατερομιχελάκη, αγρότες στην περιοχή των Λουσακιών στην Κίσαμο, ετοιμάζονται αυτές τις ημέρες για να λειτουργήσουν το ρακοκάζανό τους.
«Το καζάνι το έχουμε ως οικογένεια από τον προπάππου μου. Εμείς το επαναλειτουργήσαμε το 2002» μας εξηγεί ο Μανώλης Πατερομιχελάκης.
Στο ρακοκάζανό τους χρησιμοποιούν σταφύλια από τα αμπέλια τους και παράγουν τη δική του τσικουδιά.
«Το μυστικό για την τσικουδιά όπως και για κάθε προϊόν που προέρχεται από τη γη είναι η πρώτη ύλη. Τα μηχανήματα, η τεχνολογία σού εξασφαλίζουν ταχύτητα, μεγαλύτερο όγκο αλλά τη διαφορά την κάνει η πρώτη ύλη όπως επίσης και η καθαριότητα. Αν δεν είναι καλά τα στέμφυλα, από καλό ποιοτικό σταφύλι, να μην έχει το “τσάμπουρο”, τότε και η τσικουδιά δεν θα είναι τόσο καλή» μας εξηγεί ο Μανώλης.
Τα ρακοκάζανα στα Χανιά λειτουργούν με τη μορφή της διημερίας και ο αποσταγματοποιός μπορεί να παράξει μια ορισμένη ποσότητα τσικουδιάς. Πρόσφατα από την Ε.Ε. μπήκε πάλι το θέμα της φορολόγησης της τσικουδιάς ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα τους παραγωγούς.
«Είναι ένα μεγάλο θέμα, που δεν έχει ξεκαθαρίσει. Θα μας δουν ως αποσταγματοποιούς και θα πρέπει να έχουμε την υποδομή αποσταγματοποιών, θα μας ελέγξει με τη μορφή του διήμερου καζανιού; Θα φορολογήσουν το προϊόν; Αυτά δεν τα ξέρουμε και αγνοούμε τι έχουν στο νου τους. Το ζήτημα είναι πως τα παραδοσιακά ποτά όπως η τσικουδιά δίνουν την ευκαιρία για ένα συμπληρωματικό εισόδημα για τους αγρότες σε εποχές δύσκολες, με συρρίκνωση των εισοδημάτων τους. Αν τελικά φορολογηθεί όπως το αλκοόλ, τότε η τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί πολύ» επισημαίνει ο κ. Πατερομιχελάκης.
PrevNext
Αγροτουρισμός και αμπέλι
Ο παραδοσιακός τρύγος, το πάτημα των σταφυλιών, ο μούστος που γίνεται πετιμέζι και νόστιμη μουσταλευριά, όλη η διαδικασία της παραγωγής του κρασιού αλλά και των προϊόντων του, συγκεντρώνει κάθε χρόνο ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από δεκάδες ξένους που επισκέπτονται τον Βάμο Αποκορώνου οι οποίοι θέλοντας να βιώσουν μια αυθεντική εμπειρία, συμμετέχουν σε θεματικά προγράμματα αγροτουρισμού που γίνονται ανά εποχή από τον Συνεταιρισμό “ Βάμος – Γεύσεις και Φιλοξενία Κρήτης” με στόχο την ανάδειξη και προβολή της κρητικής διατροφής.
Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας, και υπεύθυνος για τα προγράμματα του Συνεταιρισμού “Βάμος – Γεύσεις και Φιλοξενία Κρήτης” Νίκος Φραντζεσκάκης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον οινικό τουρισμό ως κομμάτι του αγροτουρισμού. «Στα προγράμματα που κάνουμε κάθε Φθινόπωρο, οι ξένοι επισκέπτες θέλουν να επισκεφθούν τουλάχιστον ένα οινοποιείο της περιοχής, επίσης συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στο ξεχωριστό πρόγραμμα του Τρύγου που κάνουμε στα αμπέλια της περιοχής, και το οποίο γίνεται 2 ή 3 φορές κατά την περίοδο του Σεπτέμβρη. Ξένοι επισκέπτες που μένουν σε ξενοδοχεία των Χανίων και του Ρεθύμνου έρχονται στον Βάμο για να γνωρίσουν μέσα από τα προγράμματα αυτά, όλη την παραδοσιακή διαδικασία του Τρύγου και της παρασκευής του κρασιού. Η διαδικασία ξεκινά από το αμπέλι, έπειτα πάμε σε ένα κτήμα όπου πατάμε τα σταφύλια και παράλληλα φτιάχνουμε πετιμέζι, μουσταλευριές κ.ά. Στόχος του προγράμματος πάντα είναι η ανάδειξη της Κρητικής διατροφής» ανέφερε ο κ. Φραντζεσκάκης ο οποίος επεσήμανε ότι στα προγράμματα συμμετέχουν πολλοί Σκανδιναβοί όπως Φινλανδοί κ.ά.
PrevNext
Τα μυστικά της παραδοσιακής μουσταλευριάς
Αν υπάρχει κάποιο μυστικό για την παρασκευή της παραδοσιακής μουσταλευριάς, αυτή βρίσκεται σίγουρα στην ποιότητα του μούστου αλλά και στη δοσολογία.
Οσον αφορά τη δοσολογία όπως μας είπε ο κ. Φραντζεσκάκης, αυτή έχει ως εξής: πέντε μέρη μούστου και ένα μέρος αλεύρι. Αφού βράσουμε τον μούστο, παίρνουμε λίγο από το ζεστό μούστο και διαλύουμε το αλεύρι προσθέτοντας το μούστο σιγά σιγά για να μην σβολιάσει το αλεύρι. Επειτα προσθέτουμε λίγη κανέλα και λίγο κύμινο. Μόλις το μίγμα αρχίζει και πήζει, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια. Η μουσταλευριά σερβίρεται ως κρέμα ενώ πολλοί την αποξηραίνουν και την χρησιμοποιούν ως γλύκισμα για τον Χειμώνα. Πολλοί θα θυμούνται τις γιαγιάδες τους να περνούν καρύδια από μια κλωστή περιχύνοντας πάνω από αυτά υγρή μουσταλευριά. Όταν το “κολιέ” από μουσταλευριά στέγνωνε, το χρησιμοποιούσαν το χειμώνα ως γλύκισμα για κέρασμα.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-monopatia-tou-dionisou/#ixzz3oSrAO7Fh
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου