Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Ελπίδες ανάκαμψης στην αγορά πορτοκαλιού

πορρτ1Συνεχίζει τη φθίνουσα πορεία η παραγωγή εσπεριδοειδών στα Χανιά, καθώς το πάλαι ποτέ ισχυρό τοπικό προϊόν, το πορτοκάλι, έχει υποχωρήσει σημαντικά στην παραγωγή του.
Aπό τους 100.000 τόνους εσπεριδοειδών που παράγονταν πριν από μια 15ετία υπολογίζεται ότι σήμερα η ποσότητα αυτή έχει περιοριστεί στους 50.000 τόνους καθώς οι χαμηλές τιμές έχουν σπρώξει τους παραγωγούς σε άλλες καλλιέργειες όπως τα αβοκάντο.
Μια επιτυχημένη προσπάθεια να διατηρηθεί η καλλιέργεια του Χανιώτικου πορτοκαλιού με ποιοτικά και όχι ποσοτικά χαρακτηριστικά πραγματοποιεί η “Ομάδα Παραγωγών Εσπεριδοειδών” του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων που καταφέρνει να διαθέτει το προϊόν της σε αλυσίδες Super market της Αθήνας αλλά και στο εξωτερικό (Ολλανδία).
Αυτές τις ημέρες στο συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού στο Μάλεμε παραλαμβάνονται και τυποποιούνται μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιού.
«Για χρόνια το πορτοκάλι ήταν το βασικό αγροτικό προϊόν των Χανίων, όπως και το λάδι. Αυτό δεν ισχύει πλέον και τα αίτια είναι πολλά . Από τη μια σίγουρα οι πολύ χαμηλές τιμές που κάνουν ασύμφορες και αντιοικονομικές τις καλλιέργειες για τους αγρότες, επίσης η αλλαγή του κλίματος έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα καθώς οι παρατεταμένες ανομβρίες, οι πρόωρες και ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν σημαντικές απώλειες της παραγωγής. Όλα αυτά αναγκάζουν τον παραγωγό να στραφεί σε άλλες καλλιέργειες όπως το αβοκάντο. Αυτό που χάνει η εσπεριδοκαλλιέργεια το αποκτά η καλλιέργεια του αβοκάντο που δίνει πολύ μεγάλη στρεμματική απόδοση. Πλέον πρέπει να στραφούμε στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα και σίγουρα θα ήταν έγκλημα να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια του Χανιώτικου πορτοκαλιού» δηλώνει ο κ. Χαρίλαος Βλαστάκης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών και πρόεδρος του Α.Σ. Χανίων.
Οι τιμές
Ο κ. Χαρίλαος Βλαστάκης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών και πρόεδρος του Α.Σ. Χανίων
Ο κ. Χαρίλαος Βλαστάκης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών και πρόεδρος του Α.Σ. Χανίων
Αναφορικά με τις τιμές του βρώσιμου πορτοκαλιού παρουσιάζουν μια αυξητική τάση την τελευταία τριετία, ωστόσο δεν μπορούν να είναι από μόνες τους ικανές για να κρατήσουν τον παραγωγό. Ειδικότερα:
• Οι πρώιμες ποικιλίες New hall (A΄ ποιότητας) η συγκομιδή των οποίων ολοκληρώθηκε έδωσαν στον παραγωγό των Χανίων από 25 έως 30 λεπτά το κιλό.
• Για τα Merlin (ομφαλοφόρα) οι πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες έπληξαν τις καλλιέργειες αυτές, υπάρχει υπερπροσφορά καθώς έγινε γρηγορότερα η συγκομιδή και οι τιμές τους κυμαίνονται στα 20-22 λεπτά (Α΄ποιότητας) παράδοση στο συσκευαστήριο.
• Σε ότι αφορά τη χυμοποίηση (πορτοκάλια Β΄ποιότητας κυρίως λόγω εξωτερικής εικόνας του πορτοκαλιού που δεν το κάνει εμπορεύσιμο) η ΒΙΟΧΥΜ αγοράζει στην τιμή των 4 λεπτών το κιλό.
«Για να έχει καλύτερες τιμές ο παραγωγός όπως είναι ο στόχος ο δικός μας πρέπει να υπάρχει μια συνολικότερη προσπάθεια. Μόνοι μας ως Ομάδα Παραγωγών και Συνεταιρισμός δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα! Αυτή τη στιγμή η εμπορία του πορτοκαλιού στα βρώσιμα πορτοκάλια είναι διασπασμένη σε 25-30 εμπορικά χέρια που λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους. Και όχι ανταγωνιστικά προς τα πάνω αλλά προς τα κάτω και αυτό είναι το δράμα. Δηλαδή πχ. έχουμε περίπτωση που δίναμε πορτοκάλια σε μεγάλη αλυσίδα super market. Αυτοί κάποια στιγμή σταμάτησαν να παραγγέλνουν από εμάς γιατί βρήκαν πορτοκάλια από έμπορο των Χανίων σε τιμή 10-15 λεπτά πιο φτηνά. Για να μην χάσουμε την αλυσίδα αυτή ρίξαμε και εμείς τη τιμή μας, ρίχνοντας όμως και την τιμή προς τον παραγωγό. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας ελπίσουμε κάτι ανάλογο να μην γίνει και με το αβοκάντο» ανάφερε ο κ. Βλαστάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου