Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΘΙΣΑΝ ΕΛΙΕΣ




Η ζέστη τρέλανε τη φύση
Πρόωρη ανθοφορία στα δένδρα που ξεγελάστηκαν από τον ήπιο χειμώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χάρης Καρανίκας- Γιώργος Κώνστας


«Οι ελιές ξεγελάστηκαν από την υψηλή θερμοκρασία και άνθισαν πρόωρα», λέει ο κ. Σταύρος Σταρουλάκης, παραγωγός από τα Πλακάλωνα Χανίων
Ελιές ανθίζουν μήνες πριν από την ώρα τους, κάμπιες κάνουν σειρές στα πεύκα πριν καλά καλά μπει η άνοιξη, διπλάσιος από τον συνηθισμένο πληθυσμός πελαργών παραμένει στην Ελλάδα και δεν μεταναστεύει στην Αφρική για να ξεχειμωνιάσει. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις αρρυθμίες της φύσης λόγω της ζέστης φέτος τον χειμώνα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Από παρατηρήσεις εδώ στην Αττική προκύπτει ότι η ανθοφορία σε μερικά κυπαρίσσια έλαβε χώρα 2 έως 4 εβδομάδες νωρίτερα, ενώ κανονικά αναμενόταν από τις 21 Μαρτίου, δηλαδή μετά τον ερχομό της άνοιξης. Πρόκειται για τοπικό φαινόμενο καθώς οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν μόνο στην Πεντέλη, όμως είναι αντιπροσωπευτικό της κατάστασης. Ακόμα βλέπουμε ότι στην Αττική και στην Εύβοια αρκετά αγριολούλουδα, βολβώδη και μη, έχουν ήδη ανθίσει ενώ και αυτά τα περιμέναμε μετά την έναρξη της άνοιξης. Επιπλέον βλέπουμε ότι οι κάμπιες έχουν έντονη παρουσία στα πεύκα τρεις εβδομάδες με έναν μήνα νωρίτερα απ΄ ό,τι συνήθως. Όλες αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται με το γεγονός ότι ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος- τόσο που η φύση μπερδεύτηκε», εξηγεί στα «ΝΕΑ» η υπεύθυνη Δασικών Προγραμμάτων του WWF Ελλάς Δρ Εύη Κορακάκη.

Οι αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών προκάλεσαν την πρόωρη ανθοφορία ελαιοδέντρων σε διάφορα σημεία της Κρήτης, γεγονός που όπως εκτιμάται, μπορεί να προκαλέσει τελικά προβλήματα στην παραγωγή. Τα δέντρα ξεγελάστηκαν από την υψηλή θερμοκρασία και άνθισαν πρόωρα. Υπάρχει κίνδυνος σοβαρός τα τμήματα των δέντρων που άνθισαν πρόωρα να μη δέσουν τελικά καρπούς, και έτσι η παραγωγή να μειωθεί », λέει ο κ. Σταύρος Σταρουλάκης παραγωγός από τα Πλακάλωνα Χανίων. Ο γεωπόνος κ. Μιχάλης Σκουντριδάκης τονίζει από την πλευρά του πως «εάν θα έχουμε ζημιά ή όχι, εξαρτάται από την έκταση της πρόωρης ανθοφορίας». Ξέμειναν και οι πελαργοί
Οι «αρρυθμίες» της φύσης δεν περιορίζονται στις ελιές της Κρήτης, στα κυπαρίσσια, στις κάμπιες και τα αγριολούλουδα της Αττικής. Όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Θάνος Καστρίτης, υπεύθυνος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τις σημαντικές περιοχές για τα πτηνά και τα προστατευόμενα είδη, φέτος παρατηρήθηκε ότι πολλοί περισσότεροι πελαργοί και μαυροπελαργοί διαχείμασαν στη χώρα απ΄ ό,τι συνήθως. Και αυτό σχετίζεται με τον ήπιο χειμώνα: «Ενώ τα προηγούμενα χρόνια βρίσκαμε το πολύ έναν στην Κεντρική Ελλάδα και ελάχιστους στην Πελοπόννησο, φέτος τον χειμώνα καταγράφηκε η παρουσία 27 πελαργών στην Λίμνη Κάρλα. Τα ίδια ισχύουν και για τους μαυροπελαργούς που θεωρούνται σπανιότεροι».

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ

Υπάρχει κίνδυνος σοβαρός τα τμήματα των δέντρων που άνθισαν πρόωρα να μη δέσουν τελικά καρπούς και να μειωθεί η παραγωγή


Πέταγαν πεταλούδες χειμωνιάτικα

«ΕΙΝΑΙ ιδιαίτερα πιθανό φέτος λόγω του ήπιου χειμώνα και των λίγων χιονοπτώσεων να μην παρατηρήθηκαν μεγάλες μετακινήσεις στα είδη εκείνα που μεταβαίνουν από μεγαλύτερα υψόμετρα σε χαμηλότερα για να διαχειμάσουν.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ζαρκάδια, αγριόγιδα, λαγοί και άλλα», λέει ο καθηγητής Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Θανάσης Σφουγγάρης. Σύμφωνα με τον κ. Λάζαρο Γεωργιάδη από τον Αρκτούρο, μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου οι αρκούδες είχαν χάσει τον... ύπνο τους λόγω έλλειψης κρύου: «Χαρακτηριστικό των κινδύνων που διατρέχουν οι αρκούδες επειδή δεν είχαν πέσει σε χειμέριο λήθαργο ήταν το τροχαίο στην Ελάτη στις 9 Ιανουαρίου. Όταν ο χειμώνας είναι ζεστός, αυξάνει και η έκθεση των αρκούδων σε κινδύνους. Από τα μέσα Γενάρη η σχετική επιδείνωση του καιρού οδήγησε τις περισσότερες να μπουν στη διαδικασία του χειμέριου λήθαργου», παρατηρεί ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως θυμάται ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος της WWF στην Κρήτη, «πέρυσι μας είχε κάνει εντύπωση που πέταγαν πεταλούδες χειμωνιάτικα.

Προφανώς, έκαναν διπλό κύκλο». Ακόμα παλαιότερα, το 2007 και το 2008, παρατηρήθηκε στον Γράμμο η τάση να μετακινούνται πληθυσμοί πεταλούδας από χαμηλά υψόμετρα στα 500-600. Μάλιστα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο φαινόμενο επισημαίνεται ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα μικρά ποσοστά υγρασίας «ωθούν τους πληθυσμούς σε μεγαλύτερα υψόμετρα για την εύρεση πόρων και καλύτερου ενδιαιτήματος».

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΨΕΚΑΣΜΟΙ



ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΛΕΜΕ
Αντιδράσεις για χρήση φυτοφαρμάκου
Γιώργος Κώνστας | 22.02.2010

Ανήσυχοι για τους συνεχιζόμενους ψεκασμούς... δεξιά και αριστερά στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πλατανιά, εμφανίζονται κάτοικοι της περιοχής.
Προκειμένου να αντιμετωπισθούν ζιζάνια που αναπτύσονται παραπλεύρως των δρόμων ο Δήμος προχωράει αυτήν την εποχή στον ψεκασμό τους με το φυτοφάρμακο Roundup προκαλώντας την έντονη αντίδραση κατοίκων της περιοχής. Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πλατανιά υποστηρίζει πως το φάρμακο δεν είναι τοξικό και δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα.
"Μέσα στην κατοικημένη περιοχή ψεκάζουν τα αγριόχορτα με φυτοφάρμακα. Δίπλα στις αυλές, δίπλα στα σπίτια. Υπάρχουν αγριόχορτα αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα, απλώς ο ψεκασμός τους είναι η... εύκολη λύση, γιατί διαφορετικά χρειάζεται να βγουν με κάποια φρέζα" δηλώνει ο κάτοικος του Μάλεμε κ. Λευτέρης Γαλάνης. Ο ίδιος έκανε παρατήρηση στους εργάτες του Δήμου την ώρα που ψέκαζαν πάνω στον κεντρικό δρόμο του Μάλεμε.
" Μας ανησυχεί η πρακτική αυτή γιατί έχουμε μικρά παιδιά που παίζουν έξω και δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Στον Δήμο όταν βάλαμε το θέμα μας είπαν ότι δεν ψεκάζουν μέσα σε κατοικημένη περιοχή, κάτι που διαψεύδουν και οι φωτογραφίες. Αν ψεκάσεις ως ιδιώτης σε δικό σου χώρο περιφραγμένο πρέπει να ειδοποιήσεις τους γύρω σου και να πάρεις μέτρα προφύλαξης. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος να ψεκάζει ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει ενημερώσει κανένα" τονίζει ο κ. Γαλάνης.
"Ο ψεκασμός σε κατοικημένη περιοχή είνα απαράδεκτος γιατί όχι μόνο δεν καθαρίζει τα αγριόχορτα αλλά ρυπαίνει το περιβάλλον. Ολοι ακούμε τι προκαλούν τα φυτοφάρμακα, δεν είναι δυνατόν να ψεκάζονται τα πεζοδρόμια" δηλώνει ο κ. Γιώργος Πρεκατσάκης. Ο ίδιος επισημαίνει πως τα αγριόχορτα (ξυνίδες κ.λπ.) δεν προκαλούν τόσο πρόβλημα ώστε να απαιτείται η αντιμετώπισή του με φυτοφάρμακο. "Το είχα βάλει θέμα πέρυσι στο δήμαρχο και μου είχε πει ότι δεν θα γίνουν ψεκασμοί μέσα στους οικισμούς. Ομως και φέτος έχουμε τα ίδια. Θεωρούμε ότι πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι ψεκασμοί· δεν μπορούν να συνεχιστούν σε κανένα σημείο."
Ο ΔΗΜΟΣ
"Το Roundup που χρησιμοποιούμε δεν είναι τοξικό και δεν έχει καμία επικινδυνότητα. Το χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι κάτοικοι του Δήμου μας για να λιπάνουν τις καλλιέργειες και τους κήπους τους" δηλώνει στα "Χ.Ν." ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιώργος Τσαγκαράκης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο πρέπει να γίνεται ψεκασμός για την αντιμετώπιση των αγριόχορτων καθώς αν μεγαλώσουν μπαίνουν μέσα στο δρόμο. "Αν υπήρχε το οποιαδήποτε πρόβλημα δεν θα προχωρούσαμε στους ψεκασμούς, αυτό είναι το σίγουρο", τονίζει ο δήμαρχος.
ΓΕΩΠΟΝΟΣ
"Οταν ο ψεκασμός γίνεται σε ανοικτό χώρο, πάνω σε πεζοδρόμια τότε το Roundup που είναι ισχυρό φυτοφάρμακο αδρανοποιείται" υπογράμμισε στην εφημερίδα μας ο γεωπόνος του τμήματος φυτοπροστασίας της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Σκουντριδάκης. Ο επιστήμονας ωστόσο συμπληρώνει πως "ο ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται σε απόσταση τουλάχιστον 30-40 μέτρων από τα σπίτια".
Ερωτήματα πάντως προκαλεί ο λόγος για τον οποίο επιλέγεται ο συγκεκριμένος τρόπος -ψεκασμός- για την αντιμετώπιση των ζιζανίων εντός των οικισμών.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

ΣΧΟΛΙΑ ΕΝΟΙΚΙΟ- ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

“Πάγος” στο επίδομα ενοικίου

Ακόμα αναμένουν την επιδότηση ενοικίου που δικαιούνται περίπου 2.500 οικογένειες στα Χανιά ενώ έχουν καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τα κεντρικά του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ωστόσο και αυτοί δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν πότε θα δοθούν οι επιταγές στους δικαιούχους και ο λόγος: τα άδεια ταμεία. Δυστυχώς τα άδεια ταμεία πλήττουν πρώτα από όλα τους μη έχοντες, που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.
Γ.ΚΩΝ.

Ε όχι και 3,5 εκ. ευρώ!
Το ποσό των 3,5 εκ. ευρώ θα απαιτηθεί για την μετεγκατάσταση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Αυτό τουλάχιστον είπε στο δήμαρχο Χανίων ο αρχηγός του ΓΕΣ, όπως ο κ. Βιρβιδάκης μετέφερε στους δημοσιογράφους. Ενα ποσό το οποίο ο δήμος Χανίων θα πρέπει να βρει με δάνειο από τράπεζες. Είναι να απορείς με το ύψος του κόστους όταν μιλάμε για ένα στρατόπεδο όπως αυτό του Μαρκοπούλου με πραγματικά μηδαμινή δραστηριότητα και ανύπαρκτη χρησιμότητα. "Τα Χανιά φιλοξενούν δεκάδες εγκαταστάσεις του στρατού. Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν κιόλας για την μετεγκατάσταση μιας εξ αυτών", παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μ. Μαυρεδάκης. Και πράγματι 115 ΠΜ, Ναύσταθμος, Μάλεμε, όλα σε θέσεις "φιλέτα" και να μην προσθέσουμε και τις ανεπιθύμητες βάσεις και πεδία βολής που δεσμεύουν τεράστιες εκτάσεις. Ο στρατός που μεταπολεμικά και μέχρι και την μεταπολίτευση εύκολα δέσμευε τεράστιες εκτάσεις για τις... ανάγκες του, χρωστάει στην κοινωνία. Σίγουρα αυτή δεν του χρωστάει και όχι και 3,5 εκ. ευρώ.
Γ.ΚΩΝ.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΔΗΓΙΕΣ


ΠΕΝΤΕ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Οδηγίες... ανακύκλωσης!



Ανακυκλώνονται όλα τα υλικά που μπαίνουν στους μπλε κάδους; Το γυαλί πρέπει να αφήνεται μόνο στους κίτρινους κάδους;
Πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι τα πλαστικά, οι συσκευασίες, τα χαρτιά θα ανακυκλωθούν πραγματικά και δεν θα οδηγηθούν και από δική μας αμέλεια στον χώρο υγειονομικής ταφής; Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει στα “Χ.Ν.” ο προϊστάμενος της Εναλλακτικής Διαχείρισης της ΔΕΔΙΣΑ κ. Μανώλης Βαρδάκης, εξηγώντας πράγματα απλά που θα πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας για την ανακύκλωση των οικιακών απορριμμάτων και όχι μόνο.

Δεν είναι όλα γυαλί!
ΟΧΙ: Όταν λέμε γυαλί δεν εννοούμε τζάμια, κρύσταλλα, πυρίμαχα σκεύη, κεραμικά, πορσελάνες, καθρέφτες, κατηγορίες πλαστικού που μοιάζουν με το γυαλί αλλά δεν ανακυκλώνονται.
ΝΑΙ: Μπουκάλια, γυάλινες συσκευασίες από τρόφιμα, καλλυντικά. Οποιαδήποτε γυάλινη συσκευασία πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμο γυαλί.
«Από τα υλικά που βρίσκουμε στους κίτρινους κάδους στα Χανιά, ένα ποσοστό περίπου 50% κατ’ όγκο, είναι πολλές φορές σκουπίδι ή άλλα υλικά και όχι γυαλί. Έχουμε δει να αδειάζει απορριμματοφόρο που έχει πάρει κάδους γυαλιού και να βγαίνουν ρούχα, παπούτσια, πλαστικό, οτιδήποτε εκτός από γυαλί», αναφέρει ο κ. Βαρδάκης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν ρίξουμε γυάλινη συσκευασία σε μπλε κάδο δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός και το γυαλί δεν μπορεί να ανακυκλωθεί!

Αδειες συσκευασίες
«Είναι πολύ σημαντικό όλες οι συσκευασίες είτε μεταλλικές είτε πλαστικές που μπαίνουν στους μπλε κάδους να είναι άδειες, να είναι καθαρές. Πίνουμε τον χυμό μας και βάζουμε το μπουκάλι στην ανακύκλωση, ας φροντίσουμε να είναι άδειο. Τρώμε ένα γιαούρτι, με τη χαρτοπετσέτα που σκουπιζόμαστε ας καθαρίσουμε το εσωτερικό του κεσεδακιού πριν το πετάξουμε στην ανακύκλωση. Αδειάζει το απορρυπαντικό για τα πιάτα, ας το κρατήσουμε λίγο ανάποδα ώστε να στραγγίσει και να φύγει όλο το υγρό. Πολλές συσκευασίες όπως αφρολέξ, φελιζόλ δεν ανακυκλώνονται, ενώ τα αλουμινένια πιατάκια στα οποία μπαίνει έτοιμο φαγητό θα πρέπει να είναι καθαρά (χωρίς λίπη, λάδια κ.λπ.). Συσκευασίες αφρών ξυρίσματος, λακ, σπρέι κ.λπ. θα πρέπει να είναι εντελώς άδεια.

Σακούλα... ανοικτή
Οι πλαστικές σακούλες με τα υπό ανακύκλωση προϊόντα είναι καλό να μπαίνουν ανοικτές μέσα στον κάδο. Αυτό βοηθάει πάρα πολύ τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι καθώς μειώνει κατά πολύ τον χρόνο τους, τους βοηθάει να κάνουν καλύτερη διαλογή σε πολύ περισσότερα απορρίμματα.

Μείωση όγκου
Παρατηρείται συχνά ένας μπλε κάδος ανακύκλωσης να είναι ασφυκτικά γεμάτος από… πέντε χαρτόνια, δέκα πλαστικά μπουκάλια, μερικά τενεκεδάκια. “Είναι σημαντική η μείωση του όγκου των απορριμμάτων που μπορεί να γίνει απλά με ένα δίπλωμα των χαρτονιών, τη συμπίεση των πλαστικών μπουκαλιών και των αλουμινένιων κουτιών. Ο χώρος που εξοικονομείται είναι πραγματικά τεράστιος, ενώ την ίδια στιγμή και η εικόνα του κάδου ανακύκλωσης παρουσιάζεται βελτιωμένη” σημειώνει ο κ. Βαρδάκης.
Οι πολίτες είναι καλό επίσης να μην ρίχνουν στον κάδο συσκευασίες που είναι από δύο υλικά (π.χ. πλαστικό και χαρτί) αλλά να προσπαθούν να τα διαχωρίσουν, ενώ το ίδιο να γίνεται με τα γυάλινα μπουκάλια (κίτρινος κάδος) και τα καπάκια τους (μπλε κάδος).

Προσοχή: Δεν ανακυκλώνονται!

Δεν πρέπει να καταλήγουν στους κάδους ανακύκλωσης, όπου η διαλογή γίνεται με το χέρι σύριγγες, συσκευασίες ορών, φάρμακα. Όπως επίσης φωτογραφίες, φύλλα καρμπόν, συσκευασίες ορυκτέλαιων (υπάρχουν αδειοδοτημένα συνεργεία που μπορούν να τα πάρουν για ανακύκλωση), τενεκέδες χρωμάτων που χρησιμοποιήσαμε για να βάψουμε κάτι. Φυσικά στον κάδο ανακύκλωσης δεν μπαίνουν χρησιμοποιημένα χαρτιά υγείας ή χαρτί κουζίνας (κατά καιρούς έχει συμβεί).

ΦΟΥΡΝΕΣ Δ.Σ.



ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΦΟΥΡΝΕ
Χώρος πολιτισμού το παλιό σχολείο
18.02.2010


Να μην γίνει Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στο κτήριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Φουρνέ, αλλά να συνεχίσει να αξιοποιείται για τις κοινωνικές, πολιτιστικές δραστηριότητες του συλλόγου και του ιατρείου της περιοχής αποφάσισαν ομόφωνα στη χθεσινή γενική συνέλευση οι κάτοικοι του χωριού.
Οι κάτοικοι είναι υπέρ της δημιουργίας του ΚΗΦΗ σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της περιοχής αλλά όχι στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου καθώς δεν διαθέτουν κανέναν άλλο ανάλογο χώρο προκειμένου να πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις τους.
Σε μια μαζική συνέλευση οι κάτοικοι αφού ενημερώθηκαν από τον πολιτιστικό σύλλογο για την πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει ΚΗΦΗ στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου τοποθετήθηκαν πάνω στο ζήτημα, έκαναν ερωτήσεις και όταν ήλθε η ώρα να ψηφίσουν όλοι τάχθηκαν υπέρ της μη δημιουργίας του Κέντρου.
“Δεν είμαστε αντίθετοι να γίνει ΚΗΦΗ απλά προσπαθούμε εδώ και ενάμισι χρόνο να γίνει σε άλλο μέρος, σε άλλο κτήριο καθώς στον Φουρνέ δεν υπάρχει κανένα άλλο κατάλληλο κτίσμα να στεγάσει τις κοινωνικές, πολιτιστικές, ιατρικές δραστηριότητες που γίνονται. Υπάρχουν οικόπεδα που ανήκουν στον Δήμο, οι αποθήκες της «Αγρέξ», το παλιό εργοστάσιο Δερμιτζάκη, το παλιό Γυμνάσιο του Καψωμένου, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν το ΚΗΦΗ”, ανέφερε η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου κα Σμαράγδη Φυτουράκη.
Τα τελευταία τρία χρόνια ο πολιτιστικός σύλλογος “Θέσπις” του Φουρνέ έχει πάρει το Δημοτικό Σχολείο, το οποίο χρησιμοποιεί για επιμορφωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, για τις ανάγκες του ιατρείου, για ιατρικές ημερίδες. Γι’ αυτό και αντιτίθεται στην πρόθεση του Δήμου να δημιουργήσει εκεί το ΚΗΦΗ. “Δεν θέλουμε να τσακωθούμε με κανένα. Θέλουμε να βρεθεί μια λύση αλλά δεν θέλουμε να χάσουμε και το κτήριό μας. Το τοπικό συμβούλιο του χωριού έχει ζητήσει τρεις φορές να παραμείνει το παλιό Δημοτικό Σχολείο για τον πολιτιστικό σύλλογο και το επιβεβαίωσε και με νέα απόφασή του την Τρίτη”, ανέφερε η κα Φυτουράκη.
Οπως ενημερώθηκε η συνέλευση έχει ενημερωθεί ο γ.γ. της Περιφέρειας Κρήτης και μέσω δικηγόρου εξετάζεται η προσφυγή σε δικαστήρια (ασφαλιστικά μέτρα), στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. “Δεν είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια του Δήμου για τη δημιουργία ΚΗΦΗ αλλά θέλουμε το δίκαιο και το φρόνιμο για το χωριό. Στερούμαστε έναν χώρο όπου θα δραστηριοποιούμαστε για διάφορους σκοπούς. Το σχολείο έχει κτιστεί από το 1928 και οι χωριανοί είναι συναισθηματικά δεμένοι με αυτό. Χρησιμοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο, από την εκκλησία, που έχουμε έναν πολύ καλό ιερέα, έχουμε έναν πολύ καλό γιατρό που το χρησιμοποιεί για ενημερωτικές ημερίδες”, ανέφερε ο κ. Μανώλης Φραγκομιχελάκης, μέλος του τοπικού συμβουλίου του Φουρνέ.
Ερωτηθείς για το αν μπορούν να “παντρευτούν” οι δραστηριότητες του συλλόγου και του ΚΗΦΗ στο ίδιο κτήριο ο κ. Φραγκομιχελάκης ήταν κατηγορηματικός. “Για να γίνει ΚΗΦΗ θα πρέπει να χωριστεί το σχολείο σε δωμάτια, λουτρά, ειδικούς χώρους. Το ΚΗΦΗ θέλει πολλούς και μεγάλους χώρους και το κτήριο είναι μικρό. Δεν θα μείνει τίποτα για τον πολιτιστικό σύλλογο παρά ένας μικρός χώρος και το ίδιο και για το ιατρείο. Ο Δήμος έχει περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να τα αξιοποιήσει για τη δημιουργία ΚΗΦΗ” απάντησε.
Στη συνέλευση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Δήμου. Ο δήμαρχος, όπως ειπώθηκε, ήταν άρρωστος, παρότι είχε υπάρξει προφορική ενημέρωση.

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ


ΤΟΠΙΚΑ

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ

Καρναβαλικό ξεφάντωμα στα Χανιά!

16.02.2010

Χορός, κέφι, τραγούδι, γέλια, καλή διάθεση και φυσικά μπόλικη σάτιρα στα Καρναβάλια των Χανίων. Σε Ακρωτήρι, Σούδα, Κίσαμο, Βατόλακκο και Παλιόχωρα πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και φέτος οι καρναβαλικές παρελάσεις, που τις τίμησε με την παρουσία του πλήθος κόσμου. Με πολλή προσωπική εργασία και οπλισμένοι με όρεξη και πάθος οι καρναβαλιστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους κερδίζοντας δικαιολογημένα τα χειροκροτήματα για την προσπάθειά τους. Ακολούθησε η αυθόρμητη σύναξη μασκαράδων στο κέντρο των Χανίων μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Το κλίμα του αποκριάτικου διημέρου μεταφέρουν οι ρεπόρτερ των “Χ.Ν.” μέσα σε αυτό το χορταστικό αφιέρωμα.

ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Επικαιρότητα και διονυσιασμός
Κέφι, φαντασία και πολύς χορός από μικρούς και μεγάλους στο Καρναβάλι του δήμου Ακρωτηρίου. Τα άρματα άλλοτε σχολιάζοντας με χιούμορ την επικαιρότητα (“Η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα 100 ημερών”) κι άλλοτε δίνοντας έναν διονυσιακό τόνο (“Ερωτευμένοι Καρναβαλιστές”) παρέλασαν ανάμεσα σε κόσμο που χειροκροτούσε, χόρευε και επευφημούσε τους καρναβαλιστές.
Έκλεψαν τις εντυπώσεις οι χορευτές της “Λίμνης των τρύπιων τσεπών” -που με θαυμαστή χάρη και ακρίβεια εκτελούσαν το νούμερό τους μέσα σε ένα πανδαιμόνιο αποθέωσης- και η διάχυτη ερωτική ατμόσφαιρα του γαλλικού “Καμπαρέ” (με τον πύργο του Άιφελ να δεσπόζει ανάμεσα στα κορίτσια) που έσφυζε από αισθησιασμό και υποσχέσεις...
Ακόμα τα μικρά και μεγάλα παιδιά που παρακολούθησαν την παρέλαση των αρμάτων γλυκάθηκαν με τους “παγωτατζήδες”, άκουσαν σπάνιες μελωδίες από τους “Μεξικάνους” και ταξίδεψαν σε τόπους μακρινούς με τους “Ινδιάνους” που επιστράτευσαν ακόμα και άλογα... Κι αυτά ήταν μόνο μερικές από τις εκπλήξεις που επεφύλασσε το καρναβαλικό - αποκριάτικο αποκορύφωμα στο Ακρωτήρι...

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Πάρτυ μέχρι τελικής πτώσης!
Κέφι, χορός, μεγάλη συμμετοχή, πρωτοτυπία: Τίποτα δεν έλειπε από το Καρναβάλι της Παλαιόχωρας, που για 19η χρονιά διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, στην πανέμορφη νύμφη του Λιβυκού, ο δήμος Παλαιόχωρας και οι φορείς του Δήμου Πελεκάνου.
Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, περισσότερα από 34 άρματα και 1.000 μεταμφιεσμένοι έδιναν τον ρυθμό κηρύσσοντας την έναρξη του Καρναβαλιού στους κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης. Χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν την παρέλαση αρμάτων, στην οποία συμμετείχαν δημοτικά σχολεία από τον δήμο Πελεκάνου, την Κάντανο, το Ροδοβάνι, το Γυμνάσιο -ΕΠΑΛ Καντάνου αλλά και πολλοί άλλοι φορείς ξεχωριστά.
Όσο για τη θεματολογία: Μεγάλη και πρωτότυπη από τον κόσμο της τηλεόρασης, της πολιτικής αλλά και του “φτερωτού θεού” που είχε άλλωστε την τιμητική του, μιας και συνέπιπτε την ίδια ημέρα.
Την παράσταση ωστόσο έκλεψε το τελευταίο άρμα με το εντυπωσιακό καράβι των πειρατών. Ο κόσμος που βρέθηκε στην Παλαιόχωρα χόρεψε και διασκέδασε με την καρδιά του μέχρι τα ξημερώματα.
Η καύση του βασιλιά Καρνάβαλου έγινε στις επτά το απόγευμα της Κυριακής και όλοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου!

ΚΙΣΑΜΟΣ
Μοναδική καρναβαλική παρέλαση
Το αδιαχώρητο επικράτησε για άλλη μια χρονιά στην Κίσαμο. Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο Καστέλλι για την καθιερωμένη παρέλαση που και φέτος ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της. Συνολικά 22 άρματα μαζί με πάνω από 1.300 καρναβαλιστές παρέλασαν στον κεντρικό δρόμο με τη συνοδεία δυνατής μουσικής. Νεολαίοι κυρίως της περιοχής, αλλά και νέοι από Χανιά, Βουκολιές και Μήθυμνα χόρεψαν, τραγούδησαν, μεταδίδοντας το κέφι και τη ζωντάνια τους στους παρευρισκόμενους. Την ευθύνη της παρουσίασης είχαν οι Μάντυ Βαρουχάκη και ο Θοδωρής Σταθάκης, ενώ ξεχώρισαν τα εντυπωσιακά άρματα από τις Βουκολιές (τεράστιο μαμούθ), της ομάδας “Ντουμπάι και άντε μπάι”, των μάγων - μαγισσών με ένα εξαιρετικό κάστρο, της ομάδας “Παλούκι Λουκ” με θέμα ερωτευμένοι πιγκουίνοι και πανέμορφες στολές. Το γλέντι συνεχίσθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ
Αυθορμητισμός...
Η πόλη των Χανίων δεν οργανώνει καρναβαλική παρέλαση αλλά επικρατεί ο θεσμός των ανένταχτων μεταμφιεσμένων που γυροφέρνουν στους κεντρικούς δρόμους τραγουδώντας και φωνάζοντας για να εντυπωσιάσουν με τον δικό τους τρόπο τους χιλιάδες Χανιώτες που μαζεύονται για να διασκεδάσουν θαυμάζοντας τις ομαδικές μα και μεμονωμένες παρέες των μεταμφιεσμένων. Οι φωτογραφίες αυτές είναι από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας. Βέβαια δεν έλειψαν και τα δυσάρεστα απρόοπτα όπως η παράδοση στις φλόγες ενός μετασκευασμένου αυτοκινήτου στον χώρο στάθμευσης στη “Ρεγγίνα”.

ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΣ
Σάτιρα, κέφι, γλέντι
Από νωρίς προχθές το απόγευμα ο Βατόλακκος άρχισε να προσελκύει επισκέπτες, οι οποίοι κατέλαβαν τον κεντρικό δρόμο από τα πρώτα σπίτια του χωριού μέχρι την πλατεία που γινόταν η εκκίνηση. Η χαρά και το κέφι είχαν… ανάψει για τα καλά με την άριστη οργάνωση και τις γλυκύτατες φωνές των κοριτσιών, Νεκταρίας Ιερωνυμάκη και Ματίνας Μιχελάκη, που παρουσίασαν το πρόγραμμα. Ανάμεσα στα ιδιαίτερα και ξεχωριστά άρματα αυτά του Gummy Bear που ήταν και ο βασιλιάς Καρνάβαλος αλλά και τα δύο... πιπεράτα άρματα του “Ανδροπήδα” και του “Πετρούλα - Αφρούλα”. Πλήθος κόσμου παρέμεινε και στην καύση του Καρνάβαλου στην πλατεία του χωριού αλλά και στο πάρτυ που έγινε στη συνέχεια.

ΣΟΥΔΑ
Αρωμα Αποκριάς
Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να μην επέτρεψαν την παρέλαση της 7ης Φεβρουαρίου, ωστόσο οι Σουδιανοί δεν έχασαν το κέφι και την όρεξή τους και πραγματοποίησαν το καθιερωμένο Καρναβάλι τους προχθές το μεσημέρι. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και κατέκλυσε κάθε σημείο του δρόμου από όπου και παρέλασαν εκατοντάδες καρναβαλιστές μαζί με τα άρματά τους.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

AΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΟ... ΤΡΑΠΕΖΙ

Μανίτες, θησαυρός γεύσεων

Γιώργος Κώνστας | 16.02.2010

Κουμαρίτες, λαδίτες, σφουγγαρίτες, πρινίτες, ψωμόφουσκες, ατρικίτες, δροσουλίτες. Μερικές μόνο από τις ονομασίες δεκάδων ποικιλιών μανιταριών που φύονται στην Κρητική ύπαιθρο.
Αυτήν την εποχή είναι δεκάδες οι "κατεχάρηδες" που, γνωρίζοντας τα κατάλληλα σημεία όπου φυτρώνουν μανιτάρια, πραγματοποιούν εξορμήσεις για τη συλλογή τους αφού αποτελούν έναν εξαιρετικό μεζέ, που μπορεί κάποιος να τον απολαύσει είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με άλλες τροφές.
"Το να μαζέψεις μανιτάρια δεν είναι μια δουλειά που μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε. Πρέπει να είσαι κατεχάρης", εξηγεί η κ. Ιωάννα Παντελάκη σεφ Κρητικής κουζίνας και μέλος του Δ.Σ. στο Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας. Η κ. Ιωάννα μαζεύει μόνη της άγρια μανιτάρια, τα οποία και μαγειρεύει γνωρίζοντας δεκάδες παραδοσιακές συνταγές.
"Τα μανιτάρια που θα μαζέψεις δεν πρέπει να έχουν δίπλα τους σκουπίδια, γυαλιά, σκουριασμένα αντικείμενα. Πρέπει να είναι όλα καθαρά γύρω τους. Ενα κομμάτι πετσί να είναι πεταμένο δίπλα σε ένα κουμαρίτη είναι αρκετό για να τον δηλητηριάσει. Ακόμα και αν το μανιτάρι έχει φαγωθεί από χοχλιό δεν σημαίνει ότι είναι καλό, όπως πίστευαν οι παλιότεροι" αναφέρει η κ. Παντελάκη, που φροντίζει να μαζεύει τα μανιτάρια της από παρθένες περιοχές, που δεν υπάρχουν καλλιέργειες και όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός δέντρων. Η ίδια δεν ξεριζώνει ποτέ το μανιτάρι, αλλά το κόβει ώστε να διατηρηθεί μέρος του και να ξαναφυτρώσει αργότερα.
Από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο είναι η κατάλληλη εποχή για τη συλλογή των μανιταριών. Οι συλλέκτες επιλέγουν κυρίως τις πρωινές ώρες ώστε να έχουν πολύ χρόνο για να συγκεντρώσουν τις ποσότητες που θέλουν.
ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ
Στην τοπική διάλεκτο οι διάφορες ποικιλλίες μανιταριών είναι γνωστές ως σφουγγαρίτες, ψωμόφουσκες, χαβιαρόφουσκες, γλιτσίτες, κουκουλίτες, ατρικίτες, δροσουλίτες, κουμαρολάχανο, μπλαβοκουμαρίτες και δεκάδες άλλες. Και στο παρελθόν αλλά και σήμερα χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην Κρητική κουζίνα. "Είναι αμέτρητα τα φαγητά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μανιτάρι, π.χ. πιλάφι με κουμαρίτες, τσιγαριαστά μανιτάρια που διατηρούνται όπως το κρέας, τηγανητούς, οφτούς μανίτες στη χόβολη με αλεύρι και λάδι, μανιτάρια στιφάδο, και συμπλήρωμα σε σαλάτα και σε πλήθος φαγητών. Είναι από τις πιο γευστικές τροφές, και με πολλά θρεπτικά στοιχεία" αναφέρει η σεφ που, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας, προσπαθεί να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα και να ενισχύσει την Κρητική κουζίνα.
"Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν οι διάφορες γεύσεις της Κρητικής γης, που γνώριζαν οι παλιότεροι αλλά αγνοούν οι νεότεροι. Τέτοιες γεύσεις προσφέρουν τα άγρια μανιτάρια που βρίσκονται εν αφθονία στην ύπαιθρο μός" καταλήγει η κ. Ιωάννα.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

FACEBOOK MΑΘΗΤΡΙΑ

Αποβολή λόγω... Facebook

Έδιωξαν μαθήτρια από σχολείο γιατί σχολίασε σε γκρουπ τη διευθύντρια!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας

«Ναι, κι εγώ μισώ τη διευθύντρια...», έτσι λεγόταν το γκρουπ που έφτιαξε στο Facebook και αναφερόταν στη διευθύντρια του σχολείου της, μια 14χρονη μαθήτρια του Γυμνασίου Χρυσοπηγής Χανίων. Το κορίτσι τιμωρήθηκε με οριστική αποβολή από το σχολείο λόγω... Facebook, όταν η διευθύντρια πληροφορήθηκε το γεγονός από μητέρα μαθητή.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που τιμωρείται μαθήτρια και αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο εξαιτίας γκρουπ στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Στο γκρουπ που είχε έφτιαξε η 14χρονη έγιναν μέλη περισσότερα από εκατό παιδιά και - όπως αναφερόταν- αιτία του «μίσους» προς την εκπαιδευτικό ήταν η αυστηρότητά της. «Δίνει συνέχεια αποβολές», έγραφαν. Μια μητέρα εντόπισε το γκρουπ και ενημέρωσε τη διευθύντρια. Προχθές Τρίτη ακολούθησε η συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου και οι καθηγητές αποφάσισαν το παιδί «να αλλάξει σχολικό περιβάλλον». Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των συμμαθητών της κοπέλας που έφτιαξαν γκρουπ στο Facebook με το θέμα: «Θέλουμε τη συμμαθήτριά μας πίσω στη Χρυσοπηγή». Περιγράφοντας το γκρουπ τους γράφουν: «Μια ομάδα για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι η θέση της είναι στη Χρυσοπηγή και θεωρούμε απίστευτα άδικο τον λόγο που την απέβαλαν!» Παρά το γεγονός ότι η 14χρονη ζήτησε συγγνώμη από τη διευθύντρια, εν τούτοις- επιβεβαιώνοντας εμμέσως αυτό που έγραφε η μαθήτρια για τις αποβολές- η απόφαση του Συλλόγου των καθηγητών ήταν «αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος».

Αποστάσεις από τους καθηγητές
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων Νίκος Βεστάκης δήλωσε ότι «σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί κανείς να αλλάξει την απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Η Διεύθυνση είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει την απόφαση». Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Βασίλης Παπαστάμος δήλωσε πως «παρότι η ΕΛΜΕ δεν έχει αρμοδιότητα για θέματα ποινολογίου μαθητών, θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα και το κενό που υπάρχει στους εκπαιδευτικούς, όσον αφορά τη γνώση για τον ψηφιακό κόσμο και την ψηφιακή κοινωνία στην οποία ζούμε. Η συγκεκριμένη τιμωρία δεν θα έπρεπε, κατά την προσωπική μου γνώμη, να επιβληθεί και δεν θα δινόταν αν οι εκπαιδευτικοί είχαν επιμορφωθεί επί της ουσίας και χρησιμοποιούσαν τις νέες τεχνολογίες».

ΕΧΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ
«Η απόφαση αναδεικνύει το μεγάλο έλλειμμα και το κενό που υπάρχει στους εκπαιδευτικούς για την ψηφιακή κοινωνία στην οποία ζούμε»

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ

ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΝΤΕ ΔΗΜΩΝ

Διαφωνία για τις συνενώσεις

10.02.2010
"Δεν τα βρήκαν" στο θέμα των συνενώσεων οι πέντε δήμοι της πρώην επαρχίας Κισάμου σε μια πρώτη κοινή συνάντηση που πραγματοποίηθηκε στο Καστέλλι Κισάμου. Οι εκπρόσωποι των πέντε δήμων και οι αντιπολιτεύσεις τους συμφώνησαν σε μερικά βασικά σημεία που αφορούν το θέμα των πόρων, των αρμοδιοτήτων, του εκσυγχρονισμού της κεντρικής διοίκησης, ωστόσο για το χωροταξικό είχαν διαφορετικές προτάσεις και θέσεις.
Η δημοτική αρχή Κισάμου τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός Δήμου στα όρια της παλιάς επαρχίας, η αξιωματική αντιπολίτευση Κισάμου και οι Δήμοι Ιναχωρίου και Μηθυμνης στη δημιουργία ενός Δήμου Δυτικής Κισάμου (Κίσαμος, Ιναχώριο, Μήθυμνα) και ενός Ανατολικής Κισάμου, ο Δήμος Βουκολιών θέλει να συνενωθεί με τους υπόλοιπους Δήμου του Βόρειου Άξονα και να μην γίνει δημος Ανατολικής Κισάμου, ενώ υπέρ της δημιουργίας δήμου Ανατολικής Κισάμου τοποθετήθηκε η δημοτική αρχή Κολυμπαρίου.
ΔΗΜΟΣ ΜΗΘΥΜΝΗΣ
"Επικεντρώσαμε κυρίως την προσοχή μας στο πώς θα αντιμετωπισθούν οι ασάφειες του νόμου και τι θα γίνει με το θέμα των πόρων που είναι ζωτικό για την αυτοδιοίκηση", δήλωσε ο δήμαρχος Μηθύμνης κ. Γιώργος Μυλωνάκης. Αναφορικά με την πρόταση του Δήμου για το χωροταξικό της συνένωσης ο κ. Μυλωνάκης τόνισε πως "εμείς ως Δήμος αυτό που είπαμε είναι ότι έχουμε απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου για να συνενωθούμε με το Ιναχώριο και την Κίσαμο. Αυτή είναι η δική μας θέση".
ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ
"Ηταν μια γόνιμη σύσκεψη ακούστηκαν διάφορες απόψεις", ήταν το σχόλιο της δημάρχου Κισάμου κ. Φρόσως Σκουλάκη. Η δημοτική αρχή Κισάμου πρότεινε στη σύσκεψη τη δημιουργία ενός Δήμου στο επίπεδο της παλιάς επαρχίας (Κίσαμος, Ιναχώριο, Μήθυμνα, Κολυμπάρι, Βουκολιές.) Ειδικότερα η κ. Σκουλάκη σημείωσε πως "ο Δήμος Κισάμου έχει πληθυσμό 7.500 κατοίκους, αν ενωθούμε με τους Δήμους Μηθύμνης και Ιναχωρίου φτάνουμε στους 11.700 περίπου κατοίκους. Θεωρώ ότι δεν είναι ένας διευρυμένος Δήμος που να υπόσχεται ανάπτυξη στην περιοχή την στιγμή που γνωρίζουμε ότι σε πολλά προγράμματα μπαίνει κριτήριο ο πληθυσμός. Ο κόλπος της Κισάμου που αυτή τη στιγμή ανήκει σε 3 δήμους (Κισάμου, Μηθύμνης, Κολυμπαρίου) δεν πρέπει να τεμαχιστεί έχουμε κοινά προβλήματα, κοινές διεκδικήσεις. Ολη η επαρχία Κισάμου θα πρέπει να είναι ένας Δήμος, να έχει μια ισχυρή φωνή, να έχει ένα μεγάλο πληθυσμό ώστε να μπορεί να διεκδικεί περισσότερα πράγματα". Η ίδια τόνισε πως θα φέρει το θέμα στο Δ.Σ. ώστε να πάρει συγκεκριμένη απόφαση.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης ανέφερε από την πλευρά του πως "η συγκέντρωση ξεκίνησε με μια δική μου εισήγηση καθώς είχα και την πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η συνάντηση. Σε αυτήν την εισήγηση το αίτημα που τεκμηριώθηκε ήταν ότι στην παλιά επαρχία Κισάμου, τα όρια της δεν πρέπει να παραβιαστούν, είτε με την μορφή ενός Δήμου, είτε με την μορφή περισσοτέρων. Η άποψή μου είναι ότι με τις σημερινές συνθήκες η ιδανικότερη και εφικτότερη λύση είναι η δημιουργία δύο δήμων, ενός στην ανατολική (Κολυμπάρι, Βουκολιές) και ενός στην δυτική (Κίσαμος, Ιναχώριο, Μήθυμνα). Αυτά που λέω εγώ τεκμηριώνονται και από το Σύνταγμα, την ισχύουσα νομοθεσία, το χωροταξικό της Κρήτης, τις κατευθυντήριες γραμμές της ΚΕΔΚΕ. Δεν καταλήξαμε όμως γιατί διατυπώθηκαν διάφορες τάσεις".
Αναφορικά με τη θέση του Δήμου Βουκολιών που επιθυμεί την ένταξή του στο Δήμο του Βόρειου Αξονα (Πλατανιάς, Ν. Κυδωνίας, Μουσούρων κ.ά.) ο κ. Καλαϊτζάκης παρατήρησε πως "λένε ότι θέλουμε να πάμε Ανατολικά, επικαλούμενοι το ότι είναι προς το συμφέρον τους να πάνε σε ένα τουριστικό δήμο γιατί θα έχουν περισσότερη στήριξη. Κατά την γνώμη μου τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Από ποια έσοδα θα τους στηρίξει, όταν το τέλος παρεπιδημούντων έπεσε από το 2% στο 0,5% ; Οι τουριστικοί δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι άλλες οι σκοπιμότητες στη δημιουργία ενός τέτοιου δήμου και ο Δήμος Βουκολιών δεν έχει καμία θέση. Θα είναι ζημιά για τον ίδιο τον Δήμο Βουκολιών να πάει προς τα Ανατολικά".
ΔΗΜΟΣ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
"Για εμάς, το μείζον θέμα είναι πέρα από τον εκσυγχρονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης να προχωρήσει και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, των δομών του κράτους που στη σύγχρονη εποχή αποδεικνύονται ανεπαρκέστατοι" ανέφερε ο δήμαρχος Ιναχωρίου κ. Κώστας Κουκουράκης. Ο κ. Κουκουράκης τάχθηκε υπέρ του "Καλλικράτη", υπογραμμίζοντας πως το Δ.Σ. του Δήμου έχει πάρει απόφαση για συνένωση με τους Δήμους Κισάμου και Μηθύμνης σε ένα δήμο "Δυτικής Κισάμου".
ΔΗΜΟΣ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ
"Η θέση που έχουμε πάρει με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. ήταν ο Δήμος να συνενωθεί με τους Δήμους στα ανατολικά του. Αυτή την θέση μας αιτιολόγησα στη σύσκεψη", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Δήμου Βουκολιών Γιώργος Εμμ. Καλαϊτζάκης. Οπως είπε, "εμείς ως δημοτικό συμβούλιο απευθυνθήκαμε στους δημότες μας για το θέμα. Είχαμε επαφές με κόσμο που σε ποσοστό 99% έλεγε ότι θέλει κατεύθυνση ανατολική. Υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί σίγουρα με την υπόλοιπη Κίσαμο, αλλά ο δήμος μας σημειωτέον αποτελείται και από χωριά της πρώην επαρχίας Κυδωνίας τα οποία δεν διαφέρουν σε κάτι από την υπόλοιπη ενδοχώρα. Συν τοις άλλοις υπάρχει και η Διαδημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Βορείου Αξονα (ΔΕΥΑΒΑ) που συνδέει τους δήμους μας".
ΔΗΜΟΣ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
"Για μας υπάρχουν κάποια τεκμήρια βασικά, με βάση τα οποία πρέπει να γίνει ο Καλλικράτης. Μιλάμε για την εδαφική συνοχή, τα πολιτιστικά - ιστορικά στοιχειά, την γεωγραφική ιδιομορφία κ.ά. Με βάση αυτά τα κριτήρια το Κολυμπάρι και οι Βουκολιές μπορούν να δημιουργήσουν ένα δήμο, Ανατολικής Κισάμου, καθώς είμαστε αγροτικοί δήμοι, με πολλά χωριά και πάρα πολλά κοινά στοιχεία" ανέφερε ο δήμαρχος Κολυμβαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης. Ο κ. Πολυχρονίδης υποστήριξε πως ο μεγάλος Δήμος Βορείου Άξονα δεν μπορεί να προχωρήσει "θα είναι ένας πλαδαρός Δήμος, με τεράστια έκταση. Δεν έχουμε καμία αντιπαλότητα με τους Δήμους Πλατανιά, Ν. Κυδωνίας, μας συνδέουν πάρα πολλά μπορούμε να συνεργαστούμε σε διαδημοτικά θέματα αλλά πρέπει να δημιουργηθεί δήμος Ανατολικής Κισάμου" .
Σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κισάμου Σ. Σγουρομάλλης γίνεται αναφορά στα αποτέλεσματα της συνάντησης στη συμφωνία όλων των μερών ότι το πρόγραμμα "Καλλικράτης" πρέπει να προχωρήσει όπως και να διασαφηνιστούν τα κενά που υπάρχουν στο προς συζήτηση σχέδιο κ.ά.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΚΡΗΤΗΣ

Απόκρυψη εργατικών ατυχημάτων!

Γιώργος Κώνστας | 08.02.2010
Σοβαρές καταγγελίες σε βάρος του Ναυστάθμου Κρήτης και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, για απόκρυψη τουλάχιστον 20 εργατικών ατυχημάτων από το 2000 μέχρι σήμερα, κάνει η Ενωση Τεχνικών Πολεμικού Ναυτικού, την ίδια στιγμή που το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας επιβεβαιώνει αυτήν την καταγγελία και μάλιστα προχώρησε σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.
Στην αποκάλυψη αυτή έφτασε η Ενωση Τεχνικών μετά από έρευνα που πραγματοποίησε με αφορμή εργατικό ατύχημα που είχε μέλος της το 2005 και δεν είχε δηλωθεί.
"Tην τελευταία δεκαετία γίνεται μια συνειδητή απόκρυψη στοιχείων σχετικά με τα εργατικά ατυχήματα" αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης κ. Θωμάς Αλατερός, ο οποίος βρέθηκε αυτές τις ημέρες στα Χανιά στα πλαίσια της συνδικαλιστικής του δραστηριότητας. "Η παρανομία βρίσκεται στην μη τήρηση της νομοθεσίας που ξεκάθαρα αναφέρει πως όταν γίνεται ένα εργατικό ατύχημα θα πρέπει να καλείται το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) για να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος, έτσι ώστε στη συνέχεια να παρθούν μέτρα για να μην επαναληφθεί αλλά και να καταλογιστούν ευθύνες στον εργοδότη που τυχόν δεν έχει μέσα ή χρησιμοποιεί όχι σωστές διαδικασίες για να εκτελέσει κάποιες εργασίες. Υπάρχει μια απόκρυψη, δίνουν ελλιπή στοιχεία, όταν σε 10 χρόνια έχουμε 25 εργατικά ατυχήματα και έχουν δηλώσει τα 5. Βλέποντας αυτά τα στοιχεία το ΣΕΠΕ λέει ότι "ο χώρος αυτός έχει μικρή επικινδυνότητα" όταν όμως δίνεις 25 σου λέει ότι κάτι συμβαίνει, κάτι πρέπει να γίνει".
ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σύμφωνα με έγγραφο του προϊσταμένου του ΣΕΠΕ από τα Χανιά, στις 11 Ιανουαρίου, ενημερώνεται το σωματείο ότι μετά τα ερωτήματα που κατέθεσε στην υπηρεσία του διενεργήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο της υπηρεσίας στο Ναύσταθμο Κρήτης όπου και διαπιστώθηκε η μη αναγγελία των δηλωθέντων από το σωματείο εργατικών ατυχημάτων, γεγονός το οποίο συνιστά παράβαση νόμου και για το λόγο αυτό επιβλήθηκε ποινική κύρωση (μήνυση). Το Σώμα σε άλλο έγγραφό του και συγκεκριμένα στο Δελτίο Ελέγχου του επισημαίνει πως από τον έλεγχο που πραγματοποίησε διαπίστωσε πως δεν έχουν αναγγελθεί τουλάχιστον 20 εργατικά ατυχήματα.
"Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο σκεπτικό δηλώνεις τα 5 και όχι τα άλλα 20 ατυχήματα. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Η Επιθεώρηση Εργασίας μας είπε ότι ο νόμος είναι ρητός και ξεκάθαρος. Είναι ξεκάθαρα παρανομία, για αυτό και το ΣΕΠΕ κατέθεσε μήνυση. Τα ατυχήματα που συνέβησαν άφησαν για αρκετές ημέρες εκτός εργασίας τους συναδέλφους αλλά επειδή δεν έγιναν οι ανάλογες δηλώσεις στο ΣΕΠΕ δεν έγιναν και οι ανάλογες διερευνήσεις για το τι επιπτώσεις και επιβαρύνσεις είχαν στην υγεία τους οι συνάδελφοι αυτοί" συμπληρώνει ο Γιάννης Γαβριλάκης αντιπρόεδρος της Ενωσης.
Στα συνεργεία του ναυστάθμου εργάζονται 350 άτομα πολιτικό προσωπικό σε 65 ειδικότητες, χώρια τους εργάτες που εργάζονται στα ιδιωτικά συνεργεία και το στρατιωτικό προσωπικό.
Τρεις ΕΔΕ για ένα ατύχημα
Η υπόθεση της μη δήλωσης των ατυχημάτων αποκαλύφθηκε όταν το σωματείο άρχισε να διερευνά τους λόγους για τους οποίους έγιναν 3 ΕΔΕ για την διερεύνηση ατυχήματος που είχε ως θύμα τον Ι.Γ. Ενώ η πρώτη ΕΔΕ όριζε πως δεν προκύπτει καμία ευθύνη για τον εργαζόμενο, ζητήθηκε η πραγματοποίηση και δεύτερης ΕΔΕ μετά από δύο χρόνια. Και σε αυτήν το πόρισμα ανέφερε πως ο εργαζόμενος δεν είχε καμία ευθύνη, ωστόσο παραγγέλθηκε και τρίτη ΕΔΕ η οποία καταλόγισε στον εργαζόμενο βαριά αμέλεια. "Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έγινε δεύτερη ΕΔΕ και ακολούθησε και τρίτη, η τελευταία μάλιστα δύο μήνες μετά τη δεύτερη. Γίνεται η τρίτη, δεν καλούν ένα βασικό μάρτυρα συνάδελφο μου και ένας αξιωματικός καταθέτει διάφορα ανυπόστατα πράγματα. Με αποτέλεσμα να μου καταλογίσουν βαριά αμέλεια! Αν είναι δυνατόν! Την ίδια ώρα που οι εργασίες με τον τρόπο που και εγώ δούλευα συνεχίζονται στο Ναύσταθμο Κρήτης. Είχα την γνωμάτευση του νευροχειρουργού, του κ. Αρχοντάκη, που είπε ότι αν έχεις λίγο μεγαλύτερη σπονδυλολίσθηση Α΄ βαθμού -επιβεβαιωμένα από πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή- θα χρειαστεί να σε ανοίξουμε και να σου βάλουμε λάμες 25 πόντων. Δεν είχα καμία αξίωση για αποζημίωση παρά το ότι το δικαιούμουν. Εγώ το μόνο που είπα, ότι αν έχω δαπανηρές εγχειρήσεις θα ζητήσω αξίωση γιατί δεν μπορώ να τις καλύψω, αλλά μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Και μου καταλόγισαν βαριά αμέλεια την ίδια στιγμή που ως υπεύθυνος ασφαλείας έχω παρακολουθήσει δεκάδες σεμινάρια για ανάλογα θέματα σε Ελλάδα και το Εξωτερικό. Δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν την αδικία που συντελείται σε βάρος μου", αναφέρει ο εργαζόμενος.

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ

ΤΟΠΙΚΑ

Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Καταθλιπτικό τοπίο

Γιώργος Κώνστας | 02.02.2010
“Το ιατρείο μας είναι και η παρηγοριά μας. Θυσία προσφέρουν οι γιατροί που έρχονται στην περιοχή μας, που ως επί το πλείστον, κατοικείται από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας με σοβαρά προβλήματα υγείας”. Η κα Κατερίνα Παπαδογιάννη είναι ένας από τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Ανατολικού Σελίνου, στο νότιο τμήμα των Λευκών Ορέων.
Η προσφορά πρωτοβάθμιας υπηρεσίας υγείας είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της περιοχής, της οποίας ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων ξεπερνά κατά πολύ τα πρώτα -ήντα. Ο Δήμος αποτελείται από δεκάδες χωριά και μικρούς οικισμούς με αριθμό κατοίκων που φτάνει τα δάκτυλα του ενός χεριού. Αυτό κάνει δύσκολη τη ζωή για τον αγροτικό γιατρό.
Η Eλένη Μπιμπάκη υπηρετεί στο ιατρείο της περιοχής από τον περασμένο Αύγουστο. Καθημερινά έρχεται με το αυτοκίνητό της από τα Χανιά διανύοντας 53 χλμ. ενός δρόμου με πολλές στροφές και αρκετές κατολισθήσεις. “Δύο ημέρες την εβδομάδα δέχομαι κόσμο στον χώρο του ιατρείου στον Καμπανό και τις υπόλοιπες επισκέπτομαι τα γύρω χωριά”, μας εξηγεί.
ΚΑΜΠΑΝΟΣ
Η περιφέρεια δράσης της είναι τεράστια και υπάρχουν και μέρες που διανύει και 150 χλμ. για να βρεθεί σε μια γειτονιά να γράψει φάρμακα ή να εξετάσει κάποιον ασθενή. “Στην αρχή δυσκολεύτηκα πολύ μεχρι να συνηθίσω. Τώρα όμως βλέπω ότι ο κόσμος έχει πραγματικά ανάγκη την προσφορά υπηρεσιών υγείας. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεγάλης ηλικίας, ένας παππούς που ερχόταν στο ιατρείο στο Επανοχώρι περπατούσε μιάμιση ώρα για μια εξέταση. Γενικά είναι πολύ έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς σε κάποια χωριά και αυτό σε επηρεάζει. Ο κόσμος εδώ μπορεί να μην είναι πλούσιος αλλά είναι φιλότιμος. Σου ανοίγει την καρδιά του, βρίσκει σε εσένα έναν άνθρωπο να πει τη χαρά του, τον πόνο του, να ανταλλάξει δύο κουβέντες, να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει πραγματικά γιατρός όταν υπηρετείς σε τέτοια μέρη”, εξηγεί η γιατρός, την οποία επισκεπτόμαστε στο μικρό ιατρείο.
Εχει μεσημεριάσει και η ουρά των πολιτών έχει μικρύνει. Η κα Μπιμπάκη τονίζει την ανάγκη περαιτέρω εξοπλισμού του ιατρείου και την κάλυψη της κενής θέσης του ενός εκ των δυο ιατρών που θα ’πρεπε να υπηρετούν στην περιοχή. “Το ιατρείο είναι διθέσιο, αλλά η άλλη κοπέλα παραιτήθηκε για να κάνει την ειδικότητά της. Κανονικά ένας γιατρός μένει καθημερινά στο ιατρείο και ο άλλος γυρίζει τα χωριά. Η θέση προκηρύχθηκε αλλά έμεινε κενή. Επειδή είναι απομακρυσμένη περιοχή δύσκολα έρχεται κάποιος εδώ. Υπάρχει ανάγκη για τοποθέτηση γενικού ιατρού. Οταν χρειάζονται πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες καρδιολόγο, πνευμονολόγο, διαβητολόγο είναι λίγο δύσκολο να τους τις προσφέρω εγώ”, καταλήγει.
ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
“Γράψε για την έλλειψη φαρμακείου. Σε ολόκληρο τον δήμο δεν υπάρχει ούτε ένα. Μας γράφει τα φάρμακα η γιατρός και για να τα αγοράσουμε πρέπει να πάμε ή στην Κάντανο 30 χλμ. από εδώ ή στα Χανιά”, λέει ένας κύριος που περιμένει υπομονετικά για τη συνταγογράφηση. “Ενα κουτί φάρμακα να πρέπει να πάρεις πρέπει ή να κάνεις ταξίδι ολόκληρο ή να βρεις κάποιον συγχωριανό, να υποχρεωθείς για να σου το προμηθεύσει. Τις εκλογές μας γεμίζουν ταξίματα αλλά από ουσία τίποτα”, λέει η κα Παπαδογιάννη. Η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη αρκετές ημέρες τη χειμερινή περίοδο λόγω χιονιού και κατολισθήσεων. Η λειτουργία ενός δημοτικού φαρμακείου, πιθανόν να έδινε κάποια λύση στο πρόβλημα.
ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΕ
Στη βόρεια πλευρά των Λευκών Ορέων, στον Φουρνέ, Θέρισο, Μεσκλά υπηρετεί ο Ευτύχης Αλιγιζάκης. Γενικός γιατρός έχει μόνιμη θέση στην περιοχή. Χάρη… στο πάθος του για την ιατρική και της αγάπης για τους κατοίκους της περιοχής το μικρό αγροτικό ιατρείο που στεγάζεται στο κλειστό Δημοτικό Σχολείο του Φουρνέ είναι ένα μικρό “παλάτι”. Η περιοχή είναι πιο κοντά στα Χανιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα να “κρατάει” τον πληθυσμό. “Χωρίς το περιφερειακό ιατρείο δεν θα είχαμε καμιά ευκαιρία περίθαλψης. Θα ’πρεπε να πάμε στα Χανιά, να στηθούμε στις ουρές στο ΙΚΑ και στο Νοσοκομείο για μια εξέταση, για να γράψεις μια συνταγή. Θα έπρεπε όλα αυτά τα ιατρεία να ενισχυθούν. Γιατί όταν δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη, δεν μένει ο κόσμος στα χωριά, φεύγει, τα εγκαταλείπει”, μας εξηγεί ο κ. Δημήτρης Κοντουδάκης που έχει έλθει στον γιατρό για να του γράψει μερικά φάρμακα και να ρίξει μια ματιά στο τραυματισμένο του χέρι.
ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΣΜΗΜΑ
“Το ιατρείο μας είναι το κόσμημά μας. Χάρη στη λειτουργία του πολλοί άνθρωποι δεν φεύγουν από την περιοχή αφού έχουν ιατρική υπηρεσία”, αναφέρει η κ. Γαρυφαλλιά Σφακιανάκη που μαζί με τη Στέλλα Μαραγκουδάκη, περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο ιατρείο. “Το παν για μένα είναι η στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων με ειδικευμένους γιατρούς γιατί μπορούν να δώσουν περισσότερα στον ασθενή και σε ένα επείγον περιστατικό. Οι Δήμοι θα πρέπει να βοηθούν την κατάσταση στα περιφερειακά ιατρεία, να τα ενισχύουν περισσότερο με εξοπλισμό”, τονίζει η κα Μαραγκουδάκη.
Ο ΓΙΑΤΡΟΣ
ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ
Υπό την επίβλεψη του γιατρού κ. Ευτύχη Αλιγιζάκη μια φορά τον μήνα στον χώρο εκδηλώσεων του πολιτιστικού συλλόγου γίνονται σεμινάρια ιατρικής και πρώτων βοηθειών. “Παρά τη δημιουργία του ΕΣΥ η πρωτοβάθμια περίθαλψη υγείας δεν είχε την προσοχή που έπρεπε. Εγιναν νομοσχέδια, δόθηκαν υποσχέσεις αλλά το σύστημα δεν υποστηρίχθηκε. Ο γιατρός εδώ τα κάνει όλα. Καθαριότητα, γραμματειακή υποστήριξη, καταγραφή αρχείων, νοσηλευτική φροντίδα. Ωστόσο παρά τα προβλήματα υπάρχει η δυνατότητα για το στοιχειώδες, δηλαδή να υπάρχει κάποιος άνθρωπος σε μια περιφέρεια απομακρυσμένη που να μπορεί να συνταγογραφήσει, να κάνει μια εξέταση”, υπογραμμίζει ο κ. Αλιγιζάκης.
Ο ίδιος έχει άριστη σχέση με τους κατοίκους της περιοχής η οποία οικοδομήθηκε με την πάροδο του χρόνου. “Υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δεν έχουν πάει σε νοσοκομείο αλλά έρχονται εδώ, ανοίγονται, αποκτάς μια σχέση φιλική μαζί τους. Το ιατρείο λειτουργεί με ραντεβού, κανείς δεν περιμένει πάνω από 5 λεπτά. Συχνά γίνονται προληπτικοί έλεγχοι για σακχαρώδη διαβήτη, χοληστερίνη. Ομως όλα εξαρτώνται από το φιλότιμο του γιατρού. Αν πραγματικά υπήρχε μια οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης η κατάσταση στα Νοσοκομεία θα ήταν πολύ καλύτερη”.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΟΡΕΩΝ

Οι γιατροί των ορέων

Οι μαρτυρίες των νέων επιστημόνων που υπηρετούν χωρίς εφόδια σε δυσπρόσιτα χωριά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κώνστας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

«Αναγκάζομαι να καλύπτω όλες τις ειδικότητες», λέει η αγροτική γιατρός  του Δήμου Ανατολικού Σελίνου Ελένη  Μπιμπάκη
«Είχα έναν ηλικιωμένο ασθενή που έπρεπε να περπατήσει μιάμιση ώρα για να φθάσει στο ιατρείο και να κάνει μια εξέταση, δεν είχε άλλο τρόπο. Σε κάποια χωριά το αίσθημα της μοναξιάς είναι πολύ έντονο και αυτό σε επηρεάζει».

Η κ. Ελένη Μπιμπάκη είναι αγροτική γιατρός και υπηρετεί από τον περασμένο Αύγουστο στον δήμο Ανατολικού Σελίνου Χανίων, στο νότιο τμήμα των Λευκών Ορέων. Ο δήμος αποτελείται από δεκάδες χωριά και μικρούς οικισμούς με κατοίκους λιγότερους από τα δάχτυλα ενός χεριού και κυρίως ηλικιωμένους. «Ο κόσμος εδώ μπορεί να μην είναι πλούσιος, αλλά είναι φιλότιμος, σου ανοίγει την καρδιά του, βρίσκει στον γιατρό έναν άνθρωπο να πει τη χαρά του, τον πόνο του, να αλλάξει δυο κουβέντες. Όταν υπηρετείς σε τέτοια μέρη καταλαβαίνεις πραγματικά τι σημαίνει να είσαι γιατρός», λέει η κ. Μπιμπάκη. Δύο ημέρες την εβδομάδα έχει ιατρείο στον Καμπανό και τις υπόλοιπες επισκέπτεται τα χωριά. Μπορεί να χρειαστεί να διανύσει έως και 150 χλμ. σε μια μεγάλη αλλά σχεδόν έρημη περιφέρεια. Στο ιατρείο του Καμπανού η ουρά από πολίτες έχει μακρύνει. Η νεαρή γιατρός εργάζεται χωρίς να έχει τον εξοπλισμό που είναι αναγκαίος. «Το ιατρείο είναι διθέσιο, αλλά η άλλη κοπέλα παραιτήθηκε για να κάνει την ειδικότητά της. Κανονικά ένας γιατρός πρέπει να μένει καθημερινά στο ιατρείο και ο άλλος να πηγαίνει στα χωρά. Η θέση προκηρύχθηκε, αλλά έμεινε κενή. Επειδή είναι απομακρυσμένη περιοχή δύσκολα έρχεται κάποιος εδώ. Όταν οι άνθρωποι χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες από καρδιολόγο, πνευμονολόγο, διαβητολόγο, είναι λίγο δύσκολο να τις προσφέρω εγώ», επισημαίνει.

«Η μόνη περίθαλψη»
Στη βόρεια πλαγιά των Λευκών Ορέων στα χωριά Φουρνέ, Θέρισο, Μεσκλά υπηρετεί ο Ευτύχης Αλιγιζάκης, γενικός γιατρός που έχει μόνιμη θέση. Χάρη στο πάθος του για την Ιατρική και την αγάπη του για τους κατοίκους, το ιατρείο που στεγάζεται στο κλειστό Δημοτικό Σχολείο του Φουρνέ είναι ένα μικρό παλάτι. «Χωρίς το περιφερειακό ιατρείο δεν θα είχαμε καμιά ευκαιρία περίθαλψης. Θα έπρεπε όλα αυτά τα ιατρεία να ενισχυθούν. Γιατί όταν δεν υπάρχει ιατρική περίθαλψη δεν μένει ο κόσμος στα χωριά, φεύγει τα εγκαταλείπει», λέει ο κ. Δημήτρης Κοντουδάκης που επισκέφθηκε τον γιατρό για να του γράψει φάρμα και να εξετάσει το τραυματισμένο χέρι του. Ο κ. Αλιγιζάκης δεν περιορίζεται στα καθήκοντα του γιατρού. Υπό την επίβλεψή του, μία φορά τον μήνα στον χώρο εκδηλώσεων του πολιτιστικού συλλόγου γίνονται σεμινάρια Ιατρικής και Πρώτων Βοηθειών. «Παρά τη δημιουργία του ΕΣΥ η πρωτοβάθμια περίθαλψη δεν είχε την προσοχή που έπρεπε. Ωστόσο, παρά τα προβλήματα, υπάρχει δυνατότητα για το στοιχειώδες, δηλαδή να υπάρχει κάποιος άνθρωπος σε μια περιφέρεια απομακρυσμένη που να μπορεί να συνταγογραφήσει, να κάνει μια εξέταση», υπογραμμίζει ο κ. Αλιγιζάκης. «Υπάρχουν άνθρωποι που ποτέ δεν έχουν πάει σε νοσοκομείο, αλλά έρχονται εδώ, ανοίγονται, αποκτάς σχέση φιλική μαζί τους».

ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Στα Λευκά Όρη υπάρχουν ολόκληροι δήμοι που δεν διαθέτουν ούτε ένα φαρμακείο

«Ο γιατρός μας είναι ο ήρωάς μας»

«ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ μας είναι η παρηγοριά μας. Θυσία προσφέρουν οι γιατροί που έρχονται στην περιοχή μας, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μεγάλης ηλικίας και με σοβαρά προβλήματα υγείας», λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Κατερίνα Παπαδογιάννη, κάτοικος Ανατολικού Σελίνου.

«Γράψτε για την έλλειψη φαρμακείου. Σε ολόκληρο τον δήμο δεν υπάρχει ούτε ένα. Μας γράφει τα φάρμακα η γιατρός και για να τα αγοράσουμε πρέπει να πάμε ή στην Κάντανο, 30 χλμ. από εδώ, ή στα Χανιά», λέει ο ηλικιωμένος που περιμένει υπομονετικά για τη συνταγογράφηση.

Κατά τη χειμερινή περίοδο η περιοχή είναι δύσκολα προσβάσιμη για αρκετές ημέρες λόγω χιονιού και κατολισθήσεων. Η λειτουργία δημοτικού φαρμακείου ίσως να έδινε κάποια λύση στο πρόβλημα, λένε οι κάτοικοι.