Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Δυσκολίες στο Πολυτεχνείο Κρήτης
» Ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης απαντά σε αιτήματα των φοιτητών
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 4 Δεκεμβρίου 2014 10:18 πμ - Σχολιάστε
11Με πλασματικό προϋπολογισμό μπαίνει στη νέα χρονιά το Πολυτεχνείο Κρήτης, αφού οι περικοπές από το Υπουργείο Παιδείας είναι τέτοιες που βάζουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος. Τα οικονομικά ζητήματα τέθηκαν στην τελευταία Σύγκλητο μετά και από παράσταση διαμαρτυρίας του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου για μία σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρύτανης κ. Βασίλης Διγαλάκης αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος. «Ο προϋπολογισμός του 2015 είναι πλασματικός. Η επιχορήγηση που μας δίνει το κράτος για τη νέα χρονιά δεν φτάνει για να καλυφθούν ούτε οι πάγιες και ανελαστικές δαπάνες π.χ. για τη ΔΕΗ έχουμε βάλει ένα ποσό μόλις 30.000 ευρώ, όταν πέρυσι δώσαμε 600.000 ευρώ μετά από μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Πέρυσι τη διαφορά την καλύψαμε από το αποθεματικό, φέτος το αποθεματικό δεν είναι ανεξάντλητο», λέει ο κ. Διγαλάκης. Το ζήτημα “καίει” όλα τα Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας γι’ αυτό και στη σύνοδο πρυτάνεων των Πανεπιστημίων όπως επισημαίνει ο κ. Διγαλάκης «είχαμε πει ότι αναγκαστικά υποβάλλουμε προϋπολογισμούς, ώστε να μην κλείσουν τα Πανεπιστήμια από την 1η Ιανουαρίου, αλλά δηλώνουμε ότι αυτοί οι προϋπολογισμοί είναι πλασματικοί και θα οδηγήσουν μοιραία τα Ιδρύματα σε αδυναμία λειτουργίας μέσα στα χρονιά. Ουσιαστικά η Πολιτεία οδηγεί τα Πανεπιστήμια να κλείσουν.
Δεν μπορούν τα Πανεπιστήμια τόσο γρήγορα να αναπληρώσουν αυτούς τους πόρους που παλαιότερα έδινε η Πολιτεία με άλλους τρόπους π.χ. με κάποια μεταπτυχιακά για ξένους φοιτητές που είναι λογικό κανείς να βάζει δίδακτρα καθώς δεν έχουν φορολογηθεί, δεν έχουν πληρώσει το ελληνικό κράτος για να τους παρέχει δωρεάν Παιδεία. Μας λέει το Υπουργείο ότι τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν τους αριθμούς των εισακτέων, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις, αν δεν έχεις εξασφαλίσει πρώτα τους απαραίτητους πόρους για να τους εκπαιδεύσεις. Εμείς λέμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε 4ετής προγραμματικές συμφωνίες στις οποίες θα μπορούν να καθοριστούν οι εισακτέοι σε συμφωνία με το Υπουργείο, αλλά παράλληλα θα υπάρχει και συμφωνία και στους πόρους που θα δοθούν για εκπαίδευση». Ενώπιον της Συγκλήτου από μεριάς του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών μπήκαν μία σειρά από αιτήματα για τα οποία ζητήσαμε απαντήσεις από τον κ. Διγαλάκη. Ειδικότερα:
• ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
«Στο Ιδρυμα δόθηκαν 75.000 ευρώ από ένα Κληροδότημα. Πλέον η πρυτανεία δεν έχει καμία δικαιολογία για το θέμα της μέριμνας. Πρέπει όποιος δικαιούται μέριμνα να την έχει, είτε με στέγαση είτε με επίδομα στέγασης. Μας είπαν ότι το ποσό αυτό θα δοθεί στη μέριμνα, ωστόσο, οι φοιτητές θα καλυφθούν για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου – Ιουνίου και όχι για όλη τη χρονιά», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών κ. Γιάννης Μοσχονάς. Αναφορικά με τη δωρεά αυτή ο κ. Διγαλάκης σημειώνει πως «πρόκειται για το Κληροδότημα Κελαϊδή που δίνει 75.000 ευρώ για εμάς και ένα ανάλογο ποσό για το Νοσοκομείο. Οπως είπα στους φοιτητές στη Σύγκλητο αυτό το ποσό θα μας βοηθήσει να ικανοποιήσουμε τη μέριμνα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Ως Πολυτεχνείο παρέχουμε την καλύτερη μέριμνα που μπορούμε να προσφέρουμε σε σύγκριση και με τα άλλα Ιδρύματα. Η εστία καλύπτει μόνο 80 άτομα, είχαμε 215 δικαιούχους σύμφωνα με τα κριτήρια που είχε βάλει η σύγκλητος και αποφασίσαμε όσοι δεν μπουν στην εστία να πάρουν το επίδομα των 180 ευρώ μηνιαίως (περίπου 130 άτομα), που είναι ένα ποσό ικανοποιητικό. Αναφορικά με τη σίτιση τα κονδύλια που έχουμε δεν επαρκούν για να σιτιστούν 1.000 φοιτητές. Ωστόσο, δεν μειώσαμε τον αριθμό τους. Είδαμε όμως ότι ενώ έχουν δοθεί 1.000 ονόματα για σίτιση προσέρχονται γύρω στους 600. Κάτι που σημαίνει ότι 400 φοιτητές κατά μέσο όρο δεν προσέρχονται. Από τη σύγκλητο ορίστηκε μία επιτροπή που να κάνει μία διαπραγμάτευση με τον εργολάβο, ώστε αυτές οι θέσεις να χρησιμοποιηθούν για να σιτιστούν άλλοι φοιτητές»
• ΕΜΒΟΛΙΜΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ:
Για το αίτημα της εμβόλιμης εξεταστικής ο κ. Μοσχονάς υπογράμμισε ότι «έχει παγιωθεί για τους φοιτητές που βρίσκονται από το 5ο έτος και πάνω η εμβόλιμη εξεταστική και αποτελεί τρομερή οικονομική ανακούφιση για εκατοντάδες φοιτητές, ώστε να επισπευσθούν οι σπουδές τους. Πέρυσι το Υπουργείο πήρε απόφαση να δώσει την εμβόλιμη, φέτος δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα». Για το ίδιο ζήτημα ο πρύτανης ανάφερε πως «πήραμε απόφαση στη Σύγκλητο να στηρίξουμε αυτό το αίτημα στο Υπουργείο που είναι αρμόδιο για τη σχετική απόφαση».
• ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
«Μετά την τελευταία εξέλιξη με την καθαρίστρια που δεν επαναπροσλαμβάνεται από τον εργολάβο καθαριότητας φαίνεται η αδυναμία της πρυτανείας να αποτελέσει τη διοίκηση του Ιδρύματος από τη στιγμή που μπαίνουν στο Ιδρυμα επιχειρήσεις. Δηλαδή δεν μπορεί να προσλάβει μία καθαρίστρια, αφού είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εργολάβου! Καλέσαμε τη πρυτανεία να υποβάλλει αίτημα επαναπρόσληψης της καθαρίστριας άμεσα» τόνισε ο κ. Μοσχονάς. «Μακάρι να είχαμε δικό μας προσωπικό. Ομως αυτό δυστυχώς δεν γίνεται. Με τον νόμο είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε την καθαριότητα εκτός Ιδρύματος. Στη σύμβαση με τον εργολάβο υπάρχουν μια σειρά από άρθρα που αποβλέπουν στο να προστατεύσουν το προσωπικό. Ο εργολάβος δεν θα πληρωθεί ή θα κηρυχθεί έκπτωτος αν δεν πληρώνει τα νόμιμα, αν δεν έχει ασφαλίσει τις καθαρίστριες και αφού φέρει τα απαραίτητα αποδεικτικά. Πέρυσι είχαμε καταγγελίες από τις καθαρίστριες για τον προηγούμενο εργολάβο. Φέτος βάλαμε επιπλέον όρους για να προστατευτεί το προσωπικό. Γι’ αυτό και κάποιοι υποψήφιοι ανάδοχοι που δεν ανταποκρίθηκαν στους όρους κηρύχθηκαν έκπτωτοι. Είπαμε στους φοιτητές ότι η νομοθεσία είναι τέτοια που δεν μας επιτρέπει να επιβάλλουμε στον εργολάβο ποιους θα προσλάβει. Του ζητήσαμε να πάρει το περυσινό προσωπικό, αλλά δεν μπορούμε να τον αναγκά σουμε. Εμείς ελέγχουμε αν τηρείται η σύμβαση, αν πληρώνει και έχει ασφαλισμένες τους εργαζόμενους. Αυτά που έχουν ακουστεί για ανασφάλιστη και μαύρη εργασία δεν νομίζω ότι ισχύουν» ανέφερε ο πρύτανης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/diskolies-sto-politechnio-kritis/#ixzz3Kwrfatel
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου